Cross-country eliminator (XCE) is een raceformaat voor mountainbikes waarin vier renners het tegen elkaar opnemen over een zeer kort parcours. In elke heat gaan de twee snelste renners door naar de volgende ronde, terwijl de twee langzamere renners uit de race worden geëlimineerd. Het is vergelijkbaar met four-cross, behalve dat het parcours niet bergafwaarts is.

Cross-country eliminator races hebben een maximale duur van 60 seconden. Het formaat verschilt van de klassieke crosscountryrace zowel in het sprintkarakter als in de opsplitsing van de race in heats. De baan zelf is vergelijkbaar met XC-tracks, zowel bergop als bergafwaarts met natuurlijke en/of kunstmatige obstakels.

De organisatie CITY Mountainbike gaat het om:

Het organiseren van wedstrijden van de meest opwindende mountainbike-discipline op het hoogste niveau, op toplocaties in de meest gevarieerde grote steden ter wereld. Want dit brengt sporters dichter bij het publiek, en brengt verschillende culturen bij elkaar. Daarnaast worden kinderen en tieners aangemoedigd om deel te nemen aan de mountainbike-discipline.

We willen deze discipline met onze topatleten en partners samenbrengen om een ​​sterke gemeenschap te vormen. Culturele diversiteit, hoge prestaties van de atleten en een groot publiek moeten deze show compleet maken. We willen Mountain Bike Eliminator naar de Olympische Spelen brengen”.

Kijk voor meer informatie op:  CITY Mountainbike   /  UCI Mountainbike