Shimano DEORE M6100 

Het was even wachten op Shimano’s eerste 1X groep, maar zoals altijd bij Shimano was het het wachten waard. De prestaties van Shimano’s 1X groepen zijn top. Van oudsher liggen die van de topgroep, de XTR er nog ver boven. Shimano besloot echter om de nieuwe technologieën die het voor de topgroep ontwikkelde direct mee te nemen in de XT, SLX en DEORE groepen. Het resultaat mag er zijn. De DEORE groep oogt prachtig.  

Geen compromis 

Voor één van onze fietsen was het tijd om de aandrijving te vervangen. Alles was tot op het bot versleten. Tegelijkertijd was het budget beperkt. De eisen? Goede remmen, het liefst met vier zuigers per remklauw en 12 versnellingen. Ons oog viel op de DEORE groep.  

Nu is het vaak zo dat je genoegen moet nemen met mindere prestaties zodra je een goedkopere groep koopt van een fabrikant als Shimano of SRAM, maar eerlijk gezegd blijken die mindere prestaties niet van toepassing. Het op- en afschakelen gaat even snel en soepel, de remmen voelen vrijwel hetzelfde aan en alles oogt ook nog eens heerlijk. 

De DEORE M6100 groep heeft nog een aantal voordelen ten opzichte van de duurdere groepen. Zo is de cassette en het voorblad van staal. Kortom, de levensduur is beter. Mooi meegenomen.  

Tot slot is er nog een groot voordeel. Je kunt ieder onderdeel uit de diverse groepen mixen. Kortom, wil je op een later stadium toch gaan voor bijvoorbeeld een XTR shifter? Geen probleem, je monteert hem op de iSpec EV hendel en je bent klaar. Overigens raden we je direct aan om als je iets wilt upgraden, bij de ketting te beginnen. De M9100 ketting gaat langer mee.  

Waarom duurder? 

De M6100 groep werkt zo goed dat je je haast gaat afvragen waarom je nog voor een duurdere groep zou gaan. Qua uiterlijk vinden we hem top, qua prestaties is de groep top. Maar uiteraard zijn er kleine minpunten. Zo is het gewicht flink hoger (zo’n 720 gram voor de volledige groep) dan die van de XTR. Ook biedt de iSpec EV wat minder vrijheid qua instellen van je hendels, maar qua ‘bang for the buck’ is deze groep ongekend. Je krijgt een groep die lang meegaat én waarbij een nieuw onderdeel bij verslijten of crashes goedkoop te vervangen is.  

De grote maar 

Er is momenteel maar één reden waarom je de groep niet zou moeten kopen – hij is simpelweg nauwelijks te vinden. Wij hebben na maanden het web af te hebben gespeurd uiteindelijk de laatste onderdelen weten te scoren via een Franse website. Het grootste deel lag al op de plank van begin vorig jaar. Maar zodra die beschikbaarheid weer op peil is, raden we je aan om deze groep hoog op je lijst te zetten.