Je leven verandert grondig zodra je kinderen hebt. Degenen met kids zullen het beamen. Vrije tijd wordt plots een heel ander besef. Je eigen hobby en vooral de tijd daarvoor, dat wordt een kleine uitdaging. Maar er komt een dag waarop er weer meer tijd komt. En, er komt een dag waarop je dat kroost mee kan nemen naar je eigen favoriete plekken. Je ze kunt laten genieten van dat gevoel waar je zelf zo verslaafd aan bent. Maar wat zijn de opties waar je je kind mee naar toe kan nemen, waar moet je op letten en allerhande andere zaken. Op pad met je kids dus.

HET BEGIN – JE KIND MEE OP PAD NEMEN
Alles begint met het meenemen van je kind zodra hij of zij nog niet zelf op de pedalen kan staan. Mee achter de fiets aan dus, in een fietskar die je aan je fiets kan hangen. Je routes zullen een stapje terug doen, maar je kunt die kar wel gebruiken om de natuur in te trekken. Of om je kind naar de opvang te brengen. Een goede fietskar voor achter je fiets, waarbij je eerst de keuze zult moeten maken tot hoe ver jij wilt gaan met het meenemen van je kleine. Een fietskar achter je fiets krijgt aardige klappen en je zult met die flinke wielbasis rekening moeten houden. Het is een fluitje van een cent om die kar achter je op de kop te krijgen, zodra je even vergeet dat die erachter hing. En ja, dat gebeurt velen.

Het eerste punt waar je op moet letten is of jouw kindje al veilig mee kan achter in die kar. De minimale leeftijd ligt op zo’n 10 tot 12 maanden. Op het moment dat jouw kind recht- op kan zitten, mag hij mee in een fietskar. De nekspieren zijn dan voldoende ontwikkeld, maar over de singletracks knallen, dat moet je simpelweg niet willen. En uit ervaring kunnen we zeggen dat die fietskar offroad überhaupt een uitdaging is. Je kind wordt goed door elkaar geschud, ‘echte’ trails kun je er niet goed mee rijden en, zoals vermeld, die kar belandt best makkelijk op zijn kop.

Ritjes met die fietskar zijn dus nog steeds iets anders als jouw normale rit, houd daar rekening mee. Maar, je kind en jij kunnen zich prima vermaken. Qua producten zijn er een tweetal opties met betrekking tot fietskarren. Enerzijds is er het type met twee wielen, zoals de Thule Chariot, anderzijds is er de éénwieler, zoals de Tout-Terrain trailer. Beide absolute topproducten, met een bijbehorend prijskaartje. Wil je de meer capabele offroader, dan is de Tout-Terrain de beste optie. De bevestiging van de kar is eenvoudig op de zadelpen en de achterkant is voorzien van een schokdemper. De Thule Chariot is niet de beste keus voor het serieuze offroad werk, maar is wel veelzijdig. Je kunt er mee lopen, rennen, sleeën of fietsen en er is een versie waar je twee kids achterin kunt zetten. De Chariot heeft eenvoudige bladveren, voor een beetje comfort achterin. Voor de Chariot geldt een maximaal gewicht van 22 kilo, de Tout-Terrain kan tot 25 kilo dragen. Qua gedrag in het veld is de Tout-Terrain de beste die er is. Wel zul je moeten kijken of deze te monteren is op je fiets. Zeker bij een moderne, volgeveerde 29” bike met een dropper kan dat nog een uitdaging zijn. De Thule wordt, met een set die je overigens los zult moeten bijbestellen, op de achteras gemonteerd van je fiets. Beide methodes van bevestiging hebben zijn voor- en nadelen uiteraard.

Beide fietskarren bieden een goede zit voor je kind, en een babystoeltje waarin je kleine goed kan worden bevestigd. Het frame biedt genoeg bescherming, mocht je dan toch te enthousiast, of simpelweg te krap, die bocht nemen.
Die fietskar dient wat ons betreft vooral als een eerste stap om je kleine mee te nemen. Of als ideale commuter. Hier heeft Thule’s Chariot dienstgedaan achter zowel een oude stadsfiets, als de fancy-smancy mountainbike. En, die kids vinden het helemaal fantastisch achter in de kar. Ook als je kleine niet wil slapen, is die Thule erg handig om even een blokje mee om te gaan.

DE OVERGANG – OP JE FIETS
Zodra die kleine rond de twee jaar is, kan het echte plezier beginnen. En er is geen betere manier om hem deelgenoot te maken op jouw fiets. Om dat te kunnen doen, zijn er een drietal goede producten op de markt. Allereerst, de Mac Ride More. Dit stoeltje plaats je met een stang tussen je balhoofd (met een speciale ring) en je zadelpen. Het grote voordeel, er leunt niets op je buis én je hebt hem er zo op- en af. Je kind zit met de voeten in de gespjes en zijn handen kan hij/zij vast- houden op het stuur. Je kind zit dus tussen je benen en armen in, op een veilige plek. Toch zul je zeker een reserve moeten houden, want je wilt niet je kind head-first de grond in laten gaan.

Kortom, lekker ‘easy’ rijden. Gillend van plezier hoor je al snel resultaat. Ook is er de Shotgun, in twee verschillende versies. De Shotgun Pro lijkt op de Mac Ride More, en is de laatste additie van het merk. De Shot- gun en Shotgun 2.0 worden op de bovenbuis geplaatst. Eerlijk is eerlijk – wij durven daarmee niet te rijden op een carbon frame. Ook biedt Shotgun een handig stuurtje, voor op jouw stuur. Net iets comfortabeler voor mini én de handen van jouw kind kunnen niet meer tussen de shifter of andere hendel terechtkomen. Dan is er nog de Thule Yepp, een zitje dat op je balhoofd wordt gemonteerd. Een grote ‘maar’ is dat de Yepp op veel fietsen niet zal passen. Op onze M/L mountainbikes was er niet genoeg ruimte.

 

ZELF OP PAD – DE (LOOP)FIETS
Alles begint bij een loopfiets voor je kind. Voor je het weet zoeft je kleine door de kamer, de tuin en de straat. Loopfietsen heb je in allerlei soorten- en maten, tot en met Specialized Hotwalk Carbon, waar echt alles van carbon is. Dat laatste blijkt overigens zeker niet altijd handig (één van onze redactieleden kreeg de loopfiets), want jouw kleine grut gaat er niet altijd even voorzichtig mee om. Wel is het voor je kind heerlijk om een wat lichter (loop)fietsje te hebben. Juist de goedkoopste modellen zijn vaak enorm zwaar, wat het voor jouw kind een uitdaging maakt om er lekker mee aan de gang te gaan. Overigens is het een optie om een kleine mountainbike te kopen en daar simpelweg de derailleur en crank te verwijderen tot de tijd dat hij/zij ‘echt’ kan fietsen. Sowieso geldt voor kinderen altijd dat ze groeien als ‘kool’. Koop dus iets met ‘morgen’ in het achterhoofd. De overstap naar een echte fiets volgt al snel, vaak rond de twee, drie en vier jaar. Zijwieltjes kunnen je kind helpen, maar ons advies is om ze daar ook weer snel vanaf te krijgen. Het went snel om met die zijwieltjes te fietsen, maar doe je dat te lang dan wordt het lastiger om zonder te fietsen. En voor alles geldt, oefening baart kunst. De dochter van onze hoofdredacteur zoefde na een vakantie van enkele dagen op de camping er lustig op los. Side-note, je kind achterna rennen is niet heel lekker voor je rug. In eerste instantie word je wellicht verleid om het eerste beste kinderfietsje van Marktplaats te plukken. Wij zijn er ook ingetrapt, maar het gewicht van 14 kg (!!!) bleek dodelijk voor het fietsplezier van die kleine. Een lichtere fiets is, juist in het begin, echt een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan de uitstekende Early Riders.

Van Woom kregen wij nog de Woom Off Air. Een heerlijke, echte mountainbike voor kinderen vanaf een jaar of zes. Met een verende voorvork, wat uiteraard direct een hit is voor ieder kind. Toch stellen wij dat je dit, zeker bij ons, best achterwege kunt laten. Allereerst reageert de voorvork niet optimaal, zelfs met een hele lage druk. Het werkt, maar dan ook maar net. Qua gewicht en afmontage is er niets op af te dingen. De grips zijn geschikt voor kleine handen, de remmen doen het uitstekend en het frame is acceptabel qua gewicht.

Wat ons betreft kunnen er nog twee zaken beter – de zadelpen is voorzien van een raar verstel mechanisme, waardoor het frame niet 4-5 centimeter lager kan. Die zesjarige leeftijd voor wie deze fiets geschikt is, is dus sterk afhankelijk van het ‘type’ kind. Dan zijn er nog wat zaken die opvallen, zoals overigens bij iedere kinderfiets. De versnellingen. Allereerst het bereik, dat krapjes is als je wat heuveltjes hebt. En, de gebruikte shifters, veelal de wat goedkopere modellen, laten zich zwaar bedienen. Niet fijn voor kinderhandjes.

Goed, ga dus voor een zo licht mogelijk kinder- fietsje. De volgende stap is vrij eenvoudig. Ga op zoek naar een geschikt parcours, en tijdstip. We jubelden al over de Pumptracks en herhalen dat nog maar eens. Ideaal voor de skills en om het bikegevoel van jouw kind te ontwikkelen. Ga je op een ‘echt’ parcours rijden, let dan goed op het tijdstip. Je wilt niet dat je kleine links en rechts voorbij wordt geknald door bosrenners die hun Strava KOM, die toch al kansloos was, zien mislukken. Bikeparkjes zijn ook hier weer een uitkomst, met lekkere oefenstrookjes. Houd het lekker bereikbaar en eenvoudig. Mocht je overigens een dropper over hebben, dat is voor kids ook helemaal top.

BESCHERMING
Koop een helm. En draag zelf altijd een helm als je op pad gaat. Enkele uitgaves geleden meldden we al dat een systeem als MIPS echt wat extra bescherming biedt. Voor de rest voldoen alle helmen simpelweg aan dezelfde standaarden. Eventueel kun je nog kiezen voor wat knie- en elleboogbescherming, liefst van een flexibel polymeer als D3O. Comfort is belangrijk, dus let daar goed op.

ETEN EN DRINKEN
Het omslagpunt van je kind komt vaak plotseling. Maak tijd om wat te eten en te drinken. Neem altijd een snackbag mee, of doe wat in je rugzak. De ‘mystery box’ doet het ook altijd goed en een beetje motivatie doet wonderen zo af en toe. En, ga je verder fietsen, dan is een trektouw een uitkomst van jewelste. Bevestig het aan de stuurpen van je kind en gaan maar. Goede training voor jou en die kleine helpt je optimaal.

PLEZIER
Uiteindelijk is plezier waar het om draait. Laat je kind lekker meegenieten van die mooie plekken. Verwacht niet direct enorme ritten te gaan maken en push je kind vooral niet te veel. Binnen no-time hebben ze dat virus te pakken en zodra ze een jaar of 17 zijn ben je volstrekt kansloos. Heerlijk, mountainbiken.