Een pumptrack is goed voor je techniek, leuk, een stuk fysieker dan je zou denken en geschikt voor jong en oud. Ben je gevorderd, dan kun je dubbels- of tripels springen, genadeloos hard door bochten knallen en dat zonder ook maar één keer te trappen. Begin je net, dan is die pumptrack juist ook weer prima om dat gevoel op je mountainbike te krijgen en te ontwikkelen.

Het ideale van pumptracks is dat je op een relatief beperkte ruimte een leuk, uitdagend parcours kunt maken. Door je gewicht te verplaatsen en te ‘pompen’ bouw je snelheid op en ga je over de heuveltjes. Vermoeiender dan je denkt overigens, want na een aantal rondes sta je al snel buiten adem langs het parcours. Voor kinderen is het een ideale speeltuin. De kleine heuveltjes zijn voor hen makkelijk te bedwingen, het plezier is door de snelle afwisseling groot en het is ook nog eens fantastisch om hun bikeskills te ontwikkelen.

Inmiddels zijn er een groot aantal pumptracks in Nederland en België te vinden die met asfalt zijn aangelegd. Je kunt ze onder alle weersomstandigheden rijden, ze zijn duurzaam en onderhoudsvrij. De ideale bike voor die pumptrack is overigens geen fully, maar niet getreurd ook daarmee kun je er prima uit de voeten. Kortom, of je nu een BMX hebt, mountainbike, loopfietsje of een ander soortige tweewieler, je kunt er prima plezier mee hebben. Let er wel op dat een beetje bescherming gewenst is. Een helm is een no-brainer, maar denk ook aan goede knie- en elleboog beschermers.

WAAR VIND JE EEN PUMPTRACK?
Op pumptrackinfo.nl kun je terecht voor een overzicht van pumptracks in Nederland. Er is geen website waarop je een overzicht vindt voor banen in België, maar ook hier zijn een groot aantal pumptracks te vinden verspreid over het hele land.

EEN BAAN BOUWEN?
Nederland kent een aantal goede banenbouwers, waaronder Pumpfactory en Velosolutions Benelux. Wil je in jouw gemeente (of tuin) een pumptrack, neem dan eens contact met hen op. Ook zijn er mobiele pumptracks te huur.

WEDSTRIJDEN
Er zijn gedurende het jaar diverse pumptrack wedstrijden, waaronder het officiële WK. Op 20 april 2024 vind in Genk een qualifier plaats. Inschrijven kan vanaf 17 jaar en meedoen kost 25 euro. Ook is er een speciaal kids event op diezelfde dag, waarvoor de kosten 15 euro bedragen. Meedoen kan vanaf 9 jaar in diverse categorieën.