Mountainbiken heeft in Nederland en België een boeiende geschiedenis, vooral in de jaren negentig groeide de sport snel in populariteit. Het KMC mountainbiketeam, opgericht in 1996, heeft deze evolutie meegemaakt en richt zich nu voornamelijk op de ‘nieuwe’ marathon discipline. Ploegleider Martin Schuttert vertelt over het verleden, het heden en de toekomst van het team.

In de jaren negentig, oorspronkelijk een fervent surfer, raakte Martin geïntrigeerd door mountainbiken, vooral dankzij zijn broer Alex, die werkte bij de importeur van Mongoose. Na zelf wedstrijden te hebben gereden, richtte Martin zijn eigen team op, dat later het KMC mountainbiketeam werd. Het team evolueerde mee met de veranderingen in de sport, met een focus op marathon en strandraces.

Het team heeft door de jaren heen verschillende sponsoren gehad, waaronder grote namen zoals AA-drink, Pulsar, Koga, KMC en Lapierre. Martin benadrukt dat het team, ondanks de uitdagingen op het gebied van sponsoring, altijd mooie samenwerkingen heeft gehad.

De verschuiving in de populariteit van mountainbiken, van televisie-uitzendingen naar massa-evenementen, heeft het team beïnvloed. De focus verschoof naar marathon- en strandraces, waarbij de renners vaak zelf contact opnemen met het team.

Het KMC team neemt deel aan diverse evenementen in binnen- en buitenland, waarbij Martin de nadruk legt op de avontuurlijke aspecten van de sport. Hij wijst op de uitdagingen van het organiseren van wedstrijden, met speciale aandacht voor de kosten van overnachtingen en voeding.

Het mountainbiken heeft zich door de jaren heen diverser ontwikkeld, met disciplines zoals Enduro, Downhill en
E-mountainbike. Het KMC team heeft bijgedragen aan de productontwikkeling van sponsors, zoals Schwalbe’s strandband, en heeft uitgebreide tests uitgevoerd met KMC kettingen in verschillende omstandigheden.

Martin benadrukt dat de mountainbikesport voortdurend evolueert, met veranderingen in materialen en technologieën. Hij kijkt positief naar de toekomst en het team blijft gefocust op meerdaagse evenementen met getalenteerde renners zoals Tim Smeenge, Teus Ruijter en Gerben Mos.

Je kunt het KMC mountainbiketeam volgen via hun website.