Het leven van Mathias Flückiger stond volledig op zijn kop toen hij werd beschuldigd van dopinggebruik. De Zwitserse wielerbond verspreidde de beschuldiging voordat alle feiten bekend waren. Zijn schorsing volgde, en Mathias was radeloos.

Op een dag in augustus 2022, tijdens een wielerwedstrijd in München, kreeg hij het nieuws te horen in de teambus. Hij was volledig van streek en kon het niet bevatten. Mathias, altijd eerlijk over doping, voelde zich nu een leugenaar in de ogen van de wereld.

De communicatie naar de buitenwereld maakte het nog erger. Fouten werden gemaakt, en Mathias voelde zich in de steek gelaten door de mensen die hem zouden moeten steunen. Maar langzaam aan vocht hij terug, met steun van zijn broer en anderen.

Het was een zware strijd, vol dieptepunten, maar hij maakte kleine stappen voorwaarts. Hij besefte dat hij moest blijven vechten voor zijn passie, het mountainbiken, dat zijn leven betekende. De steun van zijn geliefden en het besef dat anderen niet altijd het hele verhaal kennen, hielpen hem door de moeilijke tijden.

Vandaag de dag is Mathias ‘stoked’ dat hij weer kan leven zoals voorheen. Het mountainbiken is meer dan ooit zijn leven, en hij geniet van de kleine en grote momenten. Zijn zelfvertrouwen is gegroeid, en hij heeft geleerd om minder snel over anderen te oordelen.

De toekomst is nog onzeker, maar Mathias wil blijven genieten van het mountainbiken, omdat het hem zijn leven heeft teruggegeven. Het gevoel van vrijheid, flow, adrenaline, en alles geven voor zijn passie is onbeschrijfelijk belangrijk voor hem. Het heeft hem veranderd, en hij koestert dit nieuwe zelfvertrouwen en begrip voor anderen.

Lees het complete interview in de nieuwe editie #217