Tekst: Irmo Keizer Beeld: Roberto & Luca Bettini  

Alles op alles

De Olympische Spelen van Tokyo 

Het is de droom van iedere sporter, de Olympische Spelen. Er wordt naartoe geleefd, alles wordt ervoor gedaan en gelaten. Dan, op dat ene moment, moet alles kloppen. Een Olympische titel kan een enorme impact hebben op je leven. De publiciteit, sponsorcontracten, je naam als sporter. Er is geen evenement dat zoveel invloed heeft als die illustere spelen. Na een jaar uitstel kwamen de Spelen van Tokyo er alsnog. Met een ongekend strak regiem om een mogelijke Covid uitbraak te voorkomen. Voor de mountainbikers lag er een prachtig parcours klaar in het Japanse Izu. Dromen kwamen uit voor de één, maar voor sommigen was het ruw wakker worden. Favorieten sneuvelden, nieuwe helden werden geboren. De Olympische wedstrijden lieten zien wat onze sport zo mooi maakt.  

Olympische Spelen : De mannen 

Op een stoffig parcours waren de mannen eerst aan de beurt voor hun Olympische races. 38 man stonden aan de start, waaronder Milan Vader  en Mathieu van der Poel voor Nederland en Jens Schuermans voor België. In het plaatsje Izu mocht publiek aanwezig zijn – de Covid cijfers in de prefectuur van de plaats lieten het toe. Het zorgde voor een stuk welkome ambiance op een fantastisch parcours. Aan dat parcours werd jaren gewerkt en het moet gezegd worden, het is zonder enige twijfel het mooiste, meest mountainbike waardige parcours dat werd gerealiseerd in de 25-jarige geschiedenis van de Olympische geschiedenis van de sport. Het parcours van 4100 meter lengte en 150 hoogtemeters is technisch en fysiek zonder dat het overmatig kunstmatig aandeed. Een kunststukje met prachtige rotspassages door de bomen, drops, offcamber bochten en spectaculair.  

Op voorhand waren er twee grote favorieten voor de Olympische titel. Mathieu van der Poel en Tom Pidcock werden veelvuldig genoemd als grote kanshebbers, maar ook Matthias Flückiger prijkte hoog in de lijsten van de bookmakers. Om 15 uur ‘s middags ging het veld van start, waarbij Victor Koretzky naar voren snelt. Milan Vader, die de laatste jaren zeer sterk rijdt, neemt al snel over. Zoals altijd in het mountainbiken wordt er niet ingehouden en wordt er vanaf het begin vol aangevallen. Henrique Avancini, die twee wereldbekers liet varen voor deze Spelen, rijdt nu voorop, gevolgd door Nino Schurter en Milan Vader. Schurter lijkt gebrand op een goed resultaat, na een voor hem moeilijk jaar. Even later gaat het goed mis voor Mathieu van der Poel. Bij de Sakura drop komt hij hard ten val, zijn voorwiel schiet het gat in en hij buiteld over de steen voorover. Hoewel hij hierna nog enkele rondes probeert terug te komen, geeft hij uiteindelijk op. 

Na die turbulente eerste ronde ontvouwen de Zwitsers hun aanvalsplan. Nino Schurter en Matthias Flückiger vallen aan. Het veld begint uit elkaar te vallen en uiteindelijk is Tom Pidcock de enige die het tweetal bij weet te houden. Victor Koretzky, Anton Cooper, Henrique Avancini, Luca Braidot en Milan Vader volgen. Even later is het Ondrej Cink die sterk op weet te komen. Hij weet Koretzky te bereiken en het tweetal poogt het gat naar de kopgroep dicht te rijden. Pidcock gooit roet in dat plan, vrijwel tegelijkertijd opent hij de aanval. Matthias Flückiger volgt, met zijn tong op de knieën. Het verschil tussen het tweetal blijft minimaal, totdat een kleine fout van Flückiger het gat vergroot.  

Voor het brons wordt nog volop gevochten. Ondrej Cink lijkt lange tijd op weg om zijn Olympisch ere metaal te gaan pakken, maar een lekke band zet een streep erdoor. Wat zich vervolgens afspeelt doet denken aan de prestaties van Carlos Coloma in Rio. Dit keer is het David Valero (Serrano) die voor Spanje het brons opeist. Hij reed ijzersterk uit de achterhoede naar voren en troefde iedereen af. Goud voor Pidcock, zilver voor Flückiger en brons voor Valero. 

——– 

Uitslagen mannen:  

 1. Tom Pidcock (GBR) 
 1. Matthias Flückiger (SUI) 
 1. David Valero Serrana (SPA) 
 1. Nino Schurter (SUI) 
 1. Victor Koretzky (FRA) 
 1. Anton Cooper (NZL) 
 1. Vlad Dascalu (ROE) 
 1. Alan Hatherly (RSA) 
 1. Jordan Sarrou (FRA) 
 1. Milan Vader (NED) 
 1. JensSchuermans(BE) 

Olympische Spelen : De vrouwen 

De regen zorgde voor volstrekt andere wedstrijdomstandigheden voor de vrouwen. Het parcours werd glad en verraderlijk. De houten veiligheidsbruggen, verwijderd voor de mannenrace, werden uit veiligheidsoverwegingen teruggeplaatst. Overigens – het al dan niet aanwezig zijn van deze ‘north shores’ werd duidelijk vermeld gedurende de wedstrijdbriefing. 

Ook bij de vrouwen waren er grote favorieten. De Franse Loana Lecomte is dit jaar overmachtig in de Wereldbekers. Ook Pauline Ferrand-Prévot reed zeer sterk en was duidelijk aan het toewerken naar de Olympische Spelen. Het pakte anders uit voor de Fransen. 

Tokyo 2020 Olympic Games – Olimpiadi Tokyo 2020 – Women’s MTB Race – Izu Mountain Bike Course 31km – 27/07/2021 – Jolanda Neff (SUI) – photo Luca Bettini/BettiniPhoto©2021

De eerste ronde bij de vrouwen ontaarde in een behoorlijke chaos. Glibberend en glijdend gingen velen onderuit, in een poging een goede positie te verwerven. Eén rijder wist al direct te ontkomen aan de turbulentie: Jolanda Neff. De Zwitserse kende een tijd waarin ze na een zware crash in de Verenigde Staten lange tijd heeft moeten revalideren. Vervolgens brak ze ook nog eens haar hand in Leogang. De manier waarop ze reed in Tokyo hadden weinigen kunnen voorspellen. Een fantastische redding bij de befaamde drop was een huzarenstukje. Het bleek een voorbode te zijn voor het ongekend sterke technische rijden van de Zwitserse die zo met grote klasse weg reed van het veld. Githa Michiels kende jammer genoeg geen geluk. Zij ging in de eerste ronde onderuit en haar race eindigde uiteindelijk twee rondes voor het einde toen ze uit de race werd gehaald vanwege de 80% regel. 

 

Anne Terpstra en Anne Tauber reden sterk mee en mengden zich tussen Indergand, Frei en Prévot. Pauline Ferrand-Prévot maakte echter teveel fouten om nog mee te kunnen doen voor een ereplaats. Haar techniek schoot duidelijk te kort voor deze omstandigheden. Voor de Zwitsers werd het één groot feest, want na ruim een minuut was het Sina Frei die het zilver pakte, terwijl Linda Indergand knap het brons veroverde.   De sterk rijdende Kata Vas werd vierde, gevolgd door een sterk rijdende Anne Terpstra op de 5e positie. Anna Tauber zag haar kansen in rook opgaan door een mechanisch defect en werd uiteindelijk 11e.  

Uitslagen vrouwen: 

 1. Jolanda Neff (SUI) 
 1. Sina Frei (SUI) op 1 minuut 11 
 1. Linda Indergand (SUI) op 1 minuut 21 
 1. Kata Vas (HUN) 
 1. Anne Terpstra (NED) 
 1. Loana Lecomte (FRA) 
 1. Evie Richards (GBR) 
 1. Yana Belomoina (UKR) 
 1. Haley Batten (USA) 
 1. Pauline Ferrand-Prévot (FRA) 
 1. Anne Tauber (NED) 
 1. GithaMichiels (BE) 

Lees de interviews met de Nederlandse en Belgische atleten, over hun ervaring in het Mountain Bike Plus magazine #205