RADIAALBANDEN, NA DECENNIA OP ONZE AUTO’S NU OOK OP DE MOUNTAINBIKE
Schwalbe brengt twee nieuwe banden en een nieuw karkas op de markt. Met het nieuwe karkas slaan ze op de markt van de mountainbikebanden een compleet nieuwe weg in. Het radiaal karkas moet ervoor zorgen dat we het contactoppervlak van de band maximaal kunnen benutt en en zou extra grip, controle en comfort bieden. De nieuwe ‘Albert’ en ‘Shredda’ zijn niet alleen op het gebied van karkas vernieuwend, het zijn sinds lange tijd de eerste banden met een naam uit één woord bij het Duitse Schwalbe. Gedaan met de ludieke ‘Big Bett y’, ‘Dirty Dan’, en ‘Eddy Current’ consorten, bittere ernst en duidelijkheid met ‘Albert’ en ‘Shredda’ en hun radiaal karkas.
Een band is vaak van onderschat belang, maar dit onderdeel kan je hele rit/wedstrijd verstoren als je voor de verkeerde kiest. Een eigenlijk relatief goedkoop onderdeel van je fiets en toch onwezenlijk belangrijk. Net daarom is het essentieel dat de fabrikanten blijven streven naar innovatie en niet bij de pakken blijven neerzitten. Ook al is de radiaalband al decennia de standaard in de automobielsector, bij ons fietsers is het, raar maar waar, een absoluut nieuwtje.
Zowel de Albert als de Shredda gaan dus op pad met dat nieuwe karkas dat gebaseerd is op de gekende Schwalbe karkassen, met één groot verschil: van alle banden die we tot nu kenden staan de karkasdraden onder een hoek van 45 graden op de rijrichting. Bij het nieuwe radiaal karkas staan ze onder een hoek van bijna 90 graden, dus bijna haaks op de rijrichting. Daarmee nemen ze de kortste weg van flank naar flank. De fabrikant geeft trouwens niet prijs welke exacte hoek ze gebruiken, kwestie van de concurrentie niet slimmer te maken dan ze al zijn.
Door die net niet haakse hoek overlappen de draden minder waardoor de frictie met elkaar lager is bij het vervormen van de band. Op die manier moet de band een betere demping geven zonder dat het de stabiliteit van de flanken en de doorprikbaarheid reduceert. De band vervormt dus selectiever en reageert flexibeler op oneffenheden. Daardoor geeft de radiaalband ongeveer 30% meer contactoppervlak dan zijn conventionele voorganger bij dezelfde luchtdruk. Schwalbe claimt dat het contact- oppervlak, zelfs met 50 procent meer lucht- druk, nog steeds 15 procent groter is.
Die flexibelere vervorming zorgt dus voor een combinatie van voordelen voor ons als mountainbiker. Je krijgt meer grip,
meer demping, meer veiligheid en meer comfort. De band absorbeert de schokken beter en houdt veel beter contact met de grond. Je moet wel genoegen nemen met een lichte toename in rolweerstand en een hogere kans op stootschade door het grotere contactoppervlak.
Van de Albert bestaat er één profiel dat zowel als voorband en als achterband kan dienen. Voor de Shredda werden er specifieke profielen voor voor- en achteraan ontwikkeld.
DE SCHWALBE ALBERT OP ONZE TRAILS
Wij worden op pad gestuurd met de nieuwe Albert. De band is beschikbaar in twee breedtes: 2.5” en 2.6” en dat voor beide wielmaten 29” en 27.5”. Ze gebruiken dezelfde gekende Addix compounds als de voorgangers uit de Gravity reeksen: Addix Soft en Addix Ultra Soft gekenmerkt door hun oranje en paarse streep op het loopvlak. De Albert is naast de Gravity versie ook verkrijgbaar in de iets lichtere Trail versie. Op dit moment bestaat er enkel de duurdere ‘Pro’ variant die een adviesverkoopprijs van 79,90 euro draagt. We monteerden de Albert op onze Mullet Cannondale Moterra SL 1 met de Albert 29 x 2.5” Addix Ultra Soft aan de voorkant en de Albert 27.5 x 2.5 Addix Soft aan de achterkant.
Op pad valt direct op dat de band zich op onze standaarddruk van 22 psi voor en 24 psi achter zachter gedraagt dan we gewoon zijn. Vooral vooraan volgt het bandoppervlak de oneffenheden van de trail veel beter en maakt het daarmee veel gevoeliger voor kleine oneffenheden. De band filtert de vibraties er echt een stuk beter uit en dat voel je in je handen. Wordt het ruiger dan houdt de band strakker zijn lijn ondanks impacts langszij en dat verhoogt de stabiliteit. Ook het opvangen van jumps en drops geeft een betere samenwerking tussen de demping van de banden en die van de vork en demper. Omdat de band zoveel meer vervorming heeft ga je vanzelf in een iets hogere druk rijden om de stevigheid en kans op lekrijden te reduceren. Het radiaal karkas is op zichzelf zeker niet steviger dan Schwalbes Super Gravity karkas als je op dezelfde druk rijdt. Ga je de druk echter iets verhogen, wij gingen naar 24 psi voor en 26 psi achter, dan verhoog je de stabiliteit aanzienlijk terwijl je evenzeer een veel zachtere rit beleeft. De plaatsing van de noppen op de nieuwe Albert geeft de band een degelijke allround capaciteit. Hij kan goed uit de voeten op droge ondergrond, of dat nu wortels, stenen, rotsen of hardgereden bikepark ondergrond is. Hij heeft een voorspelbaar gedrag wanneer je de fiets inleunt en dus het contactoppervlak doet verschuiven van het midden naar de zijkant van het profiel. De 2-3-2 opbouw van de noppen geeft de band zowel goede remkwaliteiten als tractie tijdens het klimmen.
Wij zijn een fan geworden van hoeveel smoother deze banden je rit maken en hoeveel minder vermoeidheid er in je vingertoppen kruipt door het sterk verminderen van de vibraties. Daarnaast verbaasde het ons ook hoeveel beter onze met radiaal karkas uitgeruste Cannondale Moterra SL 1 in een bocht zonder echte opstaande rand te zetten was. De ingezette lijn werd beter aangehouden en we konden de fiets met meer vertrouwen uit de bocht duwen. Schwalbe is duidelijk op weg om een pak meer banden te voorzien van het radiaal karkas en heeft ondertussen ook de gerenommeerde Magic Mary in radiaalversie beschikbaar.
Op dit moment bestaat de Albert enkel in de duurdere Pro versie maar er zal op termijn ook een goedkopere variant ontwikkeld worden. De Schwalbe Albert Gravity kost 79,90 euro en weegt 1326 gram voor de 29” versie en 1251 gram voor de 27.5” versie.