Alweer een verrassende Duitser! 

Hoewel het Duitse GHOST al enkele jaren niet meer te vinden is op de Nederlandse markt, heeft het merk een serie fietsen waar je u tegen zegt. En om maar direct te beginnen met het goede nieuws, Accell verkoopt de fietsen inmiddels weer in Nederland en België. Terug van weggeweest. Wij hebben inmiddels de nodige maanden gefietst op de Lector Superfit. Een hardtail die verbazingwekkend veelzijdig zou blijken. 

VERNIEUWINGEN & GEOMETRIE 

Velen zeggen het, enkelen doen het daadwerkelijk. Deze fiets is in nauwe samenwerking met het GHOST Factory Racing Team ontwikkeld. Het resultaat is een behoorlijk progressieve hardtail. Of eigenlijk, softtail, want de achterkant kan wat klappen verzachten. Ook wordt er gebruik gemaakt van wat GHOST SuperFit noemt. Plat gezegd houdt het in dat er gekeken wordt naar de rijder en daarop wordt de fiets aangepakt op een flink aantal punten. Zo ga je tot medium met een 100mm voorvork op pad, terwijl de grotere maten een 120mm variant krijgen. Alles bij elkaar zorgt het er simpelweg voor dat de fiets precies zo rijdt zoals het zou moeten, voor iedereen.  

Onze fiets is een custom opgebouwde versie, in de maat medium. Hij is voorzien van een RockShox SID World Cup (‘21) met 100mm veerweg. Het brengt de balhoofdhoek op 68 graden, gecombineerd met een wielbasis van 1177 millimeter en een zithoek van 73.7 graden. Opvallend is de lengte van de fiets, die is behoorlijk, met een reach van 598 millimeter. De achterbrug is met 430 millimeter lekker kort.  

Afmontage 

We noemden het al, deze fiets is custom opgebouwd. Een mat grijs frame, met de RockShox SID World Cup met 100mm veerweg. De aandrijving is van Shimano afkomstig, met de XTR topgroep, inclusief remmen. Er is een setje Stans Notubes CB7 carbon velgen gespaakt op de Tune Prince en Princess naven. Verder maakt het GHOST frame gebruik van de geintegreerde Eight Pins dropper, die een cleane look geeft én ook nog eens een verstelbaarheid geeft waar je u tegen zegt. Overigens nog een opvallend detail, de Lector SF is aan de voorzijde voorzien van een goot waardoor alle kabels lopen. Super eenvoudig om aan te werken en tevens is de gehele onderbuis beschermd door de beschermende kap. 

 

OP PAD  

Qua maatvoering hebben we nog lang zitten twijfelen of we met de M of L onderweg moesten gaan. Uiteindelijk werd het de M en het is een keus die prima bevalt. De GHOST Lector SF is behoorlijk lang, waardoor de M perfect valt. Wat direct opvalt aan de Lector is de stijfheid zodra je op de pedalen gaat. Wilde de oude Lector nog wel eens wat naar links en rechts buigen, de SF lijkt vooral zijdelings dat beter onder controle te hebben. De achterkant, met de gebogen carbonnen buizen, oogt in eerste instantie wat vreemd maar het went snel. De effecten van deze achterbrug zijn overigens vrij verrassend. Vooral bij paden met flinke remknippen en oneffendheden lijkt het haast te werken als een soort tractiecontrole. Het is absoluut geen vering, maar het doet wat het moet doen. Ga je terug naar een hardtail met volledig stijve achterbrug dan merk je plots wat het weet te filteren. Je rug zal je dankbaar zijn. 

Wat vooral positief opvalt aan de fiets is het gedrag in het algemeen. De geometrie en de manier waarop de fiets reageert is voortreffelijk. Ik durf het haast niet te zeggen, maar het is een beetje de ‘downcountry’ ervaring op een hardtail. Het stuurgedrag is scherp en schept overal vertrouwen. Wat ook een grote rol speelt in het geheel is de Eight Pins dropper. Deze zit in de Lector geïntegreerd. Allereerst is het afstellen op je maat een fluitje van een cent. Het ziet er ook nog eens erg strak uit en de werking is fantastisch. De drop die je hebt is enorm en dat maakt de fiets direct nog veelzijdiger. Over de hendel die standaard met de Eightpins wordt geleverd waren we minder enthousiast. Deze maakte dan ook plaats voor een Shimano i-Spec EV remote.  

Op één van onze tochten trekken we erop uit rond Valkenburg, met een verscheidenheid van ondergrond. Het pad door het veld waar alles begint is door de boer flink mishandeld. Mocht je denken dat de Heuvelrug erg is met remknippen, dit pad doet er nog eens een schepje bovenop. De achterbrug van de Lector maakt het een stuk aangenamer. Gewicht iets achterop en het is alsof je de tractiecontrole knop hebt gevonden. Daarna is het vol gas over de gravelpaden richting de bosranden rond Valkenburg. De snelheden gaan omhoog en zo nu en dan sprintten we er lustig op los. Een klein half uurtje lager dalen de snelheden dramatisch, met een paar juweeltjes van trails. Het komt hier aan op controle en sturen. De dropper iets omlaag en gaan. De Lector laat zich heerlijk over de paden sturen. Steile paden worden met vertrouwen genomen.  

CONCLUSIE / AFSLUITING 

De Lector SF verbaast op meerdere vlakken. Bij ons kwam de hardtail van tevoren nog nauwelijks uit de schuur, maar de Lector SF verdringt inmiddels veelvuldig de fully als eerste keus. De geometrie van de fiets is uitstekend en combineer dat met de efficiëntie van deze hardtail en je weet waarom deze fiets inmiddels tot de favorieten op de redactie behoort. Brengt ons direct bij de prijs. Die is verrassend scherp. De Lector SF Is verkrijgbaar vanaf € 2400. Voor dat geld rijdt je dus met een uitstekend frame, afgemonteerd met Shimano Deore en SLX. Ga je voor het topmodel, dan ben je € 4499 kwijt. Een losse frameset is verkrijgbaar voor € 2299, inclusief Eight Pins dropper. Onze custom fiets komt op een bedrag van € 4800 uit. Kortom, de Lector SF biedt top prestaties en plezier tegen een relatief zachte prijs.  

INFORMATIE  

Model: GHOST Lector SF Pro, custom (m) 

Prijs: € 4800 

Gewicht: 10.4 kg (L) 

Dit vinden wij top:
– Heerlijk speels karakter

  • Geintegreerde Eight Pins dropper is een genot
    – Achterkant werk haast als tractiecontrole

Dit zien we graag anders: 

  • Pressfit trapas

Tekst: Irmo Keizer | Beeld: Nas-Raddine Touhami & Irmo Keizer