Parijs is het decor voor de Olympische Zomerspelen van 2024. Het mountainbikeparcours kijkt uit over de Parijse hoofdstad en is volledig gebouwd voor de Olympische XC wedstrijd. Eind mei stopt de kwalificatieperiode, waarbij landen nog de laatste punten zullen trachten te scoren in Nové Město, om zodoende nog aanspraak te kunnen maken op extra startbewijzen.
EEN ANDER VELD
Staan er bij een wereldbeker grote aantallen renners bij de start, gelden er bij de Olympische spelen een limiet van 36 deelnemers. Zowel bij de mannen als de vrouwen. Mocht je denken dat dit het sterkste startveld van het jaar zal zijn, dan heb je het mis. Gegarandeerd missen er toppers uit de top 30, zelfs uit de top 10. En dat is een direct resultaat van het aantal plaatsen dat per land beschikbaar is. Sterke landen zoals Frankrijk en Zwitserland moeten renners thuislaten, die normaal gesproken strijden om de ereplekken. Het veld in de Olympische Spelen is dus, vreemd genoeg, minder sterk als dat van de wereldbekers. De keerzijde van de medaille is, in lijn met de Olympische gedachten, dat meer landen de kans krijgen om deel te nemen aan de Olympische wedstrijd.
OLYMPISCHE STARTPLEKKEN
In eerste instantie wordt hierbij gekeken naar de UCI-ranglijst van landen, die speciaal voor de Olympische Spelen wordt bijgehouden. Deze lijst houdt de stand bij over een periode van twee jaar, om precies te zijn van 7 mei 2022 tot 26 mei 2024. Vervolgens gaat het IOC als volgt te werk.
– Rang 1 tot en met 8: 2 startplekken per land
– Rang 9 tot en met 19: 1 startplek per land In totaal worden zo de eerste 27 startbewijzen toegewezen aan landen.
Vervolgens zijn er drie toewijzingen te verdienen in de continentale kampioenschappen van Azië, Afrika en Amerika. Hier wordt per continent een plaats toegekend aan een land dat buiten de top 19 valt, maar de hoogste klassering behaalde in deze kampioenschappen.
Tussenstand startplekken: 30
Wie zich het mountainbike debacle van Mathieu van der Poel herinnert in Glasgow (na zijn fantastische overwinning op de weg, dat moet gezegd worden), begrijpt dat er tijdens dat WK ook plekken te bemachtigen waren. Er zijn vier plekken te verdelen onder de landen die het beste presteren in de U23 en elite categorie. Hierbij geldt een ‘of’ regel, kortom, er kan maar één plek worden bemachtigd, ook al scoort een land in beide categorieën. In het laatste geval wordt de elite plek toegekend en schuift de U23 toekenning richting het volgende land.
Tussenstand startplekken: 34
Nog twee startplekken te gaan. Hiervan krijgt het gastland één plek. Vive la France! Maar, er is uiteraard een ‘maar’ in de regels, indien een land reeds twee startplekken heeft, dan heeft het geen recht op dat startbewijs. De bonus- regeling voor het gastland schuift vervolgens door naar de eerste landen in de ranking die nog geen startplek hebben bemachtigd.
Tussenstand startplekken: 35
Er resteert nog maar één plek en die gaat naar landen met de kleine delegaties. Dat zijn landen die met acht of minder atleten hebben deelgenomen aan individuele evenementen in de twee vorige edities van de Olympische Spelen. Die landen dienen een aanvraag in voor de startplek en het IOC beslist in de Tripartite commissie over de toekenning.
Tussenstand startplekken: 36
De startplekken zijn toegewezen, maar het is vervolgens aan de landen om atleten te selecteren en kwalificatie eisen te stellen. De eis voor deelname vanuit het IOC is eenvoudig, men moet op 31 december 2023 18 jaar of ouder zijn én minimaal 10 UCI punten hebben op de laatste peildatum (dus na Nové M sto). Ook moet er worden voldaan aan de regels zoals gesteld in het Olympisch Handvest.
KWALIFICATIE NEDERLAND
Mathieu van der Poel laat de Olympische Spelen op de mountainbike voor wat het is. Mogelijk zien we hem in 2028 alsno op de mountainbike. Bij de mannen staat Nederland, mede door het weinige mountainbiken van Mathieu van der Poel, op een schamele 25e plek.
Maar, tijdens het WK in Glasgow presteerde U23 renner Tom Schellekens sterk, met een 5e plek op het WK. Hij heeft daarmee een start- plek veiliggesteld voor Nederland. De Neder- landse vrouwen hebben een veel sterkere uitgangs-posities en twee startplekken te verdelen. Waar Anne Terpstra twee jaar geleden net naast de wereldbeker overwinning greep, was het Puck Pieterse die het jaar erop alsnog dat historische feit voltrok. Dit jaar reed Puck sterk naar een overwinning in het EK. Anne Terpstra stond ook weer op het podium in Araxa. En, dan is er nog Anne Tauber, die haar weg terug wist te vinden naar de voorhoede met een 7e plek in Mairipora. Kortom, wie van de Anne’s gaat die tweede Olympische startplek pakken?
KWALIFICATIE BELGIË
Met een 6e plek bij de mannen en een ruime marge lijken er voor België twee startplekken te komen bij de mannen. Met Jens Schuermans (Giant Factory Racing) en Pierre de Froidmont (Orbea Factory Racing) is er een sterk duo dat, als alles goed gaat, aan de start mag verschijnen tijdens de Olympische Spelen. Bij de vrouwen is er vooralsnog geen directe startplek gezien de 21e stand in de ranglijst van landen, maar wel kan er mogelijk aanspraak worden gemaakt op de 3e startplek die doorschuift van organisator Frankrijk. Vooralsnog is dat onzeker en alles hangt van de scores in Nové Mesto af. Mocht België die startplek kunnen veroveren dan kan Emeline Detilleux haar koffers pakken.
TITEL KANDIDATEN
De Olympische Spelen zorgen regelmatig voor verrassingen. Rijden in je thuisland kan een flinke impuls geven en we dichten Pauline Ferrand-Prevot grote kansen toe. Maar, vlak de Amerikanen niet uit. Haley Batten heeft een sprong gemaakt, wie weet wat zij gaat laten zien. Of de sterk rijdende Zwitserse Alessandra Keller. En, hadden we onze eigen Puck Pieterse al vermeld? Nu we toch bezig zijn, de vrouwen races waren de afgelopen jaren ongekend spannend. Dus, breidt het rijtje medaillekandidaten maar uit met flink wat namen. Anne Terpstra, Jolanda Neff, Martina Berta, Jenny Rissveds of…Loana Lecomte. Het belooft een mooie wedstrijd te worden.
Bij de mannen lijkt de strijd dit jaar ook los te zijn gebarsten. Uiteraard is er Tom Pidcock, die al een gouden plak veroverde in Tokio. Jordan Sarrou, hij rijdt voor thuispubliek. Nino Schurter, de grote kampioen van de sport. En Mathias Flückiger, die gebrand is op een goed resultaat (maar nog niet zeker is van een plek). Christopher Blevins, de Amerikaan die ook harder rijdt dan ooit. En, Simon Andreassen of misschien wel Pierre de Froidmont of Jens Schuermans. Gelukkig zijn we geen bookkeepers.
OLYMPISCHE SPELEN KIJKEN
Het grote voordeel van de Olympische Spelen is dat ze te bekijken zijn op onze nationale tv-zenders en de races live te volgen zullen zijn. Op zondag 28 juli, om 14.00 uur gaan de vrouwen van start. De mannen rijden op maandag 29 juli en starten tevens om 14.00 uur.