Snelle singletracks met mooie technische passages

Wij bezochten de MTB route Otterlo op de Veluwe. Een wat kortere route met veel explosieve klimmetjes en leuke afdalingen. Tijdens onze rit kregen we alle ins & outs over de aanleg. We hadden namelijk het privilege om de route te rijden met de bouwer van de route: Daniel Wijsmuller.

De start van de route bevindt zich bij Otterlo Events aan het Mosselsepad in Otterlo. Het begin van de route is vrij vlak met veel bochtjes. Deze zijn allemaal zo aangelegd dat de snelheid er goed in blijft. Snelle vlakke singletracks dus. Ook met weinig remknipjes, maar dat komt volgens Daniel vooral omdat de route nog redelijk nieuw is. Het valt al snel op dat het een zanderig gebied is. Het voorjaar was niet echt droog te noemen en in de dagen voor dat we hier heen gingen had het flink geregend. Op de route is hier weinig van te merken en om eerlijk te zijn is de ondergrond perfect. Geen plassen, geen modder, maar wel enorm veel grip. Na een langere periode van droogte wordt het hier ongetwijfeld een zandbak. Als men op zoek is naar een route die ook tijdens nat weer voor het grootste deel goed te rijden is dan is dit sowieso een aanrader. Wij hadden het geluk dat we mochten genieten van een fantastische windstille lentedag en een graadje of 18. Mooier kan bijna niet.

Area 51

Een deel van de route loopt normaal over het park ‘s Heeren Loo. Vanwege Covid-19 is dit deel van de route afgesloten en ligt er een omleiding langs het hek van het park.

Na een aantal minuten komen we bij een sectie genaamd Area 51. Dit deel van de route was voorheen een afgelegen stuk waar veel werd gefietst en het is tegenwoordig opgenomen in de vaste route, vandaar de naam. Voor de technische rijder is een erg leuk deel, zeker voor Nederlandse begrippen. Stijle pittige klimmetjes met leuke afdalingen en bochten waar de snelheid er goed in blijft zitten. Daniel weet ons op diverse plekken al dan niet verborgen sprongen aan te wijzen, wat de route nog leuker maakt. Op tweederde van Area 51 komen we bij een splitsing waar je de Otterlo route kunt vervolgen of kunt kiezen voor de verbinding naar de mountainbike routes Ede en Lunteren.

TTF

Na wat singletracks en een stukje verbinding over de Koeweg waar je de benen even lekker los kunt gooien kom je nabij Droompark De Zanding bij een zogenaamde TTF (Technical Trail Feature). Deze bijzonder leuke sectie, genaamd Rabbit kills the chicken, loopt over een bergkammetje en is voorzien van meerdere stijle klimmetjes, scherpe bochten en een leuke technische passage tussen twee bomen door over een smal stukje trail. Mountainbikers worden hier netjes gewaarschuwd voor de moeilijkheid en er wordt natuurlijk de mogelijkheid gegeven om een alternatieve route te kiezen. Na dit deel worden we verrast met nog meer snelle flowy trails waarna we via een klein stukje over een prachtige zandverstuiving weer terug komen bij het startpunt.

 Ede en Lunteren

De route van Otterlo is al met al een zeer leuke route die zeker drie sterren verdient. Op MTBroutes.nl staat dat de lengte 17,5 kilometer is met 383 hoogtemeters. Strava klokte hem gek genoeg op 18 kilometer met slechts 31 hoogtemeters. Vreemd, misschien was het een hapering in het systeem. Het mag de pret niet drukken, want we hebben de route al voltooid voordat we het in de gaten hebben. Een snelle route dus, die in principe ook twee of misschien wel drie keer te rijden is mocht je dat willen.

De mountainbikeroutes in deze omgeving maken deel uit van het MTB routenetwerk Zuid-Veluwe en zijn gelegen in het gebied ten noordoosten van Ede (Luntersche Buurtbosch, Driesprong, De Valouwe, Edese bos, Roekelsche bosch). Dit gebied kent vele prachtige bosgebieden. Het is daarmee ook een zeer geschikt gebied om meerdere dagen te verblijven en te genieten van de prachtige omgeving en de vele bezienswaardigheden die de Hoge Veluwe te bieden heeft. De routes van Ede en Lunteren zijn een stuk langer en omdat ze allemaal dicht bij elkaar liggen zijn deze vanuit één locatie allemaal op de fiets te bereiken.

Mountainbike Plus waardering: 3 sterren

 Lengte van de route: 17,5 kilometer

Hoogtemeters: 383 meter

Startlocatie: Otterlo Events, Mosselsepad 28, 7631SM, Otterlo

GPS track: Er is een GPS bestand beschikbaar. Check mtbroutes.nl.

Info: Bij het startpunt is er mogelijkheid om je fiets af te spuiten en om te douchen. Ook kun je hier terecht om een hapje te eten voor of na de rit.

Slaapgelegenheid: Er zijn diverse campings, vakantiewoningen, hotels en hostels te vinden in de nabije omgeving.

  • INFO WAARDERING –

Je vind bij ons geen enkele route terug die niet de moeite waard is om te rijden. Kortom, iedere route die je bij ons vind is een aanrader. Het onderscheid maken we op de ‘Michelin methode’:

1 Ster is de moeite waard als je in de buurt bent

2 Sterren is het omrijden waard

3 Sterren is de reis op zich waard