British Columbia, de Canadese provincie, heeft een haast mythische status onder mountainbikers. Whistler, gelegen in deze provincie, staat misschien wel bekend als dé meest iconische mountainbikebestemming ter wereld. En hoewel Whistler al veel te bieden heeft, is er nog veel meer te ontdekken in deze betoverende provincie. De kustlijn van British Columbia, met majestueuze bergen op de achtergrond, herbergt uitgestrekte stukken ongerepte wildernis, duizenden eilanden en een flora en fauna die nog echt onaangetast zijn. Van de Sunshine Coast tot Pemberton, wij gingen op pad om dit mountainbike paradijs te verkennen.

 

Vancouver – de North Shore
Onze reis begint in Vancouver, een stad die het episch centrum van het Canadese mountainbiken is. We monteren onze fietsen in ons bescheiden, Amerikaans geïnspireerde motel en gaan op verkenning uit. Na een bezoek aan de plaatselijke bikeshop, waar we werden begroet door herinneringen aan legendarische mountainbikers zoals Steve Smith en Thomas Vanderham, zijn we klaar om de beroemde trails van de North Shore te verkennen. Deze trails staan niet altijd op officiële kaarten en apps, maar de lokale bikeshop geeft ons de gouden tip. We parkeren onze auto, laden onze fietsen uit en beginnen onze tocht. De trail vinden blijkt een uitdaging, maar een toevallige ontmoeting met de moeder van Thomas Vanderham wijst ons de weg. Welkom op de North Shore.

De trail begint met een bescheiden bordje, maar al snel worden we geconfronteerd met ruige ondergrond, bezaaid met rotsen, boomstammen en keien. We wennen langzaam aan het terrein en beginnen de flow te voelen. Af en toe worden we uitgedaagd door steile secties, maar de grip op het graniet is uitstekend. We dalen verder af en stuiten op de karakteristieke houten constructies die ons over ogenschijnlijk onbegaanbare moerasgebieden leiden.

Na een eerste run besluiten we enkele trails zonder camera te verkennen. Aan het einde van een lange dag keren we moe maar voldaan terug. We hebben een overvloed aan paden ontdekt en hebben het geluk gehad om de diverse schoonheid van de North Shore te ervaren. Hier is voor iedere technisch onderlegde rijder wat wils. De North Shore is een waar mountainbikeparadijs met honderden officiële en nog meer niet-officiële trails.

De Sunshine Coast
Vanuit Vancouver nemen we de boot naar de Sunshine Coast. Het uitzicht onderweg is adembenemend, met dicht beboste eilanden die zich uitstrekken over een smaragdblauwe zee zover het oog reikt. Dit gebied is het thuisland van de Squamish, de Sechelt, de Sliammon en de Klahoose volkeren. Hier vinden we het Coast Gravity park en talloze andere trails. Onder de felle zon en op droge grond verkennen we razendsnelle trails. Lokale mountainbikers helpen ons met shuttles naar boven, en trails zoals Mach Chicken, Day Tripper en Up ’n Over herinneren ons eraan waarom we van deze sport houden.

Op naar Pemberton
Het is tijd om onze tassen te pakken en verder naar het noorden, landinwaarts te trekken. We gaan over Route 99, dwars door de bergen, op weg naar Pemberton, een klein gehucht met een actieve mountainbikegemeenschap. De omgeving is bezaaid met trails, en na een steile gravelklim worden we beloond met namen als Cop Killer, Cloud 9 en Middle Earth. Het terrein is droger en rotsachtiger dan voorheen, met uitdagende off-camber secties en scherpe rotsen. De meeste trails zijn natuurlijk, zonder houten constructies, maar daarom niet minder leuk. Als toetje wagen we ons aan een ‘Double Black Diamond’ trail die enkele uren klimmen vereiste. Hier lijkt het terrein plotseling meer alpien, technisch en steil, met afgronden die geen fouten tolereren.

Op naar de commercie in Whistler
Aan al het goede komt een einde, en het is tijd om af te dalen naar Whistler, een plek die bekendstaat om zijn commerciële karakter en eigendom is van één toeristische partij. Maar laten we niet treuren, Whistler heeft veel te bieden. De accommodaties zijn van goede kwaliteit, er zijn tal van cafés en restaurants, en natuurlijk zijn er skiliften. Whistler’s bikepark biedt voor elk wat wils, van enorme jumplines tot de beroemde Top of the World trail. Sommige paden zijn misschien wat afgesleten, maar de variëteit is hier zo groot dat je nooit teleurgesteld zult zijn. Een hoogtepunt is een vers aangelegd pad, supersteil met snelle opeenvolgende bochten. Je armen veranderen in soepstengels voordat je beneden bent, maar wat een heerlijke ervaring is dit. De Top of The World trail begint met een prachtig uitzicht, en de totale afdaling is een lange reis die je door verschillende trails voert, van kale, rotsachtige terreinen tot weelderige bossen, om uiteindelijk terug te keren naar de drukte van Whistler. Hoe dichter je bij de liften komt, hoe meer andere mountainbikers je zult tegenkomen. Als je bereid bent een beetje extra moeite te doen om ergens te komen, zul je meer rust en ruimte vinden.

Squamish & Britannia
We hebben zoveel geweldige trails bereden in British Columbia dat het moeilijk is om niet enthousiast te zijn over alles wat we hebben ervaren. Onder Whistler vinden we Squamish, waar de trails bereikbaar zijn via boswegen, waardoor je ofwel kunt shuttelen of jezelf kunt uitdagen om sterker te worden. Eén ding is zeker, het is absoluut de moeite waard.