‘Hierdoor konden wij onze trails verharden’ 

De NoordBikers, TC De Volharding, MTB-Noordwest en Dirty Hill: enkele voorbeelden van verenigingen voor en door mountainbikers die door Schwalbe gesponsord worden. MTB Spaarnwoude kwam daar vorig jaar bij. Het is voor de verenigingen een financiële bijdrage van grote waarde om hun parcours te onderhouden en uit te breiden. Deze zomer wacht een krent uit de Noord-Hollandse pap: het NK XCO in Spaarnwoude. 

Schwalbe, bekend van de fijne banden onder je mountainbike. Maar de Nederlandse afdeling wil meer doen dan banden verkopen. “Zonder infrastructuur geen mountainbikekoersen en zonder mountainbikekoersen geen mountainbikesport”, zo legt commercieel directeur Stefan Treling uit, tevens verwijzend naar de zakelijke gedachte achter de sponsoring: zonder mountainbikesport geen banden. “Bij Schwalbe werken zelf ook mountainbikers. Wij zijn heel blij met de groep mensen die als vrijwilliger de sport mogelijk maken. Het is mooi om hen op deze manier te kunnen steunen.” 

Die steun vindt dus plaats door middel van een financiële bijdrage. “Daar kunnen ze bijvoorbeeld snippers, kruiwagens of scheppen van kopen. En op onderhoudsdagen kunnen wij een goodiebag verzorgen voor de vrijwilligers die hebben geholpen.” 

Verharding

De van origine Duitse bandenfabrikant sponsort clubs als Dirty Hill al 20 jaar. “Maar de laatste jaren hebben we er weer meer de focus op gelegd.” 

MTB Spaarnwoude is daar een goed voorbeeld van. Voorzitter Wouter van Woensel: “Het is voor ons ideaal dat we wat extra financiële ruimte hebben. Wij doen als mountainbikevereniging alles rondom het parcours zelf. De aanleg, overleg met het recreatieschap en de gemeentes, het onderhoud. Met dit aanzienlijke bedrag kunnen wij machines huren, gereedschap kopen, granulaat en hout aanschaffen.” Een concreet voorbeeld van een verbetering dankzij de bijdrage van Schwalbe is de verharding. “Door de vrijgekomen financiële middelen konden wij een groot deel van ons parcours verharden met granulaat.” 

Gerenommeerd merk

Ook helpt de sponsoring van Schwalbe in het overleg met bijvoorbeeld het recreatieschap en de gemeente. “We hoeven ons handje niet op te houden, maar kunnen tonen dat wij de financiële middelen hebben om onze voorstellen zelf uit te voeren.” Daarnaast vindt Van Woensel de samenwerking met de bandenspecialist een compliment. “Schwalbe is een gerenommeerd merk. Die sponsoren niet zomaar ieder parcours. Zij zien de potentie van ons parcours.” 

Een bijzonder uitvloeisel van de samenwerking is de Stravasegmenten voor de zogenoemde Trailheroes in Spaarnwoude, vertelt Treling. “De helden van het parcours, die op zaterdagochtend weer vroeg opstaan om een halve dag te scheppen. We hadden in Spaarnwoude de mogelijkheid om segmentborden te plaatsen. Het leek ons leuk om enkele Stravasegmenten van het parcours te vernoemen naar vaste vrijwilligers. Via een loting is een aantal mensen uitgekozen. Zo heeft Spaarnwoude nu bijvoorbeeld een segment dat Rudie’s Rollercoaster heet.”  

NK

Eind juli vindt het NK XCO plaats in Spaarnwoude. “Dat is hartstikke leuk. Ons parcours is in de zomer altijd goed begaanbaar, maar het NK moet je ook gegund worden. Meestal vindt dat plaats in het zuiden van het land, nu zijn wij aan de beurt”, zo reageert Van Woensel. 

KMC-marathonrijdster Karen Brouwer (33) verwacht dat alle deelnemers gecharmeerd zullen zijn van het parcours in Spaarnwoude. Het is een NK XCO, maar toch zal zij ook meedoen. “Ik train hier altijd. Ik woon 8 kilometer van het parcours, dus kan deze kans niet laten gaan.” 

Buiten de geografische voordelen, vindt ze het vooral een heel fijn parcours. “Voor Nederlandse begrippen heeft dit parcours verrassend veel hoogtemeters en steilere klimmetjes. Conditioneel is het best uitdagend, met ook de nodige intervalstukjes. Het parcours heeft best wat bochtenwerk en ligt er in de zomer wat gladder bij, waardoor het ook technisch uitdagender wordt. Ik denk dat het NK een prooi wordt voor een goede allrounder, die conditioneel goed in orde is, maar ook de technische stukken aan kan.” 

Ze merkt dat de stimulans van Schwalbe het parcours goed heeft gedaan. “We kunnen nu het hele jaar in Spaarnwoude rijden, terwijl het voorheen slecht water doorliet en daardoor in de winter te kleiig werd, met veel modder. Ze hebben het parcours ook aangevuld met technische stukken en een extra lange klim. Het is echt een parcours vol afwisseling.” 

Tekst: Tim van Boxtel | MBP

Beeld: Schwalbe