Dit voorjaar blijven de regenwolken boven het Alpengebied hangen, wat niet ideaal is voor zonnige fietstochten. Gelukkig zijn er alternatieve plekken te vinden voor fietsliefhebbers, zoals de Franse Jura. Hier stuiten we op de endurowedstrijd in Saint-Claude en na het bekijken van filmpjes op YouTube besluiten we daar naartoe te gaan.

Saint-Claude is gelegen in een charmante vallei in het natuurpark van de Haut-Jura, omringd door bergen en rivieren.
De stad zelf is niet groot, maar biedt de nodige voorzieningen zoals winkels en restaurants. Saint-Claude staat bekend om de productie van pijpen en heeft ook interessante watervallen in de omgeving. De mountainbike mogelijkheden zijn veelzijdig, van steile uitdagingen tot mooie trails. We nemen deel aan drie trails van de endurowedstrijd. De eerste trail, genaamd ‘Le Tchoutchou’, blijkt uitdagender dan verwacht, maar het schilderachtige landschap maakt het de moeite waard. We genieten van de technische stukken en snelheid op de paden.

De volgende trail, ‘Les 36 contours’, biedt uitdagende bochten en een speels gedeelte. De derde trail, met vijf sterren, begint steil en wordt daarna een speeltuin met sprongetjes en bochten. We sluiten de dag af met een verfrissende duik bij een waterval.

Samengevat is Saint-Claude een geweldige bestemming voor ervaren mountainbikers die van technische trails, prachtige natuur en rust houden. De trails kunnen uitdagend zijn, dus enige ervaring is aan te raden.