De keuze voor Brabant als mountainbikebestemming is zorgvuldig overwogen. De regio heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan nieuwe en verbeterde mountainbikeroutes, en het resultaat mag er zijn. Brabant biedt twee uitgebreide routenetwerken: de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom en Grenspark Kalmthoutse Heide. Gecombineerd kun je hier meer dan 100 kilometer aan trailplezier beleven, wat voor ons meer dan genoeg reden is om deze uitdaging aan te gaan.

Verrassend en verfrissend
Afgelopen winter was een flinke uitdaging in Zuid-Limburg vanwege het natte weer, wat niet ideaal is voor mountainbiken. Daarom hebben we de afgelopen jaren de zandroutes opgezocht, zoals die in Horst, de Drunense Duinen en het Rijk van Nijmegen. We hebben echter ook positieve geluiden gehoord over Brabant, met name de Brabantse Wal en Grenspark Kalmthoutse Heide. Deze gebieden bieden uitdagende routes op zandgronden en vormen een geweldig alternatief voor de modderige winterse omstandigheden.


Boslust en flow
Onze mountainbiketocht begint aan de bosrand bij ’t Appeltje in Bergen op Zoom. We merken meteen dat de route droog en goed onderhouden is. We beginnen met Boslust, een oude route met lange rechte stukken en weinig hoogteverschil. Het is een mooie start van onze dag, en we genieten van de snelle rit. Vervolgens verlaten we de route bij de landingsbaan van vliegbasis Woensdrecht om over te steken naar het Kalmthoutse Heide-netwerk. Hier pakken we de verbindingsroute en merken op dat de bewegwijzering soms wat verwarrend is.

De overgang naar de vaste route Volksabdij is duidelijk aangegeven, en deze route biedt veel bochten, kleine sprongetjes en hoogteverschillen. Het is geweldig om te ervaren hoe goed de flow van de route is en hoe we elkaar uitdagen om de snelste te zijn, zelfs als we daarmee onze krachten verbruiken.

Opwarmen en vignetplicht
Na 42 kilometer rijden steken we de grens over naar België en verlaten we de beschutting van de bossen voor de open velden aan de rand van de Antwerpse haven. Hier moeten we vechten tegen de sterke wind en kou, en we stoppen bij een lokale supermarkt in Putte om op te warmen en wat energie bij te tanken. We volgen vervolgens de verbindingsroute naar Kalmthoutse Heide.

Op de Kalmthoutse Heide is een vignetplicht van kracht om bij te dragen aan het onderhoud van de routes in dit beschermde natuurgebied. We genieten van de prachtige omgeving en het contrast tussen de natuur en de nabijgelegen haven.

De finale
We steken de grens weer over en duiken in de Staartse Heide-route, waar we opnieuw genieten van de flow en singletracks. Na meer dan 100 kilometer beginnen we vermoeid te raken en krijgen we last van krampen, maar we laten ons niet kennen en blijven elkaar uitdagen. De Bergse Heide is het decor van onze finale, waar we het zonnetje zien verschijnen. Het is een uitdagend slot, maar we genieten van elke klim en afdaling.

Kortom, Brabant heeft zowel natuurlijke schoonheid als uitdagende mountainbikeroutes te bieden, en we kijken al uit naar ons volgende winterse avontuur in dit prachtige gebied.

Het complete verhaal lees je in Mountain Bike Plus editie #218
Klik snel op bovenstaande link en profiteer van onze eenmalige actie!