Zwitserland, een van onze geliefde mountainbike bestemmingen, heeft veel te bieden in termen van prachtige Alpenlandschappen, uitgestrekte mountainbiketrails en uitstekende voorzieningen voor fietsers in het openbaar vervoer. De romantische berghutten met hun bloemrijke balkons, het gerinkel van koebellen en heerlijk eten maken de ervaring compleet. Ja, het kan wat prijzig zijn, maar de beloning is het zeker waard.

Onze gebruikelijke bestemmingen in het kanton Valais kennen we door en door, zoals Verbier, Crans Montana en Brig. Echter, dit keer besloten we Centraal Zwitserland te verkennen, geadviseerd door Zwitserland Toerisme als een onontdekt juweeltje.

In de herfst is het altijd een uitdaging om de juiste mountainbike bestemming te kiezen vanwege onvoorspelbaar weer. Centraal Zwitserland bleek echter een veilige keuze te zijn, met mogelijkheden om zowel in de voorlopers van de Alpen als boven de 3.000 meter te rijden, afhankelijk van de weersomstandigheden. Mocht het weer tegenzitten, zijn er altijd alternatieve activiteiten beschikbaar.

Onze reis begon in het levendige Luzern, waar we verbleven in hotel Continental Park, midden in de stad. Hoewel het stadsleven aanvankelijk contrasteerde met onze gebruikelijke rustige bergomgeving, bleek het een unieke ervaring te zijn. De hoteleigenaar, een fervent mountainbiker, verzekerde ons dat we binnen 10 minuten vanuit het hotel in de rustige natuur konden zijn. Een perfecte combinatie van stadsleven en natuurpracht.

Onze eerste route was de ‘Vier meren tour’ van Melchsee-Frutt naar Engelberg. De herfstse sfeer, de roestkleurige hoogvlaktes en de kristalheldere meren, zoals Melchsee en Engstlensee, maakten indruk. De trails varieerden van brede grindpaden tot uitdagende single trails, geschikt voor rijders van alle niveaus. Het hoogtepunt was de Jochpass trail, een flow trail van 4,5 kilometer met een hoogteverschil van 440 meter, omringd door imposante bergen en gletsjers.

Hoewel we de regen op de hielen hadden, slaagden we erin op tijd bij onze lunchbestemming aan te komen. Na een stevige maaltijd vervolgden we onze weg door een prachtig bospad terug naar de bike shuttle. Het modderige avontuur was niet technisch uitdagend maar bood volop gelegenheid om te genieten van de herfstkleuren en de omgeving.

Overnachten deden we in Hotel Waldstätterhof in Brunnen, een mountainbike vriendelijk hotel aan het meer van Luzern. Hoewel de prijzen hoog waren, bood het hotel uitstekende voorzieningen voor fietsers, waaronder een afgesloten ruimte voor fietsen en kledingonderhoud services.

De volgende dag stond de Mythen-Hochybrig tour op het programma, met verrassingen dankzij onze Zwitserse gids met beperkte communicatievaardigheden. De sneeuw en de lage temperaturen maakten de rit uitdagend, maar de trails door loofbossen en modderige paden zorgden voor een unieke ervaring.

Na een dag vol avontuur eindigden we in Einsiedeln, waar we het imposante benedictijnenklooster ontdekten. Hotel Drei Könige bood ons onderdak, inclusief een nachtelijk klokkenspel van de benedictijnen.

Hoewel de prijs van sommige accommodaties hoog kan zijn, biedt Centraal Zwitserland met zijn diverse landschappen en activiteiten een geweldige ervaring voor mountainbikers van alle niveaus, zelfs in de herfst. De uitgestrekte trails, de adembenemende natuur en de combinatie van stadsleven en rust maken het een onvergetelijk avontuur voor de gepassioneerde fietser.