HENRIQUE AVANCINI en ANNIKA LANGVAD zijn de nieuwe wereldkampioenen marathon

De Braziliaan, voornamelijk bekend voor zijn resultaten in de Cross Country, won verrassend na een extreem zware race. Annika Langvad kwam solo over de streep en had vanaf het begin van de race al een voorsprong opgebouwd.

Avancini, 29 jaar oud, 38ste in de UCI ranking kwam na een spannende 5 uur als eerste over de finish na de hele dag deel uit te hebben gemaakt van de kopgroep. Hij staat samen met de Oostenrijker Daniel Giesmayr en de Colombiaan Hector Paez Leon, zijn kompanen in de kopgroep, op het podium.

Avancini verklaarde zijn onverwachte succes: ‘Ik wist dat ik in goede vorm stak maar ik besefte ook dat ik slechts een outsider was. Om mijn kansen te vergroten heb ik getracht het tempo van de marathon rijders te ontregelen en dat is aardig gelukt denk ik. Ik heb geen favoriete discipline, ik voel me vooral fietser. Ik had niet verwacht het jaar af te sluiten met een wereldtitel.’

Beste Belg bij de mannen was Roel Paulissen op een 22ste plek. Nederlander Hans Becking werd 31ste.

De vrouwenrace die 4 uur en 53 minuten duurde had een compleet ander verloop. De 34 jaar oude Deense Annika Langvad, regerend wereldkampioene, plande een strategische aanval op de eerste beklimming. Kilometer na kilometer won ze terrein op haar grootste belagers, de Oostenrijkse Christina Kollmann-Forstener en de Poolse Maja Wloszczowska, die als tweede (+5’19”) en derde (+12’13”) over de streep kwamen.

Annika Langvad, na het behalen van het zilver bij de Cross-Country dan nu wereldkampioen, zei: ‘Het was erg zwaar! Ik heb geprobeerd om aggresief te rijden op de eerste klim en was verrast toen ik zag dat niemand kon volgen. Omdat ik me erg goed voelde kon ik dat tempo tot het einde volhouden en wist ik het gat met mijn concurrenten te vergroten.’

Bij de vrouwen beduidend minder deelnemers uit de Lage landen. Alleen Belgische Sara Michielsens verdedigde de kleuren van haar land. Ze werd 50ste op ruim anderhalf uur van de winnares.