Plan de Corones, ook wel bekend als Kronplatz, is een klein skigebied in Noord-Italië. Ondanks de beperkte omvang en het budget heeft het erin geslaagd om een bikepark van topklasse te creëren met zestien verschillende trails. De berg biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving, waaronder de besneeuwde toppen van de Alpen in het noorden en het prachtige landschap van de Dolomieten in het zuiden.

De aanleg van de bike trails op Plan de Corones was geen gemakkelijke taak. De berg is eigendom van verschillende partijen, en het bereiken van overeenstemming met al die partijen was een grote uitdaging. Desondanks slaagden Michaëla Zingerle en Markus Irschara, samen met een team van vrijwilligers, erin om de trails succesvol aan te leggen. Michaëla werkt in de toerisme-industrie als marketeer en is een fervent mountainbiker en gids. Samen met Markus, die zijn geld verdient als bosbouwer, combineerde ze haar organisatorische vaardigheden en netwerk met Markus’ kennis van bossen en houtbewerking om de trails te plannen en te bouwen.

Een van de trails op Plan de Corones is de Furcia Trail, die begint aan de zuidkant van de berg en over vier kilometer naar beneden slingert met een hoogteverschil van ongeveer 500 meter. De trail is uitstekend ontworpen, met lange, vloeiende bochten die zorgen voor een harmonieuze rijervaring. Naarmate je verder afdaalt, wordt de trail uitdagender met strakkere en steilere bochten die meer focus en toewijding vereisen.

Een andere trail, de Herrnsteig, bevindt zich aan de noordkant van de berg. Deze trail biedt een meer veeleisende rit, met een lengte van 7,5 kilometer en een hoogteverschil van bijna 1.300 meter. Het rijden van de Herrnsteig vereist vaardigheid en uithoudingsvermogen, maar de opwinding van de trail en de prachtige omgeving maken het de moeite waard.

Naast deze trails zijn er nog veel andere gemarkeerde en niet-gemarkeerde fietsroutes in het gebied, geschikt voor verschillende niveaus en voorkeuren. De routes zijn goed bewegwijzerd en de meeste liften in de regio laten fietsers toe om hun fietsen mee naar boven te nemen. Als je geen eigen fiets hebt, zijn er verhuurmogelijkheden in de omgeving.

Voor accommodatie zijn er verschillende dorpen en steden in de buurt van Plan de Corones die dienen als geschikte uitvalsbases om het gebied te verkennen. Dit omvat Bruneck in het noorden, Olang in het oosten en San Vigilio di Marebbe in het zuidwesten, dat verbonden is met de Dolomieten. In deze plaatsen zijn diverse hotels te vinden die zich richten op mountainbikers, met voorzieningen zoals veilige fietsenstalling, werkplaatsen en energierijke maaltijden om je avonturen op de trails te ondersteunen.

Om Plan de Corones te bereiken, kun je vanuit Utrecht, Nederland, met de auto rijden, wat ongeveer 1.000 kilometer is. Als alternatief kun je vliegen naar Innsbruck en vervolgens ongeveer twee uur rijden via de Brennerpas.

Of je nu een ervaren mountainbiker bent of een beginner, Plan de Corones biedt een scala aan trails en een prachtige bergomgeving voor een onvergetelijke fietservaring.