We bevinden ons in Catania, na een vlucht die ons een uur eerder op de luchthaven heeft afgezet. Ons avontuur op Sicilië begint meteen. Achter ons zit een boze Siciliaan die driftig scheldt omdat we niet snel genoeg gaan. Hier gelden geen verkeersregels. Je moet gewoon je plek opeisen en af en toe flink op de claxon drukken. Het is allemaal onderdeel van het Siciliaanse theater.

Op weg naar het noorden
Sicilië heeft verbazingwekkend veel mountainbiketrails. We gaan op pad met Daniele Addamo, onze lokale gids die ons de mooiste plekjes laat zien. Vanuit Catania trekken we het binnenland van Sicilië in. De Etna steekt majestueus boven het landschap uit, rokend en actief. We rijden langs kleine dorpjes die getekend zijn door de tand des tijds, op weg naar Céfalu. Van daaruit verkennen we de gebieden rond Castelbuono en Palermo, de hoofdstad van Sicilië, waar meer dan genoeg trails te vinden zijn.

Eenmaal aangekomen in Céfalu, pakken we onze fietsen uit en rijden door het oude centrum. Er zijn geen toeristen te bekennen, alleen lokale bewoners. Dat is het voordeel van reizen in de herfst. We genieten van een espresso en maken ons klaar voor het echte werk. Onze eerste mountainbikepoging strandt vanwege gebrek aan kennis van het terrein, dus wachten we geduldig op Dan.

Bagheria
Onze eerste stop is Bagheria. Terwijl we de berg oprijden, zien we aan de linkerkant een verlaten groeve. Rick, een van onze reisgenoten, wordt meteen enthousiast. “Daar moeten we naartoe!” roept hij vanaf de achterbank.

In Bagheria stappen we op onze fietsen en beginnen we aan een geleidelijke klim. De route is niet al te lang en volgt een jeepweg omhoog. Links en rechts zien we smalle paden het dal in verdwijnen. Vanaf de top hebben we kilometers ver uitzicht over de vlaktes, richting de stad en de zee. In de verte zien we het vasteland van Italië. We kiezen een van de trails en dalen af. De ondergrond bestaat uit scherpe rotsen, dus we moeten voorzichtig zijn. Al snel wordt het pad een speeltuin voor ons gezelschap. Rick maakt indruk met zijn mountainbike-vaardigheden, terwijl Joost en Michiel het tempo opvoeren. Langzaam maar zeker komen we in de flow en verschijnt er een glimlach op onze gezichten.

Pelgrimspaden bij Palermo
Op een heuvel bij Palermo ligt een duizenden jaren oud pelgrimspad. Samen met Dan en Vincenzo, onze twee lokale gidsen, rijden we ernaartoe. De weg naar Palermo alleen al is een belevenis op zich. De stad is prachtig, levendig maar ook druk. Overal toeterende auto’s en gillende scooters. We navigeren door de chaos en volgen onze gidsen. We rijden over smalle, stenige paden, passeren de lokale bevolking die ons verbaasd nakijkt. Het is een andere wereld hier, ver weg van de toeristische trekpleisters.

Castelbuono en de verlaten steengroeve
Na Palermo vervolgen we onze weg naar Castelbuono. Het landschap verandert drastisch. We rijden door dichtbegroeide bossen en langs klaterende beekjes. De trails zijn technischer en uitdagender, met veel losse stenen en wortels. Het vergt al onze concentratie om op de fiets te blijven. Maar het is het waard. Het uitzicht is adembenemend.

Voordat we ons avontuur afsluiten, besluiten we nog een verlaten steengroeve te verkennen. Het is een surrealistische plek, met hoge rotswanden en mysterieuze grotten. We maken foto’s en genieten van het moment. Het is een perfecte afsluiting van onze mountainbiketocht op Sicilië.

Sicilië, een eiland vol trots
Sicilië is een eiland met een rijke en turbulente geschiedenis. Het is beïnvloed door verschillende culturen en overheersers, van de Grieken en Romeinen tot de Arabieren en Normandiërs. Deze invloeden zijn nog steeds zichtbaar in de architectuur, kunst en keuken van het eiland. De Sicilianen zijn trots op hun eiland, hun cultuur en hun keuken. Tijdens onze reis hebben we de kans gehad om te genieten van de heerlijke Siciliaanse gerechten, zoals arancini, cannoli en verse zeevruchten.

Tips voor het meenemen van je fiets
Als je van plan bent om je fiets mee te nemen op reis, zijn er enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je je fiets zorgvuldig inpakt om schade tijdens het vliegen te voorkomen. Gebruik stevige verpakkingen en beschermende materialen om je fiets te beschermen. Daarnaast is het ook verstandig om je fiets te verzekeren, voor het geval er toch iets misgaat tijdens het transport.

Kortom, Sicilië biedt een geweldige omgeving voor avontuurlijke mountainbiketochten. Met prachtige landschappen, uitdagende trails en een rijke cultuur is dit eiland een paradijs voor fietsliefhebbers. Dus pak je fiets in en ga op ontdekkingstocht in het prachtige Sicilië!