Ontdek het adembenemende landschap van de Franse Alpen tijdens een avontuurlijke bikepacking trip door de Queyras en de Écrins. Laat je betoveren door de majestueuze bergen, uitdagende paden en prachtige natuur terwijl je volledig self-supported op pad gaat.

Onze reis begint wanneer we de drukte van de Péage achter ons laten en de slagboom omhoog gaat. Met alles wat we nodig hebben voor ons avontuur in de auto, zijn we klaar om vijf dagen lang van zonsopgang tot zonsondergang door de bergen te trekken. Het idee voor deze trip ontstond toen Frederique Ivens en Krystof Seyen me vroegen of ik zin had om mee te gaan op een ‘enduro’ bikepacking avontuur in de Franse Alpen. Zonder aarzeling stemde ik in en samen begonnen we met de voorbereidingen.

Een van de grootste uitdagingen was om precies genoeg bagage mee te nemen, niet te weinig en niet te veel. Onze fietsen en bepakking moesten licht genoeg zijn om ook lange stukken te kunnen lopen of duwen. Een te zware bepakking zou immers het plezier van mountainbiken snel verminderen. Daarom kozen we voor een minimalistische aanpak. Een tarp en slaapzak werden onder het stuur in een drybag bevestigd, terwijl kleine tassen op het frame ons voorzagen van voldoende eten en snacks voor onderweg. In een 30-liter rugzak droegen we de rest van onze benodigdheden, inclusief kleding voor wisselende weersomstandigheden. Ondanks onze zuinigheid met wat we meenamen, was het gewicht nog stevig te noemen.

De avond voor ons vertrek bereidden we al het materiaal voor en zorgden we ervoor dat onze fietsen volledig uitgerust waren. Met een laatste controle van de materiaallijst waren we klaar om te vertrekken.

We begonnen onze reis net onder Briançon, in het departement Hautes-Alpes, op een steenworp afstand van Italië. Ons plan was om richting de Queyras te reizen, in zuidoostelijke richting. Dit prachtige park, dat grenst aan Italië, is op twee manieren per auto te bereiken: via de Col d’Izoard of vanuit Guillestre. Het gebied is relatief afgelegen en vrij van industrie, waardoor het een heerlijke plek is om te verkennen. Het toerisme is hier de belangrijkste bron van inkomsten, en hoewel het in de lagere delen soms druk kan zijn, delen we de paden met respect voor elkaar.

In het Parc du Queyras begonnen we meteen met een stevige klim. Na het overwinnen van 650 hoogtemeters stonden we bij Fort de la Coix-de-Bretagne, waar we werden beloond met een prachtig uitzicht over de vallei van Briançon. Hier namen we de tijd om het verlaten fort uit de 19e eeuw te verkennen en maakten we enkele geweldige “urbex” foto’s. Daarna begonnen we aan onze eerste afdaling, waarbij we de nodige technische uitdagingen en switchbacks tegenkwamen. Aan het einde van de dag bereikten we onze eerste bivakplek bij de Gîte de Souliers, waar we genoten van een welverdiend biertje en lokale lekkernijen.

Tijdens onze trip maakten we af en toe een omweg om iconische locaties in de omgeving te verkennen. Zo bezochten we het historische wachtershuisje bekend als “het huis van Gargamel”, gelegen op 2550 meter hoogte boven het dorp Ceillac. We verkenden het gebied rondom dit uitkijkpunt en werden beloond met adembenemende vergezichten. Elke dag bracht nieuwe uitdagingen en prachtige afdalingen. We werkten hard, klimmend en dalend duizenden hoogtemeters af. Het terrein werd ruiger naarmate we hoger kwamen, maar de beloningen waren de moeite waard. We genoten van flowy singletracks, ruige alpiene paden en enduro-lijnen die door de lokale bevolking waren aangelegd. Na elke afdaling volgde een moment van vreugde en high-fives voordat we ons klaarmaakten voor de volgende klim. Onze nachten brachten we door in de natuur, vaak naast een berghut of bij een prachtig bergmeer. Soms gingen we volledig “off the grid” en genoten we van de rust en stilte van afgelegen plekken. Het eten was eenvoudig maar voedzaam, met blikken ravioli die we opwarmden boven een vuur. Na een dag vol inspanning smaakte het als een sterrenmaaltijd.

Onze trip bracht ons ook naar het nationaal park des Écrins, waar we onze laatste dag begonnen met een adembenemend uitzicht bij een bergmeer. De afdaling bleek uitdagender dan verwacht, maar uiteindelijk konden we genieten van een heerlijk ontbijt in een lokaal dorp.

De vermoeidheid en voldoening waren voelbaar toen we terugreden naar de auto. We beseften dat dit avontuur een geweldige uitdaging was geweest, waarbij we duizenden hoogtemeters hadden bedwongen en onze grenzen hadden verlegd. Met een verlangen naar een stevige maaltijd en een comfortabel bed sloten we onze reis af, wetende dat we een onvergetelijke ervaring hadden beleefd.

Als je op zoek bent naar een avontuur vol uitdaging en prachtige landschappen, dan is een bikepacking trip door de Franse Alpen zeker iets voor jou. Bereid je voor op hard werken, geweldige afdalingen en momenten van pure vreugde terwijl je de natuurlijke schoonheid van dit adembenemende gebied verkent.