De eerste generatie van de Supercaliber was snel maar nerveus, terwijl de Lux Trail ons als XC-wapen beviel, maar minder als trailblazer. Met de nieuwe modellen zijn deze fietsen geëvolueerd naar volwaardige fullies die elk hun eigen doelgroep bedienen.

De Lux Trail is volledig opnieuw ontworpen, terwijl de Supercaliber een meer volwassen fiets is geworden, geschikt voor wereldbekercircuits. De geometrie van de Lux Trail is iets relaxter dan die van de Supercaliber, met een iets langere wielbasis en subtiele verschillen in hoeken. De Lux Trail biedt 115 mm achtervering en 120 mm voorvering, terwijl de Supercaliber 80 mm achtervering en 110 mm voorvering heeft.

Trek heeft de IsoStrut-achtervering verbeterd voor een efficiënter en stabieler platform, terwijl Canyon de Lux Trail heeft aangepast voor een betere respons. De Lux Trail voelt meer comfortabel aan, terwijl de Supercaliber meer gericht is op snelheid en prestaties.

De twee fietsen zijn uitgerust met topcomponenten, waarbij Trek de Supercaliber SLR 9.9 XX AXS Gen 2 aanbiedt en Canyon de Lux Trail CFR LTD. De keuze tussen crosscountry en downcountry modellen hangt af van persoonlijke voorkeuren en het beoogde gebruik. Crosscountry modellen zijn gericht op snelheid en efficiëntie, terwijl downcountry modellen meer veelzijdigheid en comfort bieden.

Al met al bieden de nieuwe modellen van Trek en Canyon een duidelijke differentiatie tussen crosscountry en downcountry fietsen, waardoor consumenten een betere keuze kunnen maken op basis van hun rijstijl en voorkeuren.