De carrière van Jeff Luyten, nu 31 jaar oud, scheerde aanvankelijk hoge toppen. Hij blonk uit bij de junioren, samen met landgenoot Jens Schuermans, en behaalde podiumplaatsen in U23 wereldbekers. In het Belgisch kampioenschap van 2015 eindigde hij als tweede achter de legendarische Sven Nys. Het leek erop dat hij de wereldtop kon bereiken, maar het liep anders voor Jeff.

Als kind probeerde Jeff verschillende sporten, maar vond zijn roeping in het mountainbiken dankzij de Kids Trophy, een Waalse competitie. Onder leiding van Jacques Ninane ontwikkelde hij zijn vaardigheden en groeide zijn passie voor de sport.

Zijn talent werd opgemerkt toen hij in de U17-categorie voor het eerst werd geselecteerd voor de Vlaamse selectie. Na indrukwekkende resultaten werd hij opgenomen in de Nationale Juniorenploeg. Jeff zette zich volledig in voor zijn sport, ondanks de uitdagingen van school.

Met steun van Belgian Cycling en een topsportstatuut bij Defensie kon Jeff zich volledig wijden aan zijn training. Hij reisde naar trainingskampen en wedstrijden over de hele wereld, waaronder Spanje en Zuid-Afrika. Ondanks zijn succes herinnert Jeff zich vooral de hechte vriendschappen die hij in de sport heeft gesmeed.

In de U23-categorie zette Jeff zijn opmars voort, maar hij stuitte op obstakels bij het zoeken naar die laatste paar procentjes om de top te bereiken. Na intensieve krachttraining besefte hij dat hij zijn lichaam te veel had belast. Ondanks talloze onderzoeken en pogingen om zijn carrière voort te zetten, besloot Jeff uiteindelijk om zijn topsportcarrière te beëindigen.

Hoewel hij teleurgesteld was, kijkt Jeff met trots terug op zijn carrière en koestert hij de vriendschappen die hij heeft opgebouwd. Zijn liefde voor mountainbiken blijft branden, en hij deelt nu zijn passie met de volgende generatie sporters.

In het volgende nummer meer over Jeff’s betrokkenheid bij het ondersteunen van jonge (top)sporters.