Shimano’s Di2 technologie loopt al jaren mee en vormt samen met de elektrische aandrijving
van de fabrikant een flinke troef op de e-mtb markt. Onlangs introduceerde Shimano twee nieuwe, sterk geïntegreerde elektronische troeven: Free Shift en Auto Shift. En die twee technologieën maken een hele nieuwe manier van rijden mogelijk.

REE SHIFT
Schakelen als je je pedalen stilhoudt. Dat is Free Shift. Het zorgt ervoor dat je in de juiste versnelling staat zodra je weer begint met trappen.

AUTO SHIFT
Shimano’s Auto Shift zorgt voor een automati­sche bediening van je versnellingen, zoals de naam al doet vermoeden. Om dat te bewerk­stelligen wordt er rekening gehouden met een flink aantal variabelen in het algoritme. Zo ‘weet’ je fiets of je klimt of daalt, houdt het je cadans in de gaten, de modus van je motor, je acceleratie, je kracht en hoelang je die al zet. Combineer dat met de nodige instelbaarheid via de E­Tube app en je komt uit bij één van de enorme voordelen van een elektronische aan­ drijving gecombineerd met elektronisch schakelen.

OP DE TRAILS
We reden op een grote verscheidenheid aan ondergronden waarbij gezegd moet worden dat dit al verbazingwekkend goed werkt. Voor 80% van de fietsers hoef je niet eens wat te wijzigen. ‘Trappen en gaan’ is het motto. Het systeem schakelt feilloos naar de juiste versnelling, waarbij vooral de Free Shift erg fijn is.
Geen rondgangen in het luchtledige meer, ideaal. Maar ook het automatisch schakelen werkt goed, erg goed zelfs. Overigens kun je nog altijd het systeem corrigeren middels de shifter. Toch is er een kantelpunt in onze mening over deze uitstekende werking en dat is zodra je meer kracht op de pedalen zet bij een flinke klim. Hier lijkt het systeem de ene over de andere variabiliteit te prioriteren en wordt er pardoes enkele kransjes lager geschakeld. Dat terwijl we nu juist even flink gas wilden geven om over die rotsen heen te knallen. Maar, eer­ lijk is eerlijk, we komen er wel overheen. Mede omdat er nog een andere technologie van Shimano om de hoek komt kijken, de Link­ Glide. Hierbij zorgen de gefreesde geschakelde ‘kanalen’ op de cassette voor een perfect scha­ kelend geheel, zodat er geen kracht verloren gaat. Het is even wennen, dat automatisch schakelen, maar het doet precies wat het eigen­lijk moet doen. Ons hoofd kan terug dwalen naar de trail. En er wordt geen schakelmoment gemist. Zelfs de meest technische klim komen we zonder problemen op.

Perfect dus? Nee, dat (nog) zeker niet. Momen­teel lijkt het systeem iets te veel gemaakt voor een gematigde input op de pedalen. Zodra je zelf de ‘race modus’ in je benen inschakelt heeft het de neiging om even lichter voor je te schakelen. Kortom, wil je ervandoor sprinten op je e­bike, dan kun je het beste even op de manuele modus overgaan.

AANPASSEN
Het Auto Shift systeem is te gebruiken in twee te personaliseren presets óf kan volledig hand­ matig werken. De modi Auto 1, Auto 2 of manual zijn beschikbaar. Ieder van deze twee presets is te configureren binnen de E­Tube app om deze goed op maat in te stellen (door aanpassingen van de ‘Cadence en Climb response) voor jouw rijstijl. Daarnaast is het systeem zelflerend en zal het dus gedurende de tijd verder evolueren met jou.

En, het gebruikte algoritme zal in de loop der tijd verder aangepast worden om meer verschil­ lende rijder types goed van dienst te kunnen zijn.

CONCLUSIE
De grote voordelen van een volledig elektroni­sche aandrijving zijn overduidelijk. Zelfs in haar eerste generatie overtuigt Auto Shift én Free Shift. Het is nog even wennen, automa­tisch schakelen op de mountainbike, maar wer­ken doet het. Nog niet feilloos, maar wij zijn ervan overtuigd dat Shimano dit middels soft­ ware updates in de nabije toekomst verder kan perfectioneren. Maar ook nu al zal het grootste deel van de e­bikers deze technologie op prijs kunnen stellen.