Pijlsnel, maar lichtgeraakt 

Roval Control SL wielen 

Met een gewicht van net geen 1300 gram op de weegschaal is de Roval Control SL wielset licht, superlicht zelfs. In onze test waarbij we de set vergeleken met de Roval Controls bleek er een kleine winst te behalen, maar de data vertelde niet het hele verhaal. Nu, maanden later, kunnen we de balans opmaken.  

Het gevoel 

Je voelt je snel met deze wielen in je fiets. Vooral een sprintje is echt een genot en het voelt echt alsof je vliegt. De harde data laat weliswaar slechts een minimale winst zien ten opzichte van de ruim 350 gram zwaardere wielen, maar feit is dat deze wielen heerlijk aanvoelen. Met een breedte van 29 millimeter bieden ze ook nog eens een uitstekend platform voor de montage van al je favoriete rubber én ook reden we opvallend weinig lek met de set. Wat we wel meerdere malen hebben zien gebeuren is het sneuvelen van een aero spaak, bij het net iets te enthousiast nemen van rotspassages of het net niet recht landen van het wiel. Kortom, het is een wielset waarmee wel wat voorzichtigheid is geboden. De naven zijn overigens ook kunststukjes, gebaseerd op de DT Swiss 180 naven zul je je best moeten doen om iets beters te vinden. Wel ging Roval wat ons betreft iets te ver in hun jacht naar het lage gewicht – de kleine lagers in deze naven zul je goed in de gaten moeten houden.  

Dikke pech 

Tijdens een glorieuze winterdag in de Belgische Ardennen sneuvelde het achterwiel van de Roval Control SL. Onze testrijder reed voor de 3e maal een technische passage voor de foto en zag zo een vlijmscherpe rotspunt dwars door de achterband verdwijnen. Het geluid verraadde meer, wat ook bleek bij een nadere inspectie. Door de kracht die op een miniem oppervlak terecht was gekomen, is de velg aan één kant gedelamineerd. Met een binnenband wisten we overigens zonder enig probleem hierna nog 40 kilometer te rijden op deze velg.  

Shit happens, aldus ook Specialized. Gebeurt dit jou, dan wordt er kosteloos gezorgd voor de vervanging van jouw velg binnen de eerste twee jaar. Ook na die twee jaar is er een crash replacement voor handen, waarbij je tegen een flinke korting je velg kunt laten vervangen.  

Mooi spul 

De Roval Control SL wielset rijdt subliem en behoort tot de lichtste wielen op de markt. De rijsensatie bleef heerlijk gedurende de maanden waarmee we met deze set reden, maar het is écht een XC set. Met 24 (aero) spaken voor- en achter zijn de wielen kwetsbaar zodra de krachten zijdelings op deze velgen komen te staan. Het is de prijs die je zult moeten betalen voor dat ultiem lage gewicht. En Specialized’s garantie van twee jaar op de velg bij kapotrijden is iets dat prettig is, wanneer je net als ons simpelweg een keer pech hebt. De Roval Control SL wielset kost € 2.000.