Nieuw, nieuwer, nieuwst. Het houdt nooit op in het mountainbikewereldje. Ook Fox pakte haar voorvorken aan voor het komende modeljaar. Niels Boon reed met de vork na jaren met de voorganger te hebben gereden en deelt zijn bevindingen.

De vork is zowaar onder droge omstandigheden (ja dat kwam ook voor deze zomer) op een mix van Zuid-Limburgse trails gebruikt. De vork kwam in een opvallende gouden kleur: de Podium Gold Edition. Als dat bij je fiets past, is het een echte eyecatcher. Is zwart meer je ding, dan is dat ook mogelijk. En die gouden kleur is in een beperkte oplage gemaakt. Je krijgt er een (machinaal) door Bob Fox gesigneerd metalen kaartje bij, met het nummer van de vork die je koopt. Leuk voor de verzamelaar. Als langdurig gebruiker van de vorige generatie Step Cast 34-vork, kon ik een goede vergelijking maken tussen het oude en het nieuwe model. Om maar met de deur in huis te vallen: de verschillen zijn zeker aanwezig, maar niet enorm. De vorige generatie Step Cast 34-vorken had de sweetspot tussen gewicht, stijfheid, veerkarakteristiek zeer goed weten te vinden. En ook bij de laatste versie heeft Fox goed werk afgeleverd. De vernieuwde demper cartridge kreeg de naam Grip SL mee. De vork is licht (minder dan 1500 gram voor een vork die meer kan hebben dan een Enduro vork van 10 jaar geleden), enorm stijf (zeker voor het eerdergenoemde gewicht) en het veergedrag is subliem. De reactie op kleine oneffenheden is ontzettend goed en dit is het punt waar de vork zich het best onderscheidt ten opzichte van de vorige generatie. Verderop in de veerweg is er een tijdje niet zo veel verschil, maar op het laatste deel van de veerweg (laten we zeggen de laatste 2-3 centimeter) pakt de vork weer iets makkelijker de volledige veerweg.

Samenvattend kan je zeggen dat de verbeteringen vooral in het eerste en laatste deel van de veerweg zitten. Wat verder wel echt duidelijk verbeterd is, is de ergonomie en werking van de 3-position remoteknop op de rechtervorkpoot. Hier stel je de mate in waarin het platform van de vork actief is (zeg maar hoe gevoelig de vork reageert op input van het terrein of doordat je op de pedalen gaat staan). Er zijn drie standen: open, trail en firm (= gelockt). Ten eerste is er een wat duidelijker verschil tussen open en trail. Bij de vorige generatie was dit nauwelijks te voelen, maar bij de testvork deinde de vork toch wel duidelijk minder in de trailsetting. Hij reageerde ook minder gevoelig op het terrein, dat is de keerzijde van de medaille. De lockout is nog even fi rm als altijd. Vast is vast, totdat je een fl inke klap maakt, dan schiet het ventiel van de vork open om het binnenwerk van de vork te beschermen. De ergonomie van de lockout is wel echt enorm verbeterd. Wie de vorige generatie 3-positionhendel van Fox kent, weet dat die best wel een beetje fragiel is en dat het verschil tussen de verschillende standen ook niet altijd goed te voelen is. Zowel het bediengemak als de stevigheid van de hendel zijn flink vooruitgegaan, wat echt wel een merkbare verbetering is op de trails. Is er dan misschien nog een punt op te merken over de vork waarop geen vooruitgang, maar achteruitgang is geboekt? Eerlijk gezegd niet echt. Fox heeft een goede vork gewoon weer een klein beetje beter gemaakt. Of je moet je net zoals ik druk maken over een makkelijk lostrillend afdekkapje voor het ventiel in de linkervorkpoot. Dit veroorzaakte een tikje in de vork dat mij zorgen baarde, tot ik ontdekte waar het vandaan kwam… Of de bovenstaande verbeteringen de aanschaf van het nieuwe model rechtvaardigen als je al in het bezit bent van de huidige generatie Step Cast vork, durf ik te betwijfelen. Maar als je op zoek bent naar een nieuwe vork in de 120mm veerwegcategorie en deze vork past in je budget, dan mag hij zeker niet ontbreken op je shortlist!