Je rem. Misschien wel hét belangrijkste onderdeel van je mountainbike. Modulatie, kracht en betrouwbaarheid. Precies kunnen voelen en controleren wat de band op de ondergrond doet. Binnen de kortste afstand tot stoppen komen als het nodig is. Precies die achterrem kunnen aansturen bij je wheelie. In onze optiek is de rem één van de onderdelen die een enorm verschil kan maken in rijplezier. De verschillen tussenmerken en modellen zijn enorm.

In het Duitse Freiburg, één van Europa’s bikemekka’s, is Trickstuff gevestigd. De naam zal bij sommigen van jullie een belletje doen rinkelen vanwege de remblokken, maar Trickstuff maakt meer slimme onderdelen en ook remmen.

In het gamma van hen vind je de Direttissima, gericht op pure krachten dePiccola, die van XC tot het betere trailwerk ingezet kan worden. Wie de remmen van Trickstuff koopt, moet even geduld hebben. Iedere rem wordt op aanvraag gemaakt, volledig naar wens van de klant. Kortom, de combinatie van remklauw en remhendel die jij wilt. De anodisatie die jij wenst en de leiding wordt precies op lengte gemaakt.

De remPiccola HD carbon

Wij combineerden de Piccola carbon hendels met de vier pistons C41 remklauwen. Het resultaat is een strak ogende set remmen, die subliem is afgewerkt.Het gewicht van de remset, inclusief leiding en remblokken? 351 gram. Ter vergelijking, Shimano’s M8120 XT remmen doen dezelfde weegschaal doorschieten naar 612 gram. Kortom, de Piccolaremset bespaart in één klap 261 gram. Trickstuff maakt overigens ook zijn eigen remschijven. De UL-remschijven zijn niet uitzonderlijk licht, maar hebben daarentegen wel een langere levensduur én betere afvoer van hitte door het simpele feit dat ze dikker zijn. De schijven worden tevens geslepen, zodat je wiel erin stoppen vereenvoudigd wordt.


Sublieme afwerking

De Piccola remhendel is verfijnd. De hendel ligt prettig in de hand en is gemaakt voor bediening met één vinger. Opvallend detail zijn de gekogellagerde draaipunten. Opvallend is ook de manier waarop de zuiger geplaatst is in het reservoir; de gekozen hoek zorgt voor een directe overbrenging en minimale frictie. De hendel wordt op je stuur bevestigd door middel van een klem met twee schroeven daarin. Eenvoudig en doeltreffend. Ook heeft Trickstuff verlopen beschikbaar waarmee vrijwel iedere shifter of hendel op de klem kan worden geplaatst. De afstand van de hendel tot je stuur kan worden versteld met een imbus.

De C41 remklauw

De vier pistons C41 remklauw is een strak stukje CNC werk. In de remklauw bevinden zich twee 16mm zuigers en twee 17mm zuigers. Trickstuffs remblokken zijn geen must voor de klauw, je kunt ook kiezen voor remblokken van Hope of Shimano. Trickstuff maakt gebruik van minerale olie voor zijn remmen. Standaard worden de remmen voorzien van Bionol (gemaakt van zonnebloemolie), die tot 300 graden goed dienstdoet. Bij de remleidingen is gekozen voor Gooderidge. Bij deze leiding hoef je geen gebruik te maken van de bekende ‘olijven’ zoals je gewend bent bij andere fabrikanten; je leiding inkorten is dus een stukje eenvoudiger. Ook de aansluitingen op de remhendels mogen er zijn. De remleiding is precies in de goede hoek te zetten en rare bochten worden voorkomen.

Ontluchten

Hoe mooi de remmen zelf zijn, des te amateuristischer lijken de instructies die worden gegeven voor het ontluchten van je remmen. Er wordt tot in detail besproken hoe je de rem perfect ontlucht, maar dat zorgt ervoor dat het proces ingewikkeld lijkt. Na het inkorten van de remleidingen gingen we met klamme handjes van start. In de praktijk blijkt de ontluchting gelukkig een fluitje van een cent. Je draait de remhendel op het stuur, zet de schroef van het reservoir open, schroefje de spuit met een beetje olie erop en vervolgens doe je hetzelfde bij de remklauw (na het verwijderen van je remblokken). Binnen tien minuten hadden wij een perfect aanvoelende set remmen, die nu na twee maanden gebruik nog precies hetzelfde voelt.

Remgevoel

Eén van de beste punten van de Trickstuff remmen, na maanden gebruik? Het drukpunt van de remmen. Keer op keer weer ligt dat precies op dezelfde plek. Er is, ook na flink inslijten van de remblokken, nauwelijks verandering waar te nemen. Het initiële drukpunt ligt precies op dezelfde plek. Van zompigheid is totaal geen sprake en opvallend: ook tussen de voor en achterrem is nauwelijks verschil waar te nemen.

Waarin de remmen pas écht uitblinken is op het gebied van modulatie. De souplesse waarmee je de hendels bedient doen het gevoel veel goed. En met dat gevoel blijken de remmen goed moduleerbaar. Sterker nog, de modulatie kent geen gelijke. Van aangrijpen tot blokkeren, de finesse waarmee je de remkracht kunt toepassen is fantastisch. In eerste instantie geeft die uitstekende modulatie bijna de indruk dat de remkracht tekort komt, maar die is uitstekend.

Veel geld

Al dat moois kost uiteraard geld, veel geld. Een set Piccola HD carbon remmen kost € 897,50. Een flinke smak, maar daar krijg je wel wat voor. Dit zijn de beste remmen waar wij ooit mee reden, terwijl ze tegelijkertijd ook superlicht zijn. De prijs is hoog en de wachttijd lang. Wat je krijgt voor je geld is van de hoogste kwaliteit, gemaakt in Freiburg. Ieder onderdeel is vervangbaar en reserveonderdelen kun je jaren– en jarenlang krijgen. Dit is geen rem die je samen met je fiets verkoopt. Deze rem verhuis je van fiets naar fiets. Beter dan dit ga je ze niet krijgen.

TRICKSTUFF Piccola HD Carbon set:897,50

TRICKSTUFF DACHSLE UL remschijf: €62,50

TRICKSTUFF Power remblokken :15,99

Trickstuff neemt momenteel geen orders meer aan. Het bedrijf is druk bezig met het aannemen van nieuw personeel en verhuist naar een groter gebouw. Vanaf half februari kun je weer bij ze terecht. Bestel je een set remmen, houd er rekening mee dat de levertijd in maanden wordt gerekend en niet in dagen.

Trick-stuff-shop.de