Het is misschien wel het minst zichtbare deel van je geliefde mountainbike. Ontelbare keren draait het rond, keer op keer weer. En als het dan een keer aandacht krijgt, is het wanneer het te laat is. Een krakend, stroef draaiend deel in het midden van je fiets. Het Amerikaanse Chris King is nooit de snelste met het op de markt brengen van nieuwe producten, maar als ze ermee komen, is het goed. En zelfs de trapassen zijn gedekt met hun levenslange garantie.

HET PRODUCT
Wat de Chris King trapas onderscheid van de concurrentie zijn de lagers. Die worden door henzelf gemaakt, met kleine toleranties. Ook worden de kogels en de schaal gematcht op hardheid, zodat deze optimaal werken. En, de kogellagers zijn te onderhouden. Kortom met deze lagers kun je, mits je op tijd je onderhoud doet, jaren vooruit. Wil je nóg hoogwaardiger materiaal? Kies dan voor de keramische lagers. Onze ‘matte slate‘ trapas oogt prachtig. Geen overdadige verpakkingen, een simpel zip-lock zakje bevat de as. Verwacht dus geen moeilijk unboxing videos te vinden online. De strak afgewerkte trapas nodigt haast uit om hem eerst een nachtje op je nachtkastje te leggen.

DE BELEVING
Om de trapas te installeren in samenwerking met de Shimano crank, moet je nog een losse ‘Fit Kit’ bestellen. Op deze manier heb je wel het voordeel dat je als je een keer overstapt op een andere crank, je niet je hele trapas hoeft te vervangen. Met een maand aan ultiem nat weer onder de wielen hebben we haast medelijden met dit mooie stukje hardware. Er is geen kraak te bekennen en na een kleine servicebeurt bleken we om niets bang te zijn geweest – er was geen druppel binnengedrongen in de lagers. Na een maand op de fiets voelt alles zoals je wilt dat het voelt: Soepel en strak.

CONCLUSIE
Voor de prijs van één Chris King trapas koop je een stuk of vier normale trapassen. Op een eerste blik is zelfs de zo mooi gemaakte en soepel werkende trapas van Chris King moeilijk te verantwoorden. Maar we spreken uit ervaring als we stellen dat de lagers lang– heel lang meegaan. Dit is geen wegwerp product, maar iets dat je zult mee (willen) verhuizen naar je nieuwe fiets. Het garandeert je van jaren fietsplezier én het scheelt moedertje natuur een aardige bak aan afval die je anders verslijt. Dit is een juweeltje voor je fiets.

Prijs: € 199
Model: Chris King Threadfit 24
Gewicht: 89 gram

Dit vinden wij top:

  • Topkwaliteit trapas, gedekt met een levenslange garantie
  • Lagers zijn te onderhouden
  • Goede afwerking

Dit vinden we minder:

  • Los een Fit Kit aanschaffen zou niet moeten mogen voor deze prijs