Op de redactie hebben we een dwangneurose. We kunnen erg slecht tegen piepende, krakende aandrijvingen en zoeken daarom altijd naar de perfecte olie. Silca’s Synergetic is één van die producten die we inmiddels achter de hand houden als geheim wapen. De missie van Silca? Zorgen voor ’s werelds stilste en efficiëntste olie voor je ketting. Het geheim is de toevoeging van wolfraam disulfide. Deze stof moet slijtage en wrijving tegengaan. De olie vormt een beschermde laag op het metaal, die zeer slijtvast is. Uiteraard moet je de olie wel aanbrengen op een goed ontvette en droge ketting voor een optimale werking. De Synergetic olie zou een rendement opleveren van 98,1%.

Wij kunnen die laatste claim niet valideren, maar wat we wel hebben opgemerkt is de levensduur van de olie na aanbrengen. Na de ketting goed ontvet te hebben, druppelden we geduldig de olie op iedere schakel. Na dat stukje bike-therapie bleek het geheel niet alleen lekker soepel te draaien, maar ook opvallend lang zonder nieuwe smering te kunnen. Met het wisselende lente weer kreeg de aandrijving genoeg te verduren, maar de olie deed zijn werk erg lang.

Een flesje met 60 milliliter van Silca’s Synergetic olie kost €21, maar is genoeg voor zo’n 20.000 kilometer fietsen. Trekken we daar voor het gemak even 25% vanaf – mountainbiken vraagt wel iets meer – dan houden we alsnog 15.000 kilometer over. Voor één flesje olie is dat top.