Eerlijk gezegd ben ik normaal gesproken niet zo’n fan van in-ear-oordopjes. Of het nu ligt aan de grootte van mijn gehoorgang of aan mijn overgevoeligheid: ik vind ze niet lekker zitten. Ik verwachtte dan ook niet te veel van de Airy Sports van Teufel.

Maar ja, het geluid is onomstotelijk beter bij de in-ears, dus wilde ik het weer eens proberen. Zeker toen ik het uiterlijk van de Airy Sports zag. Een stoere set, in een mooie, donkere kleur met verwisselbare ooradapters en geleverd in een handig opberghoesje. Overigens kun je ook voor andere kleuren kiezen. Ik deed ze in en was verrast. Ze gleden mijn oor in en de ringen om je oren heen verbeteren het draagcomfort. Ze zaten gelijk goed, wat mij al verbaasde.

Ook het verbinden met je mobiele telefoon gaat prima, waarna ik de Teufel headphones app downloadde. Daar kun je het geluid aanpassen op wat jij luistert, of het nu om het muziekgenre of een podcast gaat. De app bevat nog meer opties, zoals de ShareMe-functie. Daarmee kun je samen naar dezelfde muziek luisteren, mits de ander ook Teufeloortjes heeft. Ten slotte staat op de app de batterijduur aangegeven.

Eenmaal op de bike, bleef de ervaring even positief. Ik had nauwelijks het gevoel de oortjes in te hebben, terwijl het geluid wél perfect klonk. Van omgevingsgeluid heb je weinig last. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je de oortjes kwijtraakt, want ze zijn nog eens extra aan elkaar verbonden door een draad die achter je hoofd loopt. Dat laatste lijkt niet ideaal, maar is totaal niet hinderlijk. Ze zijn ook niet ontworpen voor de mountainbiker, maar wel goed bruikbaar. Ook in verschillende typen weer blijft het geluid minstens prima.

De oordoppen zijn makkelijk te bedienen, door drie knoppen: de welbekende + en – en de ronde knop in het midden, in de handleiding aangeduid als ‘multifunctionele knop’. Daarmee kun je een hoop bedienen, maar je moet wel even goed de instructies lezen. Je zet de oordopjes met die knop aan en uit, maakt verbinding met Bluetooth, pauzeert de muziek, spoelt door naar het volgende of juist terug naar het vorige nummer, activeert en stopt Google of Siri, beantwoordt een inkomend telefoongesprek of drukt juist iemand weg.

De accu gaat na 3 uur opladen zo’n 25 uur mee. Je moet de oortjes opladen middels een micro-usbkabel in het stopcontact. Dat is wellicht een minpunt te noemen. Verder vind ik de Teufel Airy Sports een aanrader, zelfs als je geen groot fan van de in-ears bent. Je raakt ze niet kwijt, het geluid is optimaal en ze zitten prettig.

Prijs: €120
teufelaudio.nl