Toegegeven, de Amerikaanse fabrikant labelt de S-Works Vent Evo schoenen onder de noemer ‘Gravel’. Laten we zeggen dat ze nogal wat eigenschappen gemeen hebben met de topmountainbikeschoenen. Hierdoor zijn ze ook ideaal zijn voor de performante XC’ers onder ons. Wie wil er nu geen profijt halen uit een betere verluchting? Want: ‘Kouder is blijkbaar ook sneller’, aldus Specialized.

Als we dit setje Vent Evo’s direct langs een paar Recons zetten uit dezelfde top S-Works line-up, dan is de ‘Vent’ilatie’ ook het enige verschil. Specialized gaat er prat op dat ‘Cooler’ ook ‘Faster’ is en vond het daarom een goed idee om het platform van de Recon te voorzien van maximale ventilatie. Op die manier creëert de fabrikant een airflow die de voet zelfs tijdens de zwaarste all-in prestaties nog steeds koel moet houden. Tegelijkertijd zorgt het voor een snellere verdamping van zweet. Wij ervaren niet alleen een toename van verluchting, maar ook een toename in comfort, in het voorste stuk van de schoen. Onze voet wordt als het ware comfortabeler omarmt dankzij de mesh inlays. Het strakke materiaal dat gebruikt wordt in de voorkant van de Recon voelt stugger aan. Specialized gebruikt voor de productie van de schoenen niet alleen zijn geweldige kennis en toepassing van verschillende materialen. Ze integreren ook in één klap een optimalisering van de uitlijning van je voet, knie en heup. Onder de noemer Body Geometry vinden we hier een aangepaste zool en voetbed, die niet alleen je kracht en efficiëntie maximaal moeten benutten. Het zorgt er met die uitlijning ook voor dat de kans op blessures afneemt.

Ondanks de algeheel voelbare toename in comfort is het doel van deze schoen niet anders: presteren. Zowel voor de gravelrijder als de ervaren crosscountryrenner levert de schoen alle ingrediënten voor een optimale powertransfer vanuit je omwentelingen naar je aandrijflijn. Dat gebeurt mede dankzij de zeer knap afgewerkte XC-FACT carbon zool, die van de fabrikant stijfheid index 13.0 meekrijgt. We rijden al met deze zool sinds de S-Works XC 6 en kunnen dat enkel beamen. Dankzij die ervaring weten we ook dat het stevige ‘SlipNot’ rubber op de carbon zool perfect zijn werk doet en enorm duurzaam blijkt te zijn. We adviseren wel om de twee plastic noppen vooraan zo nu en dan even vast te draaien, om ze niet te verliezen.

Aan de bovenkant sluiten twee onafhankelijke BOA S3-Snap verstellers de schoen samen met een velcro aan de voorkant. Op die manier kan je perfect op zoek gaan naar de voor jou ideale feel rondom je voet. Achteraan de schoen is de gekende PadLock hielconstructie van de partij om ervoor te zorgen dat je hiel goed vastgehouden wordt tijdens het trekken aan je pedalen. Op die manier ben je efficiënter.

Een paar Specialized S-Works Vent Evo kost € 430,- en is verkrijgbaar bij je plaatselijke Specialized dealer of via Specialized.com