Tekst: Maurice van den Tillaard  Fotos: Maurice van den Tillaard & Yoshimura

Yoshimura Cycling

Californische motorsport topper komt met mountainbike pedalen

Als je enigszins bekend bent met de motorsport dan he je het merk Yoshimura vast al eens voorbij zien komen. Yoshimura is in 1954 opgericht door Hideo Yoshimura en heeft sindsdien een eindeloze lijst aan overwinningen op zijn naam staan. Ken Roczen, de Duitse supercross ster die door Canyon wordt gesponsord is bijvoorbeeld één van Yoshimura’s meest bekende team rijders. Andere merken uit de motorsport, zoals Renthal en TAG Metals maakten ook de overstap naar de mountainbike wereld. Ook Yoshimura nam die stap.

Passie voor mountainbiken

De huidige directeur van Yoshimura’s Research & Development afdeling in Californië, Yusaku Yoshimura, is een fervent mountainbiker. Vandaar dat het niet lang duurde nadat hij het bedrijf overnam voordat de eerste Yoshimura fietsonderdelen op de markt kwamen. Hij kwam met het plan om een topkwaliteit pedaal te gaan produceren en kort hierna ontstond ook het idee om Yoshimura Cycling op te starten. We hebben laatst ook al enkele andere prototype onderdelen voorbij zien komen dus het zal hoogstwaarschijnlijk niet lang duren voordat er meer producten op de markt gaan komen. Enkele jaren terug zagen we ook al eens een custom Intense Tracer voorbij komen van James Stewart, één van de grootste motocrossers allertijden. Zijn fiets was destijds voorzien verschillende op maat gemaakte Yoshimura onderdelen. Dit waren echter allemaal eenmalige, unieke onderdelen. Sinds vorig jaar zijn deze Chilao pedalen (genaamd naar een Californische mountainbike route boven Los Angeles) verkrijgbaar. We hadden het geluk een setje te bemachtigen in de maat Large.

Chilao pedalen

De Chilao pedalen waren aanvankelijk alleen in Amerika verkrijgbaar maar sinds enkele maanden verzenden ze wereldwijd. De pedalen zijn verkrijgbaar in de maten Large (110 x 107.25mm) en Small (100 x 95.5mm), in de kleuren pewter (grijs geanodiseerd) en yoshikote (bruin geanodiseerd). Ze zijn CNC gefreesd van 6061-T6 aluminium en hebben een erg prettige vorm waardoor de voet bijzonder fijn op het pedaal staat, de zogenaamde “concave” vorm wordt mede verbeterd door de middelste pinnen die wat lager zitten dan de buitenste en de voorste pinnen die iets onder een hoek naar achteren staan.

Het grote pedaal is voorzien van tien 7075-T6 aluminium pinnen per zijde. De kleine uitvoering heeft er zeven. De pinnen zijn (eventueel ook los) verkrijgbaar in de kleuren blauw, rood, goud, zwart en paars. De maat van de pinnen is M4x8, dus mocht men er onverhoopt één verbuigen en er geen op voorraad hebben dan kan men bij de lokale gereedschapszaak ook een eenvoudig boutje gaan halen.

Bevindingen

Met slechts een schoenmaatje 40 reden wij met het grote pedaa. De grip is erg goed, maar niet overdreven zoals bij sommige pedalen waar men de voet helemaal niet meer kan verplaatsen. We reden met ION Scrub Select mountainbike schoenen en probeerden ook Vans BMX schoenen. Deze laatste is echt een perfecte combinatie maar voor het zwaardere enduro en downhill niet aan te raden in verband met de stevigheid van een dergelijke schoen.

De pedalen zitten behoorlijk dicht tegen de crankarmen aan. Dit is gedaan om minder kans te hebben op zogenaamde ‘pedal strikes’ met een dergelijk groot pedaal. Ook de geringe dikte van slechts 14mm werkt daar aan mee. Mensen met echt grote voeten moeten misschien toch even verder kijken naar een ander merk omdat men anders wel eens tegen de cranks aan kan komen met de binnenzijde van de schoenen.

Technische opbouw

De Chilao’s zijn voorzien van CNC gedraaide hitte behandelde assen met twee kogellagers aan de buitenzijde en één glijlager aan de crankzijde. De ruimte waar de as in opgesloten zit wordt afgedicht met een aluminium boutje welke verzonken in de body zit zodat u deze ook na jaren intensief gebruik nog fatsoenlijk met een inbussleutel kunt los draaien. Aan de crankzijde zijn de pedalen afgedicht met V-ringen. Mochten de pedalen ooit aan een revisie toe zijn dan is er een service kit met lagers en afdichtringen te koop voor $ 25,-.

Het gewicht voor de Large pedalen is 375 gram. Met een prijskaartje van $190,- (zo’n 160 Euro) is de prijs behoorlijk hoog, maar dan heb je ook wat moois. Helaas moet men hier nog wel de verzend- en importkosten bijrekenen.

Al met al zijn we na enkele ritten al behoorlijk onder de indruk van de Chilao’s. Het is niet het goedkoopste pedaal maar de kwaliteit, uitstraling en de prestaties komen zeker overeen met het stevige prijskaartje. Voor een eerste product van een een merk dat nieuw is in de mountainbike wereld is dit erg veelbelovend. Wij zijn zeer benieuwd naar wat Yoshimura Cycling nog op de markt gaat brengen in de toekomst.

Voor meer informatie: www.yoshimuracycling.com

Dit vinden we top:

– Goede grip & comfortabele vorm

– Compact design ivm pedal strikes

– Top kwaliteit constructie

– Made in USA voor de liefhebbers

– Zeer goede en snelle service

 

Dit vinden we minder:

– Hoge prijs

– Beperkt aantal kleuren verkrijgbaar

– Korte afstand pedaal body tot crankarm ivm rijders met grote voeten

 

Yoshimura Chilao flat pedal highlights

• CNC gefreesde body van 6061-T6 aluminum

• Concave vorm

• CNC gedraaide hitte behandelde assen

• Twee afgedichte kogellagers en één glijlager, V-ring afgedicht

• 7075-T6 aluminum pinnen, tien per zijde (L), zeven per zijde (S)

• Kleuren: Pewter en Yoshikote

• Gewicht: 340 gram per paar (S) / 375 gram per paar (L)

• Iedere set voorzien van eigen serienummer

• Volledig te servicen

• Prijs: $190,- (L) / $180,- (S) ex. verzendkosten