Op pad met de Julbo EVAD-1

Een fietsbril met een HUD-projector aan de binnenkant. De gadgetfreaks onder ons konden niet wachten om er mee op pad te gaan. De grote vraag? Is dit een bril met toegevoegde waarde, of verdwijnt het in de diepe lade van coole, maar toch onpraktische gadgets.

Opvallend is de cleane look van de bril. Je ziet wel dat de bril anders is dan andere fietsbrillen, maar op het oog is het gewoon een fietsbril met een strak design. Pas wanneer je de binnenkant van de bril bekijkt zie je de kleine ingebouwde projector, die de informatie op het rechterglas projecteert. De accu van de projector en de antennes zijn zorgvuldig weggewerkt. De bril is voorzien van een opvallende antireflectie coating aan de binnenkant. De Julbo EVAD-1 werkt samen met de ActiveLook app. Met deze app kun je kiezen welke datavelden je wilt zien. Je kunt vooraf diverse data combinaties instellen en door middel van een ‘swipe’ op de bril kun je deze combinaties zien. Met de accu van de EVAD-1 kun je 12 uur fietsen. Dat is ruim voldoende. Het gewicht van de bril is prima in orde en met de fotochromatische glazen kun je gedurende 95% van de lichtomstandigheden prima uit de voeten.

Wanneer we met de bril fietsen valt er meteen al iets op. De geprojecteerde data zitten niet in je blikveld. Dat is fijn, we willen er immers niet door afgeleid worden. Tegelijkertijd kun je de data als je wilt wel snel zien zonder je hoofd af te hoeven wenden. Je rechteroog focust op de data, die als het ware linksboven in je gezichtsveld zit. De grote plus? In een fractie van een seconde weet je wat je moet weten, zonder dat je je hoofd hoeft te bewegen of je ogen van de trail hoeft te halen. Als je je focust op de trail dan krijgt de data een lichte blur, waardoor je niet afgeleid raakt. Het werkt verbazingwekkend goed.

Het werkt, al vragen we ons af of de informatie voor elke fietser nuttig is. We kunnen ons wel goed voorstellen dat de bril in een wedstrijdsituatie écht een meerwaarde kan hebben. Bijvoorbeeld om te weten welk wattage je trapt of hoe hoog je hartslag is. Het zou ook interessant kunnen zijn wanneer er informatief ‘live’ naar je toegestuurd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan jouw positie in de wedstrijd. Of voor een schaatser een baanwissel die gemaakt moet worden.

De EVAD-1 is qua product al aardig af, maar de software is nog volop in ontwikkeling. Veel teams klopten al aan bij Julbo, maar niet alles wat kan mag ook. Teams zijn nu eenmaal gebonden aan UCI-reglementen. Het laat wel zien welke mogelijkheden het product opent. Wij vinden de techniek een blijvertje, al is het vooral voor een heel specifieke doelgroep nuttig. De EVAD-1 verdient zeker een plaats in de markt.

€ 499