Specialized Tactic  

De bescherming van je hoofd is belangrijk, om niet te zeggen extreem belangrijk. Maar moet dat altijd een enorme hoop geld kosten? We zijn blij om te zien dat Specialized naast haar peperdure helmen ook minder dure modellen heeft die ook een top bescherming bieden. De nieuwste generatie van de Specialized Tactic ontving zelfs een vijf-sterren rating en werd getest naar de normen van de Nederlandse e-Bike standaard NTA8776. Met een kostprijs van 120 euro komt daarmee top-bescherming ook naar een lager prijspunt. 

De vierde generatie van de Tactic is alweer een tikkeltje duurder geworden dan de voorganger. Gelukkig is dat geen simpele prijsstijging maar komt dit door een enorme toename in veiligheid. Het zorgt ervoor dat deze helm beschikt over een de nieuwe rotationele impact bescherming van de MIPS Evolve liner. De helm beschermt voortaan ook een groter percentage van het hoofd waardoor er natuurlijk een onvermijdelijk hoger gewicht is dan bij een eenvoudige XC-helm. Maat medium weegt op onze weegschaal 398 gram. Gecombineerd met de hoge dekking zorgt dat ervoor dat het meer een trail/enduro gerichte helm is die ook goedgekeurd is voor gebruik op je e-MTB. 

De MIPS Evolve liner is lichter dan de MIPS-C2 variant die je meestal terugziet bij helmen uit deze prijscategorie. De Evolve versie is daarnaast ook beter geschikt voor helmen met meer en grotere ventilatiegaten. Ze wordt doormiddel van een aantal elastische rubberen strookjes bevestigd aan de EPS-schaal en heeft daardoor 10-15 millimeter aan vrije bewegingsruimte ten opzichte van de buitenschaal. Omdat je hoofd bij impact vaak gedwongen wordt te roteren zorgt de MIPS-liner er dus voor dat deze rotationele krachten zo goed als mogelijk opgevangen worden. 

De fabrikant koost ervoor om het stelwiel waarmee je de pasvorm aanpast, te integreren in het achterste deel van de schaal om zo de ruimte binnenin optimaal te kunnen benutten. Samen met deze integratie en de uitsnede in de schaal op die plaats kom je ondanks de ruime dekking van het achterhoofd ook nog relatief goed weg met je eventuele haren in een paardenstaart. 

Zoals we hierboven al aanhaalden heeft Specialized meteen ook rekening gehouden met het wegsteken van je bril of downhill-goggles. Je kan de bril perfect ondersteboven met de armpjes in de buitenste ventilatiegaten aan de voorzijde steken. Hier zit hij goed vast en tegelijk niet echt in de weg. Vanzelfsprekend blokkeer je op die manier wel een groot deel van de airflow die vanuit de voorzijde door de helm heengaat.  

Met een adviesverkoopprijs van 120 euro beschikt de vierde generatie van de Specialized Tactic over bijzonder veel degelijke veiligheidsfeatures en mooie extra’s. Het is een Specialized Helm dus is hij ANGI-ready al is de sensor niet inbegrepen voor deze prijs. De Angi Crash Sensor is apart verkrijgbaar voor 50 euro. Gecombineerd zit je daarmee nog steeds ruim onder de 200 euro voor optimale bescherming van je hoofd. 

www.specialized.com 

Scott Argo Plus CE 

Scott heeft een nieuwe helm toegevoegd aan haar assortiment. Met de Argo Plus CE bieden ze ons een betaalbare helm met extra coverage aan het achterhoofd. Ideaal voor het moderne off-road trailgebruik. Gepositioneerd tussen de gekende topper Stego Plus en met dezelfde prijs als de Vivo krijg je hier toch meer waar voor je geld.  

De Argo Plus kost net geen 100 euro, 99,90 euro om precies te zijn. Daarvoor krijg je een strakke, moderne en ruime bescherming van je hoofd en achterhoofd. De toevoeging van een MIPS-layer beschermt je hoofd en je hersenen dan ook nog eens tegen rotationele impacts. De ruime zonneklep en de mogelijkheid om je fietsbril op te bergen op de achterzijde van de helm zijn nog wat extra leuke features die mooi meegenomen zijn gezien het prijspunt.
De EPS-schaal is zo goed als volledig bedekt met een in-mold polycarbonaat. Alleen rondom de oren en in de ventilatiegaten is de EPS nog goed zichtbaar. Ondanks de grote uitsnede aan de achterkant is er niet direct rekening gehouden met een eventuele paardenstaart, deze zal je heel laag moeten dragen om onder het zowel in hoogte als van diameter verstelbare HALO-fit bijstelsysteem uit te komen. We zien onder de zonneklep een reeks grote ventilatieopeningen die zorgen voor een goede airflow door de helm heen. De zachte liner binnenin is uitneembaar dankzij de bevestiging in de helm met velcro.  

Als we het totale plaatje in acht houden en combineren dat met de prijs van het product dan kan je met de Scott Argo Plus onmogelijk fout gaan. De aangeboden bescherming en extra features zijn top voor een helm van net geen 100 euro. De Scott Argo Plus is verkrijgbaar in negen kleuren en in twee maatvoeringen: S/M en M/L voor een totaal bereik van 54 tot 61 centimeter in hoofdomtrek. De Argo Plus weegt 323 gram. 

www.scott-sports.com