Splish, splash, schoon 

Drie reinigers op accu aan de tand gevoeld 

Wij zijn van die types die na iedere rit onze fiets poetsen. In de zomer vaak een fluitje van een cent, waarbij je binnen no-time het stof met een doek van je trouwe ros af kunt vegen. Maar in de nattere jaargetijden weten flinke hoeveelheden modder die schoonmaak flink te bemoeilijken. Een hogedrukreiniger biedt uitkomst, maar is niet voor iedereen ideaal én is groot en onhandig. Daarnaast heb je die hoge druk niet nodig. Onze blik viel op een aantal medium drukreinigers met accu, die jouw poetsbeurten flink kunnen vergemakkelijken én ook nog eens lekker compact en makkelijk te transporteren zijn. Kortom, je neemt ze zo mee op je trip, of naar dat kekke appartement op de 3e verdieping midden in het stadscentrum.  

De basis 

De door ons geteste reinigers werken allemaal op een 18 volkt accu, met een capaciteit van 2.5AH. Met die accu leveren de apparaten allemaal tot zo’n 15 minuten dienst en kun je dus zonder problemen je fiets schoonmaken. In het geval van Gardena en Gloria wordt gebruik gemaakt van Bosch accu’s, uit de Power for All lijn, terwijl Kärcher gebruikmaakt van een eigen 18V accu.  

Gardena AquaClean 24/18V 

De set van Gardena biedt een gebruiksduur tot maximaal 38 minuten op één (Bosch Power for All) accu. De set bevat een drietal spuitkoppen, een 2.5AH accu, twee siliconen covers om je accu te beschermen, een lader, een slang van 5 meter, een filter met vlotter en een spuitlans. De Gardena is met 1,5 kg lekker licht. De druk is instelbaar in drie stappen, van 24 naar 14 of 9 bar. 

Uiteraard betekent een hoge druk een kortere accuduur, waarbij de 24 bar stand de 2.5AH accu binnen 16 minuten weet leeg te trekken. De meegeleverde spuitmonden geven een straal van 0, 15 of 40 graden, waarbij ze overigens te draaien zijn voor een ideale hoek ten opzichte van je bike. Op de OGS  wateraansluiting (die de meesten van ons thuis zullen hebben bij de tuinkraan) zet je je tuinslang erop en je kunt aan de slag. Met de meegeleverde slang kun je ook gebruik maken van een vijver, of jerrycan, waarbij de Gardena een zuigkracht heeft van 250 liter per uur. Dat werkt overigens prima, met de meegeleverde vlotter en de klem hingen wij de slang in de waterton om zo onze fiets af te spuiten. De slang is dan wel al wat aan de korte kant, maar die kun je uiteraard nog verlengen. Over één punt is bij de Gardena niet goed nagedacht en dat is de ergonomie. Als je de drukstand wilt wijzigen zul je met twee handen het apparaat moeten bedienen- de knop hiervoor zit buiten bereik van de hand waarmee je de reiniger bedient.  

€ 218,95

Kärcher KHB-6

De KHB-6 van Kärcher wordt geleverd inclusief een (tijdelijk) gratis accu van 2.5AH, waardoor je dus de beschikking hebt over twee accu’s. Verder wordt de Kärcher geleverd met een spuitlans, een tweetal spuitmonden en uiteraard een lader. Er is een spuitmond voor een zachte straal en één kop met frees straal voor het hardnekkige vuil. Een waterfilter is geïntegreerd, dus je kan eventueel water aanzuigen uit bijvoorbeeld een regenton of vijver. Wat ons opviel bij het opladen van de accu’s was de LCD weergave van de accucapaciteit. Hierop kun je lezen hoelang het nog duurt tot deze is opgeladen, of wanneer je hem aan het gebruiken bent hoelang je nog kunt spuiten. Handig.  

De meegeleverde spuitmonden doen hun werk goed. Het meeste werk zal je met de zachte straal kunnen doen, terwijl de ‘frees’ mond eraan te pas zal komen bij bijvoorbeeld volgelopen banden of je ketting- en cassette.  

Opvallend is dat Kärcher ervoor kiest om met één constante druk te werken. Je werkt dus constant met de hoogst mogelijke druk. Wij hadden hier nog graag een tweede, subtielere stand bij gezien. Qua uitrusting valt de set zowel positief- als negatief op. Enerzijds heb je dus die tweede accu die je er nu bijkrijgt, maar overige zaken zoals bijvoorbeeld een aanzuigslang zul je los moeten bijbestellen. Tot slot is er nog één ding dat opviel. Je kunt de aan/uit knop vastzetten met een mechanische knop bij je duim, maar bij ons bleef die na twee keer al vasthangen.  

€ 209,99 

Gloria Multijet 18V 

De tuinfanaten onder ons zullen het merk Gloria vast kennen, anderen wellicht niet. Het Duitse merk biedt met de Multijet een interessante optie. De set wordt behoorlijk compleet geleverd, met een spuitlans, een multifunctionele kop, accu (2.5AH), lader, een waterfilter, aanzuigslang van 5 meter en ook een PET-fles adapter waarmee je een willekeurige fles als reservoir kunt gebruiken. 

De Multijet beschikt over een drietal druk-modi, van 2.5, tot 15, tot 25 bar. Met een druk op de knop wijzig je de stand. Voor ¾ van de tijd kwamen wij het beste uit de voeten met de middelste stand. Als bijkomend voordeel – je kunt langer met de accu doen. De resterende capaciteit wordt op het apparaat weergegeven overigens.  

De spuitkop van de multijet werkt fijn. Door te draaien wissel je van stand, waarbij je van subtiele douche tot de krachtige frees kunt gaan.  

Ook met aanzuigslang ondergedompeld in de waterton werkt de Multijet zonder morren, ideaal voor wanneer je na deze natte maanden flinke watervoorraden tot je beschikking hebt.  

€ 229,95 

Drie reinigers – met eigen sterktes en zwaktes 

Alle drie de reinigers deden precies waar ze voor bedoeld zijn. Toch zijn er wat afwegingen die je moet maken welke van deze drie voor jou het meest geschikt is. Bij de Kärcher wordt nu een gratis accu geleverd, wat een dik pluspunt is. Tegelijkertijd is het gebrek aan verschillende drukstanden een gemis. Hier scoren de Gardena en de Gloria beter, waarbij deze twee net wat multi functioneler worden. Qua meegeleverde accessoires blijft Kärcher wat achter bij zowel Gloria als Gardena. De vlotter die meegeleverd wordt bij Gardena blijkt erg praktisch, terwijl Gloria’s multijet de fijnste spuitkop heeft van de drie apparaten. Ook bij écht hardnekkig vuil werkt Gloria’s kop beter dan de twee concurrenten. Qua ergonomie en gebruiksgemak zijn er wel duidelijke verschillen. In het gebrek zijn alle drie de reinigers fijn, maar de Gloria steekt er hier bovenuit. De bediening is met één hand eenvoudig. De Gardena is wat lastig op een andere modus te zetten door de onhandige plek van de knop, maar dat is niet onoverkomelijk. Kärcher koos voor de makkelijke weg, het is aan of uit bij de reiniger. Tot slot is er nog één punt – bij zowel de Gardena als de Gloria kun je de spuitmonden direct op het apparaat zetten. Dat werkt erg fijn wanneer je bijvoorbeeld je aandrijving schoon wilt maken en je met je andere hand de ketting achteruit laat lopen. Bij Kärcher zit je aan de langere spuitlans vast.  

Wat ons betreft zijn deze medium drukreinigers een schot in de roos. Je kunt ze makkelijk aansluiten op of je tuinslang, of water laten aanzuigen uit een reservoir of vijver. Ook zijn ze zo mee te nemen mocht je ergens naartoe gaan én ze bieden ruim voldoende druk voor ons bikers. Bij alle drie de apparaten hadden wij overigens graag een grotere accucapaciteit gezien van bijvoorbeeld 4.0AH, wat de levensduur ook ten goede zou komen.  

Welke reiniger voor jou de beste is zal afhangen van wat er al in jouw tuin- of garage ligt. Heb je al flink wat accessoires van een bepaald merk, dan zal dat de keus makkelijker maken. Heb je nog niets, kijk dan naar wat je echt nodig hebt. De tweede accu die je nu bij de Kärcher krijgt is een sterk argument voor dit apparaat, maar de Gloria Multijet en de Gardena AquaClean blinken uit qua veelzijdigheid.  

Tekst & Beeld : Irmo Keizer | MBP