Compacte krachtpatsers

Magicshine Ray 2600 en RN 3000

De dagen worden weer korter waardoor het weer tijd is om met verlichting op pad te gaan. Gelukkig is dit een segment dat continue evolueert en er zo jaar na jaar betere producten te vinden zijn. Met de nieuwe Ray 2600 en RN 3000 doet Magicshine opnieuw haar ding en speelt ze in op onze vraag naar lichtsterke verlichting.  

De Chinese fabrikant Magicshine verscheen al een paar keer eerder met haar producten in onze ‘Getest’ categorie. Ze bieden eenvoudigweg een ruime collectie van degelijke LED-verlichting en een aanvaardbaar prijskaartje. Om in het donker te mountainbiken hebben we degelijke verlichting nodig. We zoeken in grote lijnen naar drie eigenschappen: lichtsterk, een lange accuduur en niet te zwaar. Daarnaast is het ook handig als het lampje zowel op het stuur als op je helm te monteren valt. 

Magicshine Ray 2600 

Deze lamp is de lichtste van de twee nieuwe geïntegreerde varianten van de Chinese fabrikant. Hij weegt 194 gram en beschikt over een aluminium behuizing waarin twee krachtige leds aangevoerd worden door een 6700 mAh 3.6V batterij. Ze kan opgeladen worden via de USB-C poort die meteen ook dienst kan doen om een ander USB-powered toestel op te laden, kortom de lamp kan dienst doen als powerbank. De combinatie van de lichtoutput en het vermogen van de batterij zorgt ervoor dat je de lamp op 2600 lumen 1 uur en 34 minuten kan gebruiken. Bij de lamp zit een afstandsbediening die je via de USB-C poort aansluit. Zo plaats je de afstandsbediening langs je handvat zetten en snel met je duim bedienen. Nadeel is wel dat er geen afdichting meer over de USB-C poort zit en zo dus gevoeliger is voor weersinvloeden.

Magicshine RN 3000 

Zoals de typering al doet vermoeden is dit de grote broer van de twee. De lichtoutput is hoger met 3000 lumen. Ook de batterij heeft flink meer capaciteit met 10000 mAh. Natuurlijk zien we dat ook terug in het formaat en gewicht van deze lamp. Met 282 gram is hij een stuk zwaarder en ook qua volume is hij groter. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat je de maximale output maar liefst 2 uur en 10 minuten kan gebruiken. Allesbehalve verkeerd voor een relatief compacte lamp met dergelijke output en dat zonder extern batterijpakket. Zoals bij de Ray 2600 wordt deze lamp opgeladen met een USB-C poort die ook output kan leveren en van de lamp een powerbank maakt.  

 In actie

Beide lampjes geven een stevige bundel licht. We zijn eerder geneigd naar de bundel van de Ray 2600 omdat deze breder en egaler is qua lichtbeeld. De lamp met 3000 lumen heeft een compactere bundel en schijnt verder. Rij je veel landwegen en gewone stroken onverhard dan kan die reikwijdte handig zijn. Voor echt mountainbike gebruik is de Ray 2600 qua bundel dus meer geschikt, iets wat volgens Magicshine een bewuste keus is om bij de RN verkeer niet te verblinden. We zien aan de voorzijde een verschil in de lens/reflector. Voor de Ray is er een duidelijk zichtbaar onderscheid tussen de reflector voor beide LEDS waardoor de ene zorgt voor een goede verspreiding en de andere zorgt voor afstand. Bij de RN 3000 is dat verschil haast niet zichtbaar en dat levert ook geen verspreidingsverschil op in licht. 

De grote accu en lichtsterkte van de ene combineren met het lichtbeeld van de andere zou met andere woorden voor singletrail mountainbike gebruik optimaal zijn. Nemen we beide lampjes en bekijken we de prijzen dan zien we dat ze maar 10 euro met elkaar schelen. De Ray 2600 kost 149 euro en de RN 3000 kost 159 euro. Puike prestaties voor dat geld! 

 

www.magicshine.com