High-tech avontuur 

Tien jaar geleden introduceerde Garmin de Fenix. Het multisport horloge is inmiddels een icoon geworden en nu, tien jaar later, komt Garmin met de Fénix 7 serie en de nieuwe Epix.  

Garmin Fenix 7 

Er zijn nogal wat verschillende modellen, de Fénix 7S, Fénix 7 en de Fénix 7X. Al deze modellen zijn weer verkrijgbaar in een Sapphire en Solar Sapphire editie. Alle modellen bieden dit jaar opslag, ondersteunen kaarten, muziek en betaalmogelijkheden. 

Eén van de meest in het oog springende toevoegingen is een touchsceen, wat het horloge in één klap tot een stuk betere ‘smart’ watch maakt.  

Het hart van de horloges wordt gevormd door Garmin’s GPS implementatie waarbij je op de Fenix gedetailleerde topografische kaarten kunt laten weergeven, een route kunt plannen of uiteraard ook volgen. Kies je voor een ‘Sapphire’ model dan kun je nu ook gebruik maken van Multi-band GPS, wat zou moeten zorgen voor een preciezere GPS positionering. Daar betaal je wel een prijs voor met een flink gereduceerde accuduur uiteraard. Meer in het oog springend is de verbeterde functionaliteit, zoals de betere weergave van waypoints, waarbij je kunt zien hoever je nog te gaan hebt.  

Naast de uitgebreide GPS opties bieden de horloges van Garmin flink wat mogelijkheden om je van flink wat gezondheidsdata te voorzien. Zo kan het horloge je hartslag, HRV en je bloedsaturatie bijhouden. Uiteraard zal een sensor op je pols nooit zo betrouwbaar zijn als een band die je om je borst draagt, maar de manier waarop Garmin je data verwerkt en rapporteert is nuttig. Hoe langer je het horloge draagt, des te betrouwbaarder zullen de diverse voorspellingen zijn die het horloge doet. Tot slot een kleine, maar handige toevoeging – een kleine LED zorgt voor een nuttige zaklamp functionaliteit.  

info: GARMIN FÉNIX 7

Batterijduur 

De achilleshiel van ieder stuk elektronica, de batterijduur, is flink verbeterd. De soft- en hardware werd geoptimaliseerd, waarbij ook meer plaats aan de zonnepanelen wordt gegeven. Zo houdt een 7S het nu 11 dagen vol als smartwatch (14 dagen voor de Solar versie) tot maar liefst 28 dagen (37 met Solar) voor de 7X. Gebruik je de GPS tracking, dan weet de 7S het 37 uur vol te houden (46 met Solar) terwijl de 7X het 63 uur zal doen (77 uur met Solar). Kortom, indrukwekkend. Daarnaast is de functionaliteit van de horloges tot in detail te tunen om zo de voor jou belangrijkste features in- of uit te schakelen en tot een betere batterijduur te komen.  

Garmin Epix 

De Epix is vrijwel identiek aan de Fenix 7. Het grote verschil zit hem in het beeldscherm van dit horloge, dat gebruik maakt van een AMOLED paneel (ten opzichte van het TFT scherm van de Fenix) met een flink hogere resolutie van 416 x 416 pixels. Ter vergelijking, de Fenix 7 moet het doen met een resolutie van 260 x 260 pixels. Kortom, een (veel) mooier scherm, zonder de optie van Solar overigens. Toch is de batterijduur ook hier ruimschoots voldoende met een gebruikstijd van 16 dagen.  

Subtiele verbeteringen 

Garmin heeft haar Fenix 7 serie en Garmin Epix op behoorlijk wat punten goed verbeterd. De al goede batterijduur nam verder toe, de software is verder verbeterd en het scherm van de Epix mag er zijn. Garmin’s horloges zijn aan de prijs maar kunnen tegelijkertijd ook echt veel. Prijzen beginnen bij € 699,99 voor de Fénix 7S en lopen op tot € 1.199,99 voor de Fénix 7X Sapphire Solar. Ga je voor de Epix, dan betaal je € 999,99 voor de Epix Sapphire met 32GB aan opslag.  

info: GARMIN EPIX