Vliegen met je fiets  

Tijdens onze recente trip naar de andere kant van de plas kregen we een Albek Atlas bikebag ter beschikking. Albek is een redelijk nieuw merk afkomstig uit Australië, dat zich specialiseert in reisartikelen zoals tassen en rugzakken. Ze zijn al behoorlijk bekend in de motocross wereld -onze eigen Glenn Coldenhoff wordt er ook door gesponsord- maar in de mountainbike scene krijgen ze ook voet aan de grond, vooral met deze Atlas bikebag.  

We namen de tas mee naar de USA op een rechtstreekse vlucht met KLM. Met een medium Stumpjumper met 29 inch wielen in onze tas overschreden we de toegestane 23 kilogram met bijna 3 kilo op de weegschaal van KLM, maar daar werd gelukkig niet moeilijk over gedaan. Waar al dat gewicht vandaan kwam weten we niet, maar in ieder geval weegt onze Stumpjumper geen 16 kilogram en Albek claimt 8,5 kilogram voor de tas. 

Met behulp van het instructiefilmpje op de site van Albek was het inpakken van de fiets een fluitje van een cent. Met een half uurtje ben je klaar en alles past perfect, ook de 29er wielen met 2.35” banden. Er zijn voldoende straps aanwezig en de vork zit in een gepolsterde zak gestoken. De wielvakken hebben kunststof bescherming waar de assen zitten en het frame staat op een foam blok. Pedalen en remschijven kunnen in aparte vakjes worden gestoken en als alles aangetrokken is zit het geheel stevig op zijn plek. Dat mag ook wel als men ziet hoe het luchthaven personeel met dergelijke tassen omgaat. Ze hebben er blijkbaar geen flauw benul van dat er een fiets van 6.000 euro in zo’n tas zit. Tien punten voor Albek dus, want er was niks beschadigd na een hele dag reizen. 

 

Als men de fiets op locatie weer heeft opgebouwd kunnen de fiberglas verstevigings staven uit de tas worden getrokken zodat deze ingeklapt kan worden om ruimte te besparen op de hotelkamer of in de huurauto. We werden er door een bevriende rijder op geattendeerd om er eens op te letten of deze tas vaak de neiging had om te vallen tijdens het verplaatsen, maar hier hebben we geen enkele keer last van gehad.   

De meeste Albek tassen zijn leverbaar in slechts één kleur: zwart. Op de wielvakken zit een soort van topografie print en het Albek logo staat er groot op. Al met een al wel een stijlvolle tas. Albek wordt in Nederland geïmporteerd door de Utrechtse firma Fastline Industries. Het bedrijf dat tevens verantwoordelijk is voor de import van Fist Handwear en Deity Components. De Atlas bikebag heeft levenslange garantie en een prijskaartje van 549,99 euro. 

Tekst & fotos: Maurice van den Tillaard | MBP