Gevoel in de vingers 

De koude en natte maanden zijn ondertussen alweer begonnen. Tijd om de handschoenen weer uit de kast te trekken. Hoe kouder het wordt, des te moeilijker is het om goede handschoenen te vinden die je nog het nodige gevoel geven met je stuur, schakelaar, remhendels en de bediening van de dropper of vering.  

Niet alleen de controle over je stuur en de bediening van je componenten zijn zaken om rekening mee te houden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je rekening houdt met je eigen noden en die ook naar behoren invult. Iedereen ervaart de natte en koude omstandigheden op een andere manier. Voor sommigen is vijf graden boven nul al koud terwijl anderen het bij min tien pas nodig vinden om op zoek te gaan naar betere bescherming. Feit is en blijft: de uiteinden van je lichaam zoals je vingers en tenen zijn de eerste delen van je lichaam die afkoelen. We gingen voor deze test op pad met een aantal paar handschoenen in verschillende categorieën: gaande van tussenseizoen tot winterse kou. 

45NRTH Nokken 

€69,- 

De Noord-Amerikaanse fabrikant 45NRTH pakt uit met ‘Goodbye Cold. Hello Comfort’. Ze zijn gespecialiseerd in het produceren van kleding, schoenen, handschoenen, accessoires en banden om de elementen te trotseren met in het bijzonder kou, sneeuw en fat tires.
 

Het 45NRTH Nokken model uit onze test is de handschoen voor het Noord-Amerikaanse tussenseizoen: milde winteromstandigheden. Geschikt voor temperaturen van +7° tot -3° Celsius en voorzien van een softshell bovenzijde die winddicht en waterafstotend is. De handpalm is licht uitgevoerd in suède waardoor je voldoende controle hebt over het stuur. Toegevoegde siliconen strips op de vingertippen zorgen voor een betere grip op remgrepen en shifters. Ze zijn echter niet voorzien voor het bedienen van een touchscreen. Aan de binnenzijde is de palm licht gevoerd met Merino wol en dat is lekker comfortabel. We vinden de lange neopreen cover over de pols ideaal om de wind ook daar weg te houden en een goede overgang te hebben naar je vest of jas. Het maakt het dragen van een sporthorloge wel moeilijker. De Nokken is een comfortabele handschoen die voor ons meer aanvoelt als een goed alternatief rond het vriespunt. Ze houden hier goed de balans tussen dik/warm en controle/gevoel. De 45NRTH Nokken handschoen is verkrijgbaar in maten 6 tot 11 en kost 69 euro.

Assos GT Rain 

€70,-

Assos is Zwitsers en is gekend om zijn absolute streven naar perfectie. Ze gebruiken daarvoor de materialen die nodig zijn om bepaalde eigenschappen te bereiken en daar staat vaak een bijhorende prijs tegenover. De Assos GT Rain handschoen kost 70 euro en bestaat zo goed als volledig uit neopreen onder de noemer NeoWet. Het materiaal is superieur in het tegenhouden van water maar bestaat uit rubber en ademt daardoor niet. Zoals de naam al zegt zijn dit handschoenen om te gebruiken bij stevige regenval. Door het elastische neopreen zitten de handschoenen haast letterlijk als gegoten, super comfortabel. Ook de wat langere hals naar de pols zorgt voor een strakke en goede bescherming. Aan de binnenzijde voorzien ze van een silicone antislip om de grip op je stuur te verbeteren. De stevige naad waarmee de middelste vingers erin genaaid zijn is wel nadrukkelijk aanwezig. Dat voelen we duidelijk wanneer we de handschoen dragen maar stoorde ons dan weer niet tijdens die zeiknatte herfstrit. Daar deden ze perfect waarvoor ze dienen: de regen buiten houden. Ondanks het natte weer bleven we een goede grip op de handvaten houden. Ook zorgt neopreen voor een heerlijk warme hand, maar let op – eenmaal afgekoeld wordt het lastig om weer op temperatuur te komen. Een setje Assos GT Rain Gloves kost dus 70 euro en is beschikbaar in vier maten. 


FUTURUM Proformance Gloves Windproof Thermo 

€44,95

Het Nederlandse FUTURUM timmert de laatste jaren flink aan de weg qua kleding. De Proformance Gloves Windproof is een handschoen voor de wisselende seizoenen die winddicht is. Opvallend is het goede ademende vermogen van deze set. Aan de binnenzijde is er een stukje padding voorzien voor het comfort. De siliconen strips aan de binnenzijde zorgen voor wat extra grip op je stuur en je pols wordt goed bedekt door de wat langere sleeve van de handschoen. Klein detail, je kunt je gezicht (of snotneus) afvegen met de zachte stof die op de duim is voorzien. Ook prettig, de handschoenen werken met het touchscreen van je telefoon, mits je je wijsvinger gebruikt tenminste. Qua temperatuur bereik geeft FUTURUM aan dat deze set geschikt is voor 0-12 graden, maar wij durven te stellen dat je comfortabel tot een graad of –5 zult kunnen rijden met deze set. Qua pasvorm zijn de handschoenen prima, ze zijn niet te dik of groot wat ze ideaal maakt voor het mountainbiken. De Proformance Gloves Windproof Thermo Black’s zijn verkrijgbaar voor € 44,99 en zijn beschikbaar in 6 maten. Opvallend – de set wordt geleverd met levenslange garantie.  

4 Seasons Gloves Thermo 

€97,99

Dit zijn duidelijk handschoenen voor het echte winterweer. Ze zijn wind- en waterdicht, maar hebben nog altijd een goed ademend vermogen. De voering van de handschoenen voelt prettig en evenals de Windproof variant van FUTURUM zijn ook deze handschoenen voorzien van een stukje padding en siliconen strips voor comfort en controle. Opvallend is de souplesse van de handschoenen, dit is niet een stug paar wintersport handschoenen. Broodnodig om wat gevoel te houden, maar vergeet niet dat dit een echte winter handschoen is. Isolatie neemt plaats in en logischerwijs zul je dus wel wat gevoel inleveren. Dit zijn dan ook handschoenen die je draagt wanneer je de barre kou wilt trotseren. De 4 Seasons Gloves Thermo kosten € 97,99 en zijn verkrijgbaar in vijf maten. En ook deze set wordt door FUTURUM met levenslange garantie geleverd.  

GripGrab Hurricane Hi-Vis Windproof midseason gloves 

€49,95

De naam zegt het al, de Hurricane Hi-Vis handschoenen zijn voorzien van een felgele kleur en oplichtende randen voor wat extra zichtbaarheid voor andere weggebruikers. Het is een setje handschoenen dat direct comfortabel aanvoelt, zonder dat er te veel stof in de weg zit. Prima gevoel dus en ook de handpalm van deze handschoenen is prettig voor jou als mountainbiker. Er zijn flinke stroken siliconen voorzien voor die broodnodige grip in de winter. De Hurricane’s zijn verder voorzien van een iets langere neopreen sleeve voor je pols en een gelpadding op de handpalm. De één zal dit prettig vinden, de ander niet. Wat sowieso prettig voelt is het grote vlak aan de onderzijde dat uit één stuk bestaat. Ook kun je je touchscreen bedienen met de handschoenen en ook GribGrab voorzag een ‘zweetvegertje’ bij de duim. De Hurricanes bleken overigens prima in staat om een lichte regenbui zonder probleem te doorstaan. Kortom, een prettig setje handschoenen dat beschikbaar is in 5 maten en voor € 49,95 voor jou is.  

GribGrab Ride Windproof winter gloves 

De Ride Windproof handschoenen zijn wat lichter gevoerd en meer geschikt om gedurende meerdere seizoenen te dragen. Dankzij de winddichtheid durven wij het toch aan om met de koudere temperaturen van vandaag op pad te gaan en ze presteren prima. Ook hier is de handpalm weer ruimschoots voorzien van de nodige siliconen ribbels, wat meer dan voldoende grip biedt. Evenals de Hurricanes vind je tevens hetzelfde gel kussentje terug én kun je je touchscreen bedienen met de duimen en je bezwete voorhoofd afvegen met een zacht stukje stof. Ook deze handschoenen kunnen een klein buitje prima hebben zo bleek, maar zodra de temperatuur onder nul schiet kiezen wij liever de Hurricanes.