Vorige week vrijdag gingen de Europese Spelen van start in Baku, Azerbeidzjan. Het is de eerste keer dat de Europese Spelen worden georganiseerd. Het concept is gelijkaardig aan dat van de Olympische Spelen, maar dan alleen voor Europa. Ongeveer zevenduizend atleten zullen strijden om de medailles in meer dan twintig verschillende sporten. Mountainbiken stond op de eerste dag op het programma. Niet geheel onverwacht was Zwitserland heer en meester.

Het wedstrijdparkoers in het snikhete Baku kon worden vergeleken met dat van de Olympische Spelen van 2012 in Londen: een explosief parkoers met snel opeenvolgende korte beklimmingen en afdalingen, één langere klim en een technische afdaling. Bijna het volledige parkoers werd aangelegd.

De dames gingen ’s ochtends al vroeg van start en waren daarmee de ergste hitte voor. De wedstrijd werd direct gedomineerd door drie Zwitserse vrouwen (Neff, Stirnemann en Indergand), maar tijdens de eerste helft van de wedstrijd konden ook rensters als Eva Lechner, Jenny Rissveds, Maja Wloszczowska en Blaza Klemencic nog een aardig stuk mee. Nadat de kopgroep uit elkaar was gevallen, versnelde Neff om de Poolse Wloszczowska en landgenote Stirnemann achter te laten. Ze bouwde haar voorsprong ronde na ronde verder uit en wist zo de allereerste gouden medaille van de Europese Spelen in de wacht te slepen. Stirnemann werd tweede, Wloszczowska pakte brons.

Nino Schurter was de gedoodverfde favoriet bij de heren en maakte die rol ook waar, al was het niet zonder slag of stoot. Binnen een half uur wist Schurter een voorsprong van een goede 20 seconden op zijn achtervolgers op te bouwen, maar hij kreeg pech en moest een pitstop maken in de technische zone. Terwijl zijn fiets gemaakt werd en Schurter zichzelf opfriste, konden zijn achtervolgers Kerschbaumer, Fluckiger, Giger en Cink weer aansluiten. Zo begon de wedstrijd opnieuw. De kopgroep bleef een tijd bij elkaar onder leiding van Giger, tot Schurter wederom het tempo opvoerde en zo de groep uit elkaar trok. Schurter hield zijn koppositie vast en sleepte zo de gouden medaille binnen. Met Lukas Fluckiger op de tweede en Fabian Giger op de derde plaats, was het podium volledig Zwitsers.