De bezoekers van Bike MOTION Benelux konden na de beurs hun stem uitbrengen op baanbrekende noviteiten uit zeven categorieën: racefietsen, mountainbikes, sportieve e-bikes, kleding, fietsonderdelen, accessoires en sportvoeding & training. XTR Di2, won in de categorie ‘fietsonderdelen’.

XTR M9050
De XTR Di2 M9050 groepset komt voort uit een zeer uitgebreid testprogramma en is dé revolutie waar veel mountainbikers op zaten te wachten. XTR Di2 is een aanvulling op de XTR M9000 mechanische groep. Het Di2-platform biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van mechanische systemen; met Di2 schakel je sneller, nauwkeuriger en krachtiger in alle rijomstandigheden. Schakelen met de elektronische componenten vereist minimale inspanning met één simpele druk op de knop. XTR Di2 introduceert ook een nieuwe programmeerbare schakel lay-out genaamd Synchro Shift. Elektronisch schakelen wordt niet geregeld door een mechanische shifter, maar door een nieuwe elektronische knop. De ingenieurs van Shimano ontwierpen vele variaties aan shifters voordat het ultieme model werd gevonden. Het resultaat is revolutionair. Een elektronische shifter die een natuurlijk gevoel geeft, goede feedback biedt en ergonomisch is vormgegeven. XTR is voorzien van gemakkelijk te bereiken compacte schakelknoppen met een korte slag.

Intuïtieve bediening
Een van de belangrijkste voordelen van elektronisch schakelen is de programmeerbaarheid van het systeem. Met de nieuwe XTR Di2 is het mogelijk om de beste schakellogica voor elk rijstijl in te stellen. XTR Di2 werkt op hetzelfde E-tube platform als de Di2 groepen voor de weg. E-tube is programmeerbaar en zendt interactieve signalen naar elk individueel onderdeel van de groep via een ‘plug & play’ verbinding. Met E-tube is het mogelijk om de functie van de schakelknoppen te wijzigen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld de controle van de voorderailleur te laten bepalen door de rechter shifter. Ook is het mogelijk om met XTR Di2 multi-shift te programmeren. Multi-shift is de optie om meerdere posities door te schakelen door het indrukken en vasthouden van de shiftknop. Niet alleen is de snelheid van de schakelactie programmeerbaar, maar ook het aantal kransjes dat je schakelt, of je nu maximaal twee kransjes tegelijk wilt schakelen of de hele cassette af wilt schakelen wanneer je de shift knop ingedrukt houdt, het is allemaal mogelijk. Elektronische draden hebben het voordeel dat er geen roest en geen rek mogelijk is wat resulteert in minder onderhoud en consistent schakelen onder alle omstandigheden, dit in tegenstelling tot mechanische kabels.
Met Synchro Shift ingeschakeld, is het mogelijk om beide derailleurs te bedienen met slechts één shifter. De voorderailleur leest de positie van de achterderailleur en voert automatisch een schakelactie uit om de tandwielen in de meest efficiënte en ideale kettinglijn te positioneren. Een XTR Di2-rijder hoeft zich daardoor nooit meer zorgen te maken over het schakelen van de voorderailleur. Synchro Shift verbetert de efficiëntie van het schakelen.

Krachtig schakelen
Verantwoordelijk voor het precieze schakelen van de M9050 groep zijn de XTR Di2-derailleurs. Deze derailleurs zijn ‘krachtig’, ‘nauwkeurig’ en ‘consistent’. De Di2 voorderailleur is twee keer zo krachtig als de huidige M980 en biedt betrouwbaar, snel en soepel schakelen zelfs onder zware belasting. Het schakelen gaat moeiteloos ongeacht het terrein waarop men fietst met één simpele druk op de knop. De achterderailleur is voorzien van de nieuwe Shadow RD+ technologie voor Di2.

Clean uiterlijk en system uitbreidingsmogelijkheden
Het ‘brein’ van het XTR Di2 systeem is het digitale display. Dit display geeft het batterijniveau, de versnelling en de veerinstelling van de voorvork weer. Door een knop op het scherm is het mogelijk om tussen de shift modi (manueel of synchro) te wisselen, zelfs tijdens het rijden. De opties zijn handmatig schakelen en twee verschillende synchro shifting maps. Het display functioneert ook als een oplaadpoort en vormt de verbinding met de E-tube software (om de persoonlijke instellingen te wijzigen) en omvat drie E-tube aansluitingen. Dankzij het E-tube platform, hebben mountainbikes een strakker uiterlijk door het ontbreken van kabels. Elektronische draden kunnen eenvoudiger door het frame worden geleid en het is mogelijk om het systeem te integreren met bijvoorbeeld het Fox veersysteem waardoor het aantal kabels op de fiets wordt geminimaliseerd.

Meer informatie over XTR: www.ridextr.com