Sram heeft haar draadloze Etap technologie bijna klaar voor de mountainbiker. Nino Schurter werd tijdens de eerste wereldbeker van het seizoen, in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, gespot met een draadloze ‘Etap’ Sram XX1 Eagle achterderailleur en shifter. De achterderailleur kon in het groot en breed bekeken worden. Met de shifter nam Sram de bescherming van het prototype serieus. Iedere keer als Nino’s fiets stilstond werd de shifter onmiddellijk gedemonteerd en uit het zicht gehaald. Ook de technici gaven niets prijs over dit staaltje draadloze techniek.

Aan de constructie van de achterderailleur kunnen we al zien dat de technologie rechtstreeks vanuit de Red Etap racegroep komt. Dezelfde batterij hangt eveneens op het achtersteven. Aan de afwerking ervan kunnen we zien dat het product in een ver stadium is en hopelijk kunnen ook wij en jullie er zo snel mogelijk mee op pad.

We zagen ook nog een nieuwe Rockshox lockout op de Trek Top Fuel van de Canadese Emily Batty. De lockout werkt als een gripshift met een kleine duimknop als ontspanner. Iets dat Rockshox uit de zelfgemaakte lockout van Jerome Clementz uit de Enduro World Series heeft afgeleid. Clementz reed vorig seizoen met een linker Sram Gripshift om zijn achterdemper te kunnen locken. Jammer genoeg hebben we hier nog geen beeldmateriaal van. Zodra we meer weten over beide vernieuwingen, brengen we onze lezers op de hoogte!

Bekijk ondertussen alvast het lekkers dat we dankzij wereldbekerfotograaf Irmo Keizer konden bemachtigen.