Trainen in optima forma

De Whoop houdt een scala aan gezondheidsindicatoren bij. Je hartslag, de hartslagvariabiliteit (HRV), je slaap (met analyse van licht, REM en diepe slaap) en je ademhaling. Daarnaast kun je met een digitaal dagboek per dag meer informatie geven aan het Whoop algoritme.

De Whoop oogt eenvoudig. Het is geen smartwatch, maar toegesneden op de specifieke taak en dat is data verzamelen over jouw lichaam. Het grote voordeel is dat de Whoop heerlijk licht is en gezien het feit dat je hem buiten zo nu en dan een wasbeurtje niet af hoeft te doen, is dat prettig. Het gewoven bandje biedt voldoende grip, al is het afstellen ervan nog een beetje gefriemel. Opvallend detail: je hebt een losse accu bij de Whoop die je op het apparaat schuift, zodat je je Whoop niet af hoeft te doen. Oppassen dat je hem niet kwijtraakt, want zonder deze kun je je Whoop niet meer opladen.

De Whoop begint met data verzamelen, maar spuugt nog niet direct feedback richting jou als gebruiker. Om je van persoonlijk advies te voorzien, heeft het apparaat een week data nodig. Na die week kun je in de Whoop app verschillende zaken inzien.

Whoop houdt jouw fysieke inspanning bij per dag op een schaal van 0 tot 21. Waar het bij Whoop vooral om gaat, is het aangeven van wat jouw lichaam aankan per dag. Is je rusthartslag hoog en je HRV laag? Dan wordt aangeraden om het rustig aan te doen die dag en wordt een optimale ‘strain score’ gegeven. Overigens kun je zelf je (gewenste) piekdagen aangeven, waaraan die scores worden aangepast. De slaapanalyse van de Whoop geeft je iedere dag inzicht in jouw slaappatroon, tot in behoorlijk detail.

Zodra de Whoop een tijd gedragen is, krijg je diepere inzichten in je wekelijkse- en maandelijkse rapportages. Houd je je alcoholinname bij in de app? Je zult zien dat de impact de volgende dag direct op je lichaam zichtbaar is. Een verhoogde rusthartslag en een lage HRV zijn het resultaat. Ook je matige slaappatroon wordt opeens wel heel duidelijk. Activiteiten worden door de Whoop behoorlijk goed gedetecteerd, waarbij je vervolgens in de app kunt controleren of de fitnessband het bij het juiste eind heeft.

Inzicht is precies hetgeen waar de Whoop in uitblinkt. Het apparaat zelf is licht en comfortabel te dragen. De batterijduur van een dag of vijf is prima, wat de keus van het ontbreken van een beeldscherm ook uitlegt. Tegelijkertijd hadden wij wél graag een eenvoudig uurwerk op de Whoop band willen zien, nu zul je toch nog een horloge erbij moeten dragen wil je de tijd op je pols houden. De interface van de Whoop applicatie is eenvoudig en de adviezen die de app geeft zijn prima. Je data kan gedeeld worden met je coach en de Whoop kan je hartslag naar je Garmin sturen mocht je dat wensen. Wij merkten wel dat de hartslag zoals geregistreerd door de Whoop tijdens het sporten behoorlijk afwijkt van onze hartslagriem die op de borst zit.

Aan alles hangt een prijs. De Whoop band is weliswaar gratis vanaf de 3.0 versie, maar je zit wel aan een abonnement vast. Dat abonnement sluit je af voor minimaal 6 maanden en kost 25 euro per maand, waarbij het eerste half jaar vooruitbetaald moet worden. Kies je voor een abonnement van 18 maanden, dan betaal je 288 euro. Stopt je abonnement, dan heb je niets meer aan je Whoop. Kortom, het inzicht dat Whoop biedt komt met een prijs.

Whoop.com