Volbloed Virtueel

Het Amerikaanse Wahoo komt de laatste jaren meer en meer op de voorgrond. Naast een mooie collectie aan sensoren en fietsnavigatie, kennen we Wahoo vooral door hun indoor trainers. Het merk richt zich op innovatie en gebruikt daarvoor eigen ervaringen en die van zijn pro atleten om de producten en rijervaringen te optimaliseren. Wij gingen een virtueel Zwift trainingsplan aan van zes weken op de KickrCore indoortrainer. Om de beleving compleet te maken monteerden we in plaats van ons voorwiel een Kickr Climb en gebruikten we de Kickr Headwind als verkoeling.

Wahoo motiveert je om ook in barre weersomstandigheden op je fiets te kruipen. Bij voorkeur op een WahooKickr, KickrCore of Kickr Snap indoor trainer. Dankzij de slimme aansturing van deze toestellen kan je ze gemakkelijk gebruiken om virtueel te trainen op platformen zoals Zwift of via de eigen Wahoo Fitness applicatie.

De door ons geteste KickrCore is met 799 euro de goedkoopste direct drive trainer uit het gamma. Het is in feite een ouder model Kickr met een vaste voet zonder complete afstelmogelijkheden en een lichte aanpassing van de riem en het vliegwiel om het toestel stiller te maken. Met een elektromagnetische weerstand moet je het toestel dus steeds van voeding (stroom) voorzien om gebruik te kunnen maken van de wisselende weerstand. Het vliegwiel van de KickrCore weegt 5,4 kilogram.

Na de montage van beide voeten monteer je je eigen cassette op de body en gebruik je de bijgeleverde adapters om de trainer aan te passen aan de achteras van je fiets. Deze trainer is compatibel met een 130/135mm snelsluiting, 12×142mm en 12×148mm Boost steekas. Het toestel heeft een ruimte ondersteuningsgraad voor draadloze koppelingen: ANT+, ANT+FE-C en Bluetooth Smart behoren allemaal tot dat lijstje. Het toestel kan een maximum van 1800 watt aan weerstand leveren en simuleert tot 16 procent aan stijgingspercentage.

Wij mochten de KickrCore koppelen met een Kickr Climb om ons voorwiel te vervangen. Met je voorvork op de as van de Kickr Climb (snelsluiting, 15×100mm of 15×110 mm Boost), stijgt en daalt de voorkant van de fiets tijdens het dalen en klimmen in de virtuele rit. Ook de Kickr Headwind werd aan de setup toegevoegd om zo de afkoeling te verzekeren. Gekoppeld aan een hartslagmeter bepaalt de Headwind zelf op welke stand hij zal blazen om je af te koelen. Deze volledige set koppel je aan elkaar via de Wahoo App. Daar stel je ook de correcte wielbasis, wielmaat en eventuele koppeling met andere sensoren in. Zo stel je deze smart trainer ook in op één van zijn twee ondersteuningsopties. In de ERGmodus stel je zelf een vermogen in en blijft de trainer dit vermogen aanhouden ongeacht je versnelling. Kies je voor de simulatiemodus dan zal de trainer de weerstand aanpassen aan het virtuele parcours. Op die manier kan je wel van je versnellingen gebruik maken om je omwentelingen aan te passen. Wij kiezen voor totale realiteit en gaan aan de slag met de simulatiemodus.

Totaalervaring
Hoe goed de fabrikanten ook hun best doen: buiten fietsen blijft veruit onze absolute voorkeur. We geven echter graag toe dat ontwikkelingen als deze toestellen van Wahoo het stukken meer draagbaar maken om indoor trainingen af te werken. We combineren de WahooKickrCore na een kalibratie aan de Climb en Headwind in Zwift samen met onze sensoren en gaan aan de slag. Eerst een paar random ritten en daarna een Zwift Trainingsplan van zes weken. In deze setup hebben we dus zowel ons voorwiel als ons achterwiel vervangen door een apparaat dat realistisch rijgedrag simuleert op aansturing van software, in dit geval Zwift.

De koppeling van de Wahoo apparaten aan de Zwift software is eenvoudig dankzij de ANT+ en Bluetooth Smart ondersteuning. De trainer meet het getrapte vermogen en zal op basis daarvan de snelheid bepalen, waarmee je door de virtuele wereld rijdt. De KickrCore beschikt niet over een ingebouwde cadanssensor waardoor we na een paar ritten beroep deden op degene die in onze Rotor INpower vermogensmeter zit. Ook de meting van het geleverde vermogen werd vanaf dan gemeten in de powermeter. Er was geen voelbaar verschil in het rijden met de aparte vermogensmeter of vermogensmeter van de KickrCore. Het gemeten vermogen kan wel een paar procentjes verschillen, maar dat maakt ons weinig uit.

We stellen vast dat het volledig elektronisch aangestuurde verhaal goed overweg kan met de afwisseling van virtueel terrein. De weerstand wordt soepel aangepast aan stijgen of dalen, terwijl ook de Kickr Climb je fiets aan de voorzijde vlot doet stijgen en dalen. Tijdens het gewone rondrijden bleef de Headwind op vrijwel hetzelfde niveau blazen. Tijdens onze intervallen en sprintsessies weet je direct wanneer je hartslag de hoogte in gaat: de Headwind begint dan onmiddellijk harder te blazen. We zijn blij met het geproduceerde geluidsniveau tijdens het trainen, dat is zowat onbestaand. Je hoort eigenlijk alleen je ketting over de tandwielen lopen, zo stil is de KickrCore. De maximaal geleverde weerstand van 1800 watt is sowieso veel hoger dan wij ooit aankunnen, waardoor we zonder enige probleem alle opgelegde sprintsessies kunnen verwerken op deze indoor trainer. De Direct drive aandrijving is absoluut en slipt niet door zoals we vaak op ‘gewone’ rollen meemaakten. We merken wel op dat de grotere poten en de aanpassingsmogelijkheden van de Kickr alles een stuk stabieler maken dan met de KickrCore, zeker als je rechtstaande durft te dansen op de pedalen.

Lekker binnen
Tijdens ons trainingsprogramma krijgen we steeds blokken te verwerken met opgelegde wattages. Soms lang, constant en licht, dan weer kort, explosief en zwaar. Tijdens deze trainingen levert de Climb geen meerwaarde, hij blijft ondanks de ontgrendeling gewoon op zijn startniveau staan. In een vrije rondrit is hij wel volledig functioneel. Het is een leuke toevoeging om de virtuele ritten nog realistischer te maken. We vinden wel dat de kostprijs van 550 euro om de neus van de fiets te doen stijgen of dalen behoorlijk steil is. Zeker omdat het eigenlijke fysieke trainingswerk volledig geleverd wordt door de KickrCore. Voor de Kickr Headwind zijn we iets malser. Akkoord, dit toestel kan je voor een tiende van de prijs (Kickr Headwind kost 229 euro) gemakkelijk vervangen door een normale ventilator. Toch is de gerichte luchtstroom en de koppeling aan je hartslag een gemakkelijk iets. Ook het geproduceerde geluidsniveau valt ons niet tegen.

We zijn dankzij het realistisch aanvoelende rijgedrag van de KickrCore zes weken lang graag binnen gebleven om te trainen. De afwisseling en soepelheid waarmee het geheel werkt, is een zaligheid en dat maakt de trainingen gewoon realistisch en absoluut nuttig. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden in combinatie met verschillende softwarepakketten kies je zelf op welke basis je wilt trainen. Indoor trainen is iets dat vaak een stevige motivatie behoeft, Wahoo maakt die last zonder enige twijfel een pak lichter.

De totale set waarmee wij aan de slag gingen kost maar liefst 1577 euro. Gelukkig hangt het trainingsaspect enkel af van de WahooKickrCore die je met 799 euro een hoop waar voor z’n geld geeft. Alleen al het geluid, of eigenlijk het gebrek aan geluid, maakt dit een verademing ten opzichte van de concurrentie. In eender welk segment uit onze sport je actief bent, fysieke fitheid is in alles een meerwaarde. Velen onder ons beschouwen indoortrainers als absolute winterseizoen dingetjes. Ongelijk zeggen wij: indoor trainers bieden opties voor het hele jaar.

Zwift is een online platform dat je de mogelijkheid geeft om voor 15 euro per maand in een virtuele en interactieve omgeving rond te rijden met behulp van je smart trainer. Je kan deelnemen aan groepsritten met rijders van over de hele wereld, maar je kan ook uitgebreide trainingsprogramma’s afwerken of gewoon voor de lol ritjes rijden. Er zijn verschillende ‘werelden’ om in rond te rijden, op die manier geniet je ook van de nodige afwisseling en kan je virtueel rondkijken.