De tijd van fietscomputers is verre van voorbij. Wahoo timmert al tijden flink aan de weg en de nieuwe Elemnt Bolt is een compacte gps voor de fiets boordevol functionaliteit, die er strak uitziet. Op de unit zitten voorop een drietal grote knoppen die eenvoudig te bedienen zijn. Op de zijkant zit verder een aan/uit -knop én een tweetal scroll/zoom-knoppen. Het scherm is monochroom en boven het scherm zitten een zevental LEDs die programmeerbaar zijn.

Bedieningsgemak

Het meest opvallende aan de Wahoo? Het gebruiksgemak. De Bolt gebruiksklaar maken is super eenvoudig. Twee houders zijn meegeleverd, één houder monteer je op je stuur, met een enkel boutje. De houder is superclean én in een mum van tijd van fiets te veranderen. De andere houder is er een die je met zip-ties op je stuur of stuurpen kunt plaatsen. Wij opteerden voor de eerste.

De Wahoo app is zowel voor Android als iOS verkrijgbaar en is een verademing in gebruik. Je wordt stap voor stap door de installatie geloodst. Zodra je Garmin met je wifi-netwerk verbonden is, is deze overigens ook zonder je smartphone te synchroniseren.

Opvallend overigens is dat de Bolt geen touchscreen heeft. Het scherm is immers klein. Dat is absoluut geen gemis; de bediening via de knoppen is prima en eenvoudig. Sterker nog, het heeft onze voorkeur bij 99 procent van alle handelingen. Het enige moment waarop we een touchscreen misten, was toen we door de kaart wilden scrollen.

Personalisatie

Het gebruiksgemak van de Wahoo houdt niet op bij de bediening op de unit zelf. De app zit erg goed in elkaar en hier kun je je Wahoo verder instellen en koppelen. Je kunt zo schermen instellen, waarbij je per scherm velden kunt plaatsen op de plek die jij wilt. Op de Bolt zelf kun je vervolgens in- of uitzoomen waardoor meer of minder informatie wordt weergegeven.

Connectiviteit

De Elemnt Bolt is voorzien van ANT+, Bluetooth en wifi. De ondersteuning van applicaties van derden is uitmuntend, denk aan TrainingPeaks, Komoot, Strava en vele anderen. Via deze applicaties en services is het ook mogelijk om routes in te laden. Je Bolt zal je dan op de kaart of met turn-by-turn instructies gidsen. Dit werkt prima, maar vergeet niet dat wanneer je fout rijdt er geen correctie zal komen. Ook ben je gelimiteerd in de kaart die wordt gebruikt, aangezien er weinig detail zichtbaar is op het kleine scherm. Dat gezegd hebbende; het werkt zoals het moet, maar verwacht niet het topografische detail van grotere apparaten. Stravafanaat en premium lid? Dan kun je je favoriete segmenten synchroniseren met je Bolt. Via de LEDs bovenaan het scherm word je ook nog eens up-to-date gehouden met je prestaties op het segment; zit je onder de tijd, of moet het gas erop?

De Bolt is verder te koppelen met een scala aan sensoren en apparaten. Wij reden met de Rotor 2Inpower, die we via ANT+ koppelden aan de Bolt. Ook je hartslagmeter, snelheidssensor en vele andere accessoires kunnen aan de Bolt worden gekoppeld. De gegevens worden vervolgens netjes weergegeven in het ritoverzicht.

De LEDs bovenaan het scherm zijn aanpasbaar. Je kunt je hartslag koppelen, je wattagemeter of bijvoorbeeld Strava. In superfelle zomerzon zijn ze af en toe lastig zichtbaar, maar meestal kun je prima zien hoe je ervoor staat met groen, oranje, wit of rood oplichtende LEDs. Erg nuttig, want je wilt niet altijd uitgebreid naar een precieze waarde kijken. De LEDs laten je in een oogopslag zien hoe je ervoor staat.

Telefoon

Je kunt ervoor kiezen om inkomende berichten van je telefoon (of oproepen en zelfs mail) weer te geven op je Bolt. Handig, maar gelukkig kun je dat ook uitschakelen.

Niet perfect

Euforisch als we zijn over het apparaat, er zijn een paar punten van aandacht. De gps lijkt minder vaak je locatie vast te leggen waardoor we wat verschillen tegenkwamen in hoogtemeters ten opzichte van andere gps-loggers. Ook de automatische stop/start-functie is bij mountainbiken soms onbruikbaar; bij lage snelheden stopt de Bolt soms kort de registratie. Helaas is de snelheid waarbij dat gebeurt niet instelbaar, dus wil je technisch mountainbiken met lage snelheid? Zet de automatische start/stop maar uit.

Conclusie

De WahooElemnt Bolt is een betaalbare, zeer complete fietscomputer met gps. In de vele ritten die we er inmiddels op hebben zitten, viel ons vooral het gebruiksgemak van de Wahoo in positieve zin op. De compactheid van het apparaat en de mooie montage op je stuur bevielen ons ook erg goed. De app is meer dan dik in orde en samen met de uitstekende connectiviteit en het compacte formaat is het één van de beste opties die op de markt verkrijgbaar is.

Wahoofitness.com | Prijs: € 239,99