BIKE MOTION BENELUX – Verschrikkelijk veel nieuws bij Telutci. Het grootste nieuws is dat het bedrijf overgegaan is op een andere (Italiaanse) frameleverancier en die levert werkelijk schitterende frames af. Je moet echt even de tijd nemen om alle fraais zoals ingebouwde kevlar-versterkingen op de chainstay en de onderbuis en de prachtig getordeerde achtervorken te bekijken. Verder is het merk volledig overgegaan op custom framebouw. Bij aanschaf van een Telutci word je eerst helemaal opgemeten en krijg je daarna een frame dat werkelijk tot op de millimeter aan jouw lichaamsmaten is aangepast. Heb je trouwens een oud Telutci-frame, dan biedt het merk een fantastische omruilactie zodat je tegen een scherpe prijs met een volledig nieuw frame kunt gaan rijden. Op de website van het merk vindt je alle informatie daarover.

Verder heeft het merk – dat zich voorheen helemaal richtte op 27.5″-hardtails – vanaf 2016 ook een twentyniner in hun gamma. Zo mogelijk nog verrassender was de prachtige nieuwe 27.5″-racefully. De fiets heeft een zodanig uitgekiende geometrie dat het frame met een 100 millimeter voorvork een superstrak sturende marathon of racebike is. Maar met een 120 millimeter voorvork (en in beide gevallen 100 millimeter achtervering) krijg je een bike die ook als toerbike of lichte trailmachine zijn mannetje staat.

Een andere vernieuwing is dat er voortaan ook custom lakwerk geleverd kan worden. Op de stand van Telutci stond een prachtige landrover met een zeer bijzondere laklaag met een Telutci ervoor die helemaal in dezelfde lak gespoten was en waarbij bijvoorbeeld het logo van Landrover op de bovenbuis onder een laag blanke lak geairbrushed (!) was. Zelfs het serienummer van de auto was op het frame van de fiets te vinden. Over totale integratie van vervoersmiddelen gesproken!

Het laatste nieuws is vooral op technisch vlak. Telutci is op dit moment de enige fabrikant ter wereld die exclusief een deal heeft met FSA voor de montage van de nieuwe 392-bracketasstandaard. Dat is in feite de al eerder door FSA geïntroduceerde 386 bracketstandaard voor racefietsen, maar dan aangepast voor een bracketbreedte van 92 mm voor mountainbikes. Nog meer stijfheid en naar keuze prachtige FSA 1x of 2x-aandrijvingen zijn de voordelen die de consument daar aan overhoudt.

Ten slotte zagen we nog iets heel exclusiefs op de stand van Telutci en dat was een Campagnolo elektronisch schakelsysteem voor mountainbikes…The Italian Job!!

Gerko van der Graaf / Foto’s: Bas Wit