Naar goede gewoonte vernieuwt Shimano elk jaar een van de groepsets. Vorig jaar was de SLX-groep aan de beurt en werd elektronisch schakelen toegevoegd aan de XT-groep. Zo spannend wordt het dit jaar niet, want met de vernieuwing van de Deore-groepset zien we vooral bestaande technieken uit de duurdere schakelgroepen doordruppelen naar het betaalbare niveau dat Deore heet. Een overzicht van de nieuwe Deore-componenten van Shimano.

Deore M6000

M6000 is de serie-aanduiding die Shimano gebruikt voor de nieuwe Deore-groepset die ontwikkeld werd voor een brede groep van trailrijders, mountainbikeliefhebbers en recreatieve fietsers die no-nonsense onderdelen nodig hebben om uit de voeten te kunnen op slechte wegen, in de regen en in het zand. Shimano schakelt met de nieuwe Deore-groep niet door naar een 11-speed-groep, maar houdt vast aan het beproefde 10-speed-concept, te voorzien van twee of drie tandwielen aan de voorkant. Het uiterlijk van de 2×10-aandrijflijn doet denken aan dat van de XTR, XT en SLX. Het vierarmige Hollowtech II-crankstel uit een stuk komt er in drie opties (38-28 tanden, 36-26 tanden en 34-24 tanden) en een Boost-versie. De 3×10-variant is wat agressiever getekend en dankzij de 40-30-20 tanden geschikt voor een breed scala aan rijstijlen. Beide aandrijfsystemen bieden een breed bereik en zijn met de nieuwe 11-42-tands 10-speed Dyna-Sys-cassette of traditionele 11-36m 11-34 of 11-32-tands cassettes te combineren.

Aan de achterkant schakel je met de Shadow RD+-derailleur die een verbeterde kettingstabiliteit en een sterkere veer krijgt. De voorderailleur komt in drie opties (top-swing, down-swing en side-swing) en met vijf bevestigingsopties om verschillende kabelroutes mogelijk te maken. De derailleurs worden bediend met de Rapidfire Plus-versteller die is voorzien van een display. Stopkracht wordt gegenereerd door nieuwe hydraulische schijfremmen via Servo Wave High Power-remgrepen. In de remklauwen passen de uit de duurdere groepen bekende Ice Technology-remblokken waarmee hitte zo efficiënt mogelijk wordt afgevoerd. De wielnaven met een 100×15 mm E-Thru-steekasoptie voor het voorwiel en Center Lock-bevestiging voor de remschijven maken de nieuwe Deore-groep compleet. De nieuwe Deore-onderdelen zullen vanaf mei verkrijgbaar zijn.