Design verluchting

Tijdens de enduroraces van bijvoorbeeld het EWS-circuit zie je enkel en alleen fullface helmen. Deze helmen beschermen je volledig rondom het hoofd, maar worden daardoor vaak als warm en zwaar ervaren. Het Amerikaanse Troy Lee Designs besloot daar iets aan te doen en kwam met de TLD Stage helm op proppen. Deze lichtgewicht fullface helm moet aan de noden van de enduro racers voldoen.

De algemene snelheid waarmee we tegenwoordig ruwe ondergrond coveren, wordt alleen maar groter. De nood naar veiligheid en bescherming wordt daardoor gelukkig serieus genomen door de fabrikanten. Ze gaan op zoek naar de best mogelijke oplossingen. Troy Lee Designs maakt al ruim twintig jaar prachtige helmen en zorgt er dankzij de geweldige ontwerpen ook voor dat ze stuk voor stuk eyecatchers zijn.

De nieuwe Stage is de lichtste fullface die de Amerikaanse fabrikant ooit heeft ontworpen. Met een gewicht van 685 gram voor een M/L is dat bijna 300 gram lichter dan zijn volbloed downhill D3 model. Bij deze uitspraak is vanzelfsprekend wel duiding nodig. Zowel de Stage als de D3 hebben hun eigen doelgebruik. De Stage is geslaagd voor alle classificaties die een volbloed fullface helm heeft. Toch kies je voor downhill en bikepark het beste die volbloed fullface. Door het totaal van 25 ventilatiegaten is er een enorme hoop materiaal weggenomen ten opzichte van de D3 en natuurlijk heeft dat ook invloed op de bescherming tegen bijvoorbeeld scherpe objecten.

De helmschaal bestaat uit twee densiteiten van EPS (expanded polystyrene) en EPP (expanded polypropylene) foam. Door het gebruik van twee verschillende densiteiten zorgen ze ervoor dat de helm je beter kan beschermen bij zowel kleine als grote impacts. Het EPP-materiaal met lagere densiteit zorgt ervoor dat de tijd van een kleine impact verlengd wordt om zo de kracht ervan op je hoofd en hersenen te verminderen. Het EPS-materiaal met hogere densiteit doet datzelfde dan weer bij grote impacts en vangt de schokken op die het EPP-materiaal niet kan absorberen. Een MIPSinlay zorgt ervoor dat je hoofd en hersenen ook beter beschermd zijn tegen rotationele impacts.

Open
De 25 verluchtingsgaten zijn verdeeld in elf luchtinlaten en vijftienuitlaten. Luchtkanalen door de binnenkant van de helmschaal zorgen ervoor dat de airflow gecontroleerd over je hoofd gaat om zo een maximaal aan verkoeling te kunnen bieden. Ook het grote gat voorin het kinstuk draagt bij aan die airflow. Van ons mocht er zonder problemen iets van mesh in dat gat worden geplaatst. Zo zouden we wat minder vliegjes en dergelijke binnenkrijgen.

In tegenstelling tot de grote broer D3 gebruikt TLD hier het magnetisch Fidlock systeem als helmsluiting. Deze sluiting is eenvoudigweg met 1 hand in elkaar te schuiven en weer los te maken.
De helm is verkrijgbaar in verschillende maten, van XS tot XXL, en wordt geleverd met verschillende diktes van X-Static wang-, nek- en linerpads om de pasvorm voor jouw hoofd te optimaliseren.

We zijn enorm te spreken over het comfort en de verluchting die deze Stage helm te bieden heeft.
De verhoogde graad van bescherming ten opzichte van een ‘normale’ helm spreekt voor zich, zonder dat hij als veel warmer ervaren werd. Akkoord, door de manier waarop de lucht door de helm gaat, heb je niet datzelfde ingesloten gevoel als bij een volwaardige downhill helm. Maar dat is ook niet het doelgebruik van deze helm. De Stage biedt je bescherming tijdens de endurorides en races waarbij je een beroep moet kunnen doen op voldoende ventilatie zonder je algehele veiligheid uit het oog te verliezen.

Met een kostprijs van 329 euro is de Troy Lee Designs Stage niet goedkoop. Toch zal de begeerbaarheid van het merk ervoor zorgen dat ook dit model weer goed vertegenwoordigd wordt.