Strijdwagen voor ouders

Met kinderen heb je al genoeg spullen, maar een fietskar is natuurlijk een must. Na een flinke zoektocht bleven nog een paar opties over, waaronder de Thule. Nu zijn er nogal wat modellen die Thule aanbiedt, maar uiteindelijk gingen wij voor de Chariot Cross.

In het vorige nummer gingen we op pad met de Thulebikebag en daar vielen wel wat krachttermen tijdens het in elkaar zetten. Met frisse tegenzin werd nu dan ook de verrassend kleine doos van de Chariot opengemaakt. Een compact pakket met wat tiewraps en de wielen er bovenop. Een paar knippen later was de fietskar uitgepakt. Vakkundig wierpen we de handleiding aan de kant en begonnen. De wielen erin klikken… en tot onze verbazing vouw je de kar zo open. Indicatoren bij de scharnierpunten geven duidelijk aan of de kar klaar is voor gebruik, maar de overduidelijke KLIK zegt genoeg. Dit kan echt bijna niet eenvoudiger. De montage van de speciale as voor de fiets is eveneens simpel. En toegegeven, voor dit vitale onderdeel hebben we wél even een blik geworpen in de handleiding. Let wel op: je zult voor een steekas los een nieuwe as moeten bijbestellen.

De Chariot Cross is voorzien van een slede met hierin het zitje voor je kind en een veiligheidsriem. Met twee ritsen maak je de voorkant open waardoor je er makkelijk bij kunt. De gehele voorkant is voorzien van gaas, de regencover kan je hier eventueel overheen doen bij koud weer. De constructie van de hele kar laat niets te wensen over. Alles voelt solide aan en is tot in de puntjes afgewerkt.

In de praktijk

Ondergetekende heeft een enorme hekel aan kinderwagens. Ze zijn groot, lomp, duur, onhandig en onze kleine is er ook geen groot fan van. Met wat gepiep werd ze voor haar eerste tocht in de Chariot gezet. De zit is comfortabel, aanpasbaar (aan de achterkant van de kar kan je met een druk op de knop de ‘stoel’ achterover zetten) en eenvoudig. Nu hadden we de kar uiteraard al even getest voordat we onze 9 maanden oude dochter erin zetten, maar wat rijdt die Chariot soepel! Alle tegenzin verdwijnt als sneeuw voor de zon. En onze dochter zit lachend achterin en geniet van haar eerste fietstocht. Alle ruimte om rond te kijken. Een klein half uurtje later ligt ze heerlijk slapend in de kar.

Multifunctioneel

De Chariot is te gebruiken als fietskar, maar ook als wandelwagen, of als je wilt als skimobiel. De wandelwieltjes en fietsverbinding zitten er standaard bij, voor overige accessoires moet je bij Thule aankloppen. Naast de optionele items wordt er gelukkig een ander pakket bij deze kar meegeleverd: een regencover, een klein windscherm en een bagagetas aan de achterkant van de kar. Een behoorlijk complete standaard uitrusting, waar je goed mee uit de voeten kunt.

Vering

De Chariot Cross is voorzien van bladvering, die instelbaar is op gewicht. Dat werkt prima, maar heeft uiteraard zijn beperkingen. De Thule rijdt zoals vermeld erg goed, maar een rit op de mountainbike met deze kar is iets wat al snel oncomfortabel gaat worden voor jouw mini achterin. Prima voor lage snelheden op landweggetjes, maar daar houdt het echt op. De vering mist demping en stiekem is dat best jammer.

Conclusie

De ThuleChariot Cross is een goed product. Sterker nog: het is één van de best doordachte producten die wij ooit hebben geprobeerd. Super eenvoudig in gebruik, erg goed rijdend, comfortabel voor volwassene én kind en ook nog eens veelzijdig. De Thule is zo fijn dat hij inmiddels de kinderwagen hier heeft verdrongen. Is de kar perfect? Hij komt er héél dichtbij. Toch is mountainbiken een brug te ver, hiervoor heb je echt vering met demping nodig. Tegelijkertijd… Hoevaak wil je nu trails gaan rijden met je kleine achter je?

Met de Chariot Cross heb je een veelzijdige kar die het fantastisch doet op alle vlakken. Tot in de puntjes afgewerkt, verrassend compact op te bergen en een favoriet bij volwassene én kind.

www.thule.om | €925