Oud maar goud

Tacx behoeft als merk allesbehalve introductie bij ons. Het merk van trainers beschikt ook over een uitgebreid assortiment van tools, accessoires en montagestandaarden. Wij testen de Spider Prof, het model waarbij je de zitbuis en zadelpen kan klemmen.

Om heel eerlijk te zijn hebben we zelf nog een van de allereerste generaties van deze standaard in gebruik. We gingen met de nieuwe variant oppad om te kijken of hij onze jarenlange bevindingen nogmaals kon bevestigen en dat deed hij zonder meer feilloos. De Tacx Spider prof is een bijzonder stabiele fietsstandaard die met een eenvoudig aandraaisysteem je fiets vastklemt rondom de buis van jouw keuze. Vanzelfsprekend moet je wel rekening houden met carbon frames en is daar het advies om de zadelpen te klemmen. We vinden de Spider Prof bijzonder eenvoudig van opbouw, doch erg kwalitatief. Hij staat stabiel en kan zonder problemen om zware downhillfietsen. Ondanks het opgegeven maximumgewicht van 20 kilo hingen we er ook e-bikes van 22-23 kilogram aan en dat ging ook zonder problemen. Al is het wel een stuk moeilijker om dergelijke fietsen met één hand omhoog te houden, terwijl je met de andere hand de aandraaiknop vastdraait om de fiets te klemmen.

Dat is dan ook het enige nadeel aan deze standaard. Het klemmen gebeurt volledig via een aandraaisysteem en niet via een snelspanner met veren- en pallensysteem of een finetuneknop zoals bij de Feedback Sports Pro Elite. Zouden we de combinatie kunnen maken van beiden, dan waren we de koning te rijk.

We hebben een oudere variant van de Spider Prof al minstens 7 jaar in gebruik en kunnen hem nog steeds op geen enkele fout betrappen. De huidige variant is even rigide en degelijk en verdient daarom opnieuw in de picture te staan. Moest Tacx de standaard updaten met een soort van ‘snel klemsysteem’ dan zijn we daar allesbehalve rouwig om. Desondanks werkt het oude getrouwe systeem feilloos.

De Tacx Spider Prof weegt 4,5 kilogram en kost 229,00 euro. Hij is ook herkenbaar aan productnummer T3325.