De Perskindol Swiss Epic, een zesdaagse etapperace door het Zwitserse kanton Wallis, ging op maandag 14 september van start vanuit Verbier. De route van de proloog bestond uit een ronde van 13 kilometer en 840 hoogtemeters rond het bergdorp. Dat is natuurlijk nog maar een kleine opwarmer voor wat er de rest van de week op het programma staat, maar het gaf de deelnemers alvast een eerste indruk van de adembenemende panorama’s en singletracks die ze de komende weken voor de noppenbanden krijgen.

De favorieten voor de eindoverwinning van de Swiss Epic maakten er een nek-aan-nek-race van. De top 5 finishte binnen een minuut. Het belooft dus een interessante race te worden. Marathonkampioen Alban Lakata en zijn teammaat Kristian Hynek (Topeak Ergo Racing Team) wonnen de proloog. Bij de dames deden Annika Langvad en Ariane Kleinhans (Team Specialized RECM), die als team eerder dit jaar al de Cape Epic op hun naam schreven, iets meer dan 57 minuten over de proloog. Het BMC Team van Lukas Flückiger en Ralph Näf moest de strijd vroegtijdig staken nadat Näf zijn schouder blesseerde tijdens een valpartij.

Het winnende team bij de dames: Ariane Kleinhans en Annika Langvad.

Swiss Epic Flow
Tijdens de proloog legden de 53 team die meedoen aan de Swiss Epic Flow hetzelfde parkoers af als de ‘gewone’ Swiss Epic-deelnemers. Vanaf de volgende etappe leggen de Flow-deelnemers de langere beklimmingen af met een shuttlebus.

Speciale gast tijdens de Swiss Epic: Cadel Evans. Ondanks dat hij zeven maanden geleden zijn profcarrière beëindigde, kan hij nog steeds presteren op topniveau.

Mountain Bike Plus is ook aanwezig tijdens de Swiss Epic. Redacteur Jurgen Groenwals rijdt, na zijn kennismaking met deze race vorig jaar, samen met bikemakker Keevy Raes de zes etappes van de Swiss Epic. “We hebben rustig aan gedaan. De weg is nog lang, 385 kilometer om precies te zijn, dus we hebben voor het marathontempo gekozen in plaats van er als gekken in te vliegen”, liet Jurgen na afloop van de proloog weten.